Chladivé potěšení: Kolik kalorií má zmrzlina a jak často ji můžeme konzumovat? | Moje zdraví

Chladivé potěšení: Kolik kalorií má zmrzlina a jak často ji můžeme konzumovat?

Chladivé potěšení: Kolik kalorií má zmrzlina a jak často ji můžeme konzumovat?
Domácí zmrzlina podle Mary Berry • Autor: iStock
24. června 2023 • 06:00

Léto nám už klepe na dveře a s ním i touha po chladivé zmrzlině. Jak je na tom tato pochoutka, co se kalorií týče? Na to se právě teď jdeme podívat.

První zmrzlina, podobná té, jakou známe dnes, spatřila světlo světa již v 10. století. Arabové tehdy hodovali na ovocem ochucené zmrzlině, kterou jako první připravovali z mléka. Do té doby se zmrzlina podobala spíše sorbetu, složeného ze sněhu, který Peršané dochucovali hroznovou šťávou. Vynález kopečkové zmrzliny zaznamenal v 19. století zmrzlinový stánek v blízkosti londýnského Charing Cross.

Video se připravuje ...
Jak dopadly zmrzliny v našem testu?

Zmrzlina jednoznačně ANO!

Kromě toho, že nám chutná, je také skvělým pomocníkem při zánětech dutiny ústní, bohatým zdrojem vitaminů (A, B6, B12, C, D, E, K) a bílkovin. Obsahuje minerályvápník a fosfor. Je skvělým zdrojem energie. Povzbuzuje mozkovou aktivitu. Posiluje imunitní systém, má antivirové účinky a působí pozitivně na naši pokožku.

Pozor na kalorie

Zmrzlina je poměrně kalorická potravina – v průměru obsahuje cca 140 kalorií, přesný počet však závisí na jejím složení. I zmrzlina jde však s dobou, a proto je k sehnání nespočet druhů, které sednou jakémukoliv výživovému stylu či dietě. Seženete veganskou, bezlepkovou, nízkotučnou, ale také zmrzlinu bez cukru. Na vás pak je, zda zvolíte sorbet, anebo se pustíte do poctivé smetanové nálože, která kaloriemi rozhodně nešetří. Obecně platí tyto energetické hodnoty:

  • Točená vanilková zmrzlina 601 kJ
  • Kopeček čokoládové zmrzliny 397 kJ
  • Sorbet z lesního ovoce 330 kJ
  • Smetanová zmrzlina v čokoládě s mandlemi 1200 kJ
  • Tvarohový nanuk s čokoládovou polevou 530 kJ
  • Vanilkový kornout s čokoládovou polevou 840 kJ
  • Ovocná zmrzlina 350 kJ

Kolik zmrzliny sníme?

Průměrný Čech sní za rok zhruba 3 litry zmrzliny, celkový objem spotřeby poté přesahuje 30 milionů litrů zmrzliny, ze kterých je přibližně třetina tzv. jednotlivých nanuků, tedy ty co se prodávají nebalené.

I když se 3 litry na osobu mohou zdát velkým číslem, ve srovnání se světem se toto číslo zdá jako nepatrné. Evropě vévodí Švédsko se spotřebou přes 14 litrů na osobu. Hned za ním je Finsko.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.