K čemu je a jak se provádí orální glukózový toleranční test oGTT? | Moje zdraví

Orální glukózový toleranční test (oGTT)

Orální glukózový test (OGTT) je test používaný k diagnostice diabetické poruchy metabolismu glukózy. Během testu pacient vypije roztok glukózy a poté jsou měřeny hladiny glukózy v krvi v průběhu několika hodin. OGTT je důležitý pro diagnostiku diabetu vzniklého i během těhotenství. Jak se test provádí a jak dlouho trvá?

Co je orální glukózový toleranční test

OGTT je pomocná vyšetřovací metoda, která se používá k diagnostice onemocnění diabetem jako takovým, těhotenským diabetem a porušené glukózové tolerance. Spočívá v podání glukózy (hroznového cukru) ústy a následném postupném měření hladiny cukru v krvi a moči. Tak se ukáže, jak se organismus dokáže vyrovnat s glukózovou zátěží (jak rychle dokáže tuto zátěž zpracovat).

Vyšetření obvykle doporučí praktický nebo interní lékař. Test je určen pro lidi nad 15 let věku, pro lidi s výskytem diabetu v rodině, obézní pacienty a pro pacienty s vysokým krevním tlakem. Nejvíce pacientů se však rekrutuje z těch, kterým lékař vícekrát po sobě naměřil vysokou glykemii (hladinu cukru v krvi od 6,1–7,0 mmol/l).

Glukózový toleranční test (OGTT) v těhotenství

U těhotných žen dává doporučení gynekolog. Test se u všech těhotných kromě výjimek (výskyt diabetu v rodině, porod plodu s hmotností vyšší než 4000 gramů, přítomnost cukru v moči, obezita, diabetes mellitus v předchozím těhotenství, hypertenze/preeklampsie, opakované potraty – u těchto žen se zkouška provádí v prvním trimestru těhotenství) provádí ve 24.–28. týdnu těhotenství.

Jak probíhá OGTT

OGTT se provádí v časovém rozsahu nejméně 2 hodin. K jeho provedení se dostavíte obvykle ráno, do specializované laboratoře. Sestra nebo lékař vám nejprve odebere žilní krev nalačno. Počká na výsledek glykemie. Pokud její hladina dosáhne nalačno hodnot vyšších než 6,9 mmol/l (u těhotných vyšší než 5,6 mmol/l), zkouška se přerušuje. Je-li glykemie v rozmezí 5,6 – 6,9 mmol/l (u těhotných menší než 5,6 mmol/l), OGTT pokračuje. Lékař vás vyzve, abyste vypili koncentrovaný roztok glukózy (75 g) rozmíchané v 250 ml tekutiny (nejčastěji jde o čaj). Tento nápoj je třeba vypít během 5–10 minut. Po 120 minutách je vám proveden další odběr.

V případě diagnostiky gestační cukrovky (těhotenské) se může žilní odběr provést za 60 minut po zátěži. Během doby čekání není povolena větší fyzická zátěž, kouření ani konzumace jídla. Výsledek vyšetření bude znám do dvou až tří dnů.

Jaké hodnoty jsou hraniční?

Pro vás je důležitou hodnotou hladina cukru v žilní krvi za dvě hodiny po vypití sladkého roztoku. Je-li nižší než 7,8 mmol/l, je vše v pořádku. Pokud je vyšší než 7,8, ale nižší než 11,1 mmol/l, jde o porušenou toleranci glukózy, stav, který lze úpravou životosprávy a dostatečným pohybem ještě zvrátit. Je-li hladina glukózy v krvi vyšší než 11,1 mmol/l, jde již o diabetes.

Cena vyšetření

Vyšetření je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Co dělat před vyšetřením

Před odběrem je nutné být nalačno. Od večera se doporučuje nejíst a nepít sladké, kávu ani alkohol a rovněž nekouřit. Je-li to možné, měli byste vysadit i léky. Tři dny před odběrem byste měli jíst vyváženou stravu, jako jíte obvykle, a neměli byste držet žádnou dietu nebo se naopak přejídat – výsledek testu by pak byl zkreslený.

Co nedělat před vyšetřením

Nejíst, nepít sladké, nekouřit a nepít alkohol, nedržet dietu ani se nepřejídat.

V těhotenství

OGTT se provádí v 24.–28. týdnu těhotenství, u rizikových skupin již v prvním trimestru.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.