Zpívající ňadra upozorňují na nebezpečí rakoviny prsu | Moje zdraví

Zpívající ňadra upozorňují na nebezpečí rakoviny prsu

Video se připravuje ...
10. května 2017 • 10:02

„Je čas začít mluvit hlasitěji než cenzor. Všichni milují prsa,“ tak začíná originální kampaň argentinské charitativní organizace zabývající se péčí o pacientky s rakovinou prsu. Kvůli nepsanému zákazu zveřejňování ženských bradavek na sociálních sítích je totiž těžké problém názorně ukázat. Společnost tak natočila dvouminutový videoklip se zpívajícími ňadry, která však mají inkriminovaná místa zakrytá otevírajícími se pusami.

Zatímco mužské bradavky nikoho nepobuřují, ty ženské jsou definicí čistého sexuálního zla, píše server metro.co.uk. Přesto, že se jedná jen o malou část těla, vypadá to, že by měla být pečlivě skryta. Prezentovat instruktážní videa, jak provést samovyšetření prsu, nebo uveřejnit fotografie ukazující na ňadrech změny po napadení rakovinotvornými buňkami bez odhalení bradavek je tudíž dost náročné. A na to právě upozorňuje organizace Movimiento Ayuda Cáncer de Mama (MACMA), která pomáhá nejen ženám s karcinomem prsu, ale i jejich rodinám.

Klip s názvem Všichni milují prsa má dvě verze, španělskou a anglickou. Obě dohromady vidělo za dva týdny zhruba milión diváků. Ňadra různých velikostí, tvarů i barvy pleti zpívají sborově o tom, že prsní karcinom může postihnout kohokoliv – vás, vaši matku, dceru, babičku, dokonce i vašeho otce. „Mnoho prsou musí podstoupit chirurgický zákrok. Jedno z osmi, to je fakt. Tak nám, prosím, pomozte okamžitě tento počet snížit,“ apeluje MACMA pomocí samotných prsou.

Sdružení MammaHelp, které u nás sdružuje pacientky s rakovinou prsu a jejich příbuzné, uvádí, že ročně je v České republice hlášeno 5500 nových případů a až 2000 žen za rok nemoci podlehne. Prevencí karcinomu prsu je jeho včasná diagnostika. Více o příznacích čtěte zde. Více o rizikách vzniku, prevenci a prognóze léčby čtěte zde.

 

Video se připravuje ...
Podívejte se na kampaň proti rakovině prsu: Ňadra zpívají sborově o tom, že prsní karcinom může postihnout kohokolivVIDEO 

Autor: Zuzana Svobodová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.