Matku mu málem zabila rakovina prsu: Vynalezl podprsenku, která rakovinu odhalí včas | Moje zdraví

Matku mu málem zabila rakovina prsu: Vynalezl podprsenku, která rakovinu odhalí včas

Matku mu málem zabila rakovina prsu: Vynalezl podprsenku, která rakovinu odhalí včas
Podprsenka na cvičení? Ne, tento chytrý výrobek pomůže odhalit, zda v ňadrech neroste nádor. • Autor: profimedia.cz
11. května 2017 • 06:00

Podprsenka, která je zároveň lékařem. Zdá se to jako příběh pro milovníky sci-fi, ale „obyčejná“ podprsenka skutečně umí upozornit svou nositelku na rakovinu prsu. Stačí ji přitom nosit jen hodinu týdně.

Osmnáctiletý mexický mladík Julián Ríos Cantú se ve svém věku v mnohém vymyká svým vrstevníkům. První odlišností už je bohužel to, že jako teenager se musel dívat, jak jeho matka bojuje s rakovinou prsu. Sice nakonec nemoc porazila, ale o obě prsa přišla. Vše by mohlo být ještě příznivější, pokud by rakovina byla odhalena včas.

Chlapec proto nelenil a vynalezl podprsenku, nad kterou i vědcům zůstal rozum stát. Podprsenka, která byla pojmenována EVA, je vybavena zhruba 200 biosenzory, které kontrolují případné změny teploty, hmotnosti a tvaru prsů. V případě, že podprsenka zjistí vyšší teplotu v prsu, může to naznačovat růst nádoru. „Jakmile je v prsu nebo nádoru deformace, zvýší se prokrvení oblasti, takže čím větší průtok krve, tím vyšší je teplota,“ vysvětluje Cantú v rozhovoru pro mexický deník El Universal.

Podprsenku můžete nosit sedm dní v týdnu, k diagnostice však stačí jen hodina. Pokud podprsenka zjistí nějakou odchylku od normálu, žena jde na vyšetření k lékaři. Díky tomuto vynálezu bude pravděpodobně možné zachránit více životů. Rozpozná-li se rakovina prsu včas, je poměrně dobře léčitelná.

Mladý Mexičan dostal za svůj vynález podnikatelskou cenu za design Awards Global studenta (GSEA) a odnesl si 20 000 dolarů. Kdy a jak budou podprsenky uvedeny na trh, však zatím není známo.



Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.