Hřešíte o víkendu s jídlem? Pozor na metabolický jet lag! | Moje zdraví

Hřešíte o víkendu s jídlem? Pozor na metabolický jet lag!

Hřešíte o víkendu s jídlem? Pozor na metabolický jet lag!
Autor: istock.com
12. ledna 2020 • 06:00

Zatímco ve všední dny snídáte v sedm, o víkendu si chcete přispat a na první jídlo dojde až před polednem? Podle vědců neděláte dobře, zejména pokud chcete zhubnout.

Termín jet lag znají zejména cestující v letadle. Je to pásmová nemoc, tedy únava a poruchy spánku plynoucí z narušení biorytmů po rychlém překonání několika časových pásem. Teď vědci přichází s termínem metabolický jet lag, se kterým by se měli seznámit všichni, kteří se snaží zhubnout nebo si hlídají váhu.

Metabolický jet lag souvisí se stravováním během volných dní, které naruší zavedený stravovací režim a tím velmi zkomplikují proces zdravého stravování. Ve všední dny totiž lidé snídají v určitý čas, třeba v sedm hodin, než odejdou do práce. Když si ale o víkendu přispí, snídani o pár hodin posunou. „Problém je, že pak posunou i další jídla dne včetně večeře a potom pokračují v jídle klidně až do půlnoci, protože v pátek či v sobotu zůstávají déle vzhůru,“ vysvětluje autor studie zkoumající metabolický jet lag Shubhroz Gill.

Podle něj je lidské tělo nastavená tisíci lety vývoje na stravování během dne. „Čas spánku se řídil východem a západem slunce a ten určoval čas jídla. Než jsme měli elektřinu a začali chodit do práce jen od pondělí do pátku, nebyl žádný víkend a ani žádný rozdíl mezi stravováním v pondělí a v neděli,“ vysvětluje Gill.

Vědci prováděli testy na myších, které ukázaly, že metabolický jet lag může způsobit mnoho zdravotních problémů, jako je cukrovka, obezita a vysoká hladina cukru v krvi.

Jezte v pravidelném čase

Mnoho odborníků zabývajících se zdravým stravováním a hubnutím doporučuje stravování v pravidelných časech, a to ve všední dny i o víkendech. Ideální doba je tedy mezi 8. a 20. hodinou.

Ale studie ukazují, že když lidé zkrátí stravovací okno na 10 hodin, sníží množství přijatých kalorií až o 21 procent. Tedy téměř o čtvrtinu. To už může být významný rozdíl, toužíte-li si udržet váhu, nebo dokonce zhubnout. „Existují potraviny, které se konzumují zejména v konkrétním čase. Například alkoholické nápoje nebo večerní pamlsky u televize. Když je přirozeně eliminujete, snadno snížíte kalorický příjem,“ radí Gill.

Přerušovaný půst má i další výhody

Přijímání potravy v konkrétních časových oknech se také nazývá přerušovaný půst. Nejde o žádný dietní výstřelek, ale o způsob stravování, který doporučují mnozí odborníci. V tomto stravovacím vzorci se přirozeně střídají fáze přijímání potravy a půstu. Jeho zastánkyní je i česká specialistka na prevenci a výživu Margit Slimáková.

„Běžné vzorce přerušovaného půstu jsou dva. 16 hodin půstu a osmihodinové okno pro jídlo. Tento vzorec je doporučován spíš pro muže. Pro ženy se více hodí 14 hodin půstu a desetihodinové okno pro jídlo,“ vysvětluje Slimáková.

Specialistka spatřuje výhody tohoto typu stravování zejména v tom, že přerušovaný půst zlepšuje inzulínovou senzitivitu a zvyšuje hladiny růstového hormonu, čímž podporuje spalování tuků a budování svalové hmoty, zlepšuje buněčnou regeneraci, snižuje riziko srdečních onemocnění a zlepšuje kognitivní funkce.

Tím tedy napomáhá redukci váhy, léčbě cukrovky 2. typu, při vysokých hladinách triacylglycerolů, LDL cholesterolu a chronickém zánětu.

 

Autor: Lucie Kořistová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.