5 překvapivých chyb při čištění pleti. Kvůli nim pokožka rychleji stárne | Moje zdraví

5 překvapivých chyb při čištění pleti. Kvůli nim pokožka rychleji stárne

5 překvapivých chyb při čištění pleti. Kvůli nim pokožka rychleji stárne
Autor: istock.com
15. března 2024 • 06:00

Nedostatečná péče nebo nesprávné metody čištění mohou vést k předčasnému stárnutí pokožky. Možná si myslíte, že čištění pleti není nic složitého, ale obvyklé chyby, kterých se dopouštíme, jsou pro mnoho žen překvapivé. Přečtěte si, jaké jsou, a zjistěte, zda čištění vaší pleti děláte správně!

Odstranění make-upu a čištění pleti považujete za jednu a tutéž věc

„Většina čisticích prostředků nestačí na úplné odlíčení,“ říká dermatoložka z New Yorku Debra Jaliman pro Prevention.com. Řasenku a oční make-up určitě odličujte speciálním výrobkem, který je k těmto partiím s tenkou pokožkou šetrnější. Zvláštní pozornost věnujte pak místům, kde mají líčidla tendenci se hromadit – například v koutcích očí, v obočí nebo v drobných rýhách kolem očí. Odličte také make-up z obličeje. Pokud byste chtěla někde šetřit, můžete klidně na odličovačích. Podle doktorky Jaliman se vyplatí investovat spíše do sér nebo krémů, odličovače prý klidně kupte v drogerii. Po odlíčení teprve přichází dočištění pleti.

Video se připravuje ...
5 kroků k dokonalému odlíčení make-upuVIDEO 

Čistíte pleť jen jednou denně

U většiny z nás patří čištění pleti k večerní rutině, doktorka Jaliman ale upozorňuje, že i ráno si pleť zaslouží naši pozornost. „Během spánku se na naší pokožce hromadí maz, odumřelé buňky pokožky a také bakterie. To vše je třeba ráno odstranit,“ vysvětluje.

Tip: Zkuste čisticí prostředky, které se smíchají s vodou. Je to rychlé a osvěžující.

Používáte nesprávně odličovací ubrousky

Dermatologové nejsou přílišní zastánci jednorázových odličovacích ubrousků. Kromě toho, že nejsou ekologické, svádějí také k tomu vyčistit pleť a nechat ji být. Ubrousky ale často na obličeji zanechávají zbytky, které mohou být dráždivé. Takže pokud si třeba občas berete ubrousky někam, kde jsou podmínky pro čistění pleti trochu komplikovanější (kdo z nás je neocení pod stanem nebo na hudebním festivalu), opláchněte alespoň po jejich použití pokožku vodou.

Nemáte správnou čisticí kosmetiku

Micelární vody byly jeden čas velmi oblíbené, nemusí ale vyhovovat každému. Citlivou pokožku mohou vysušovat a narušovat její přirozený film. Lidé s mastnou nebo aknózní pletí by zase neměli používat kdysi tak oblíbené odličovače s alkoholem. Ukázalo se, že pleť příliš vysušují a ta má tendenci produkovat ještě více mazu. Víte, jaký typ pleti máte právě vy? Pokud si nejste jisti, určitě zajděte alespoň na diagnostiku k odborníkovi.

Používáte příliš často kartáčky

V současné době jsou oblíbené čisticí kartáčky. Je pravda, že čištění zvládají lépe než vaše prsty. Pokud je však vaše pokožka suchá, citlivá nebo náchylná k zarudnutí, odborníci tyto výrobky nedoporučují používat každý den.

Příliš mnoho mechanického odstraňování může způsobit zánět, který má nakonec vliv na rychlejší stárnutí pokožky,“ říká dermatolog z New Yorku David Bank. Je potřeba najít takovou frekvenci, kterou vaše pokožka bude dobře snášet. Začněte tím, že budete kartáček používat dvakrát týdně. Pokud bude vaše pokožka po nějakou dobu klidná, můžete jedno čištění přidat.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.