Ženství napříč dějinami: Jak moc bylo ženám odpíráno právo na vzrušení? | Moje zdraví

Ženství napříč dějinami: Jak moc bylo ženám odpíráno právo na vzrušení?

Ženství napříč dějinami: Jak moc bylo ženám odpíráno právo na vzrušení?
.. • Autor: istock.com
31. března 2023 • 06:00

Předsudky a stereotypy jsou v sexu známé již celá staletí. Není se tedy čemu divit, že přetrvávají dodnes. Jak byl sex brán v dávné historii? Ženy na vzrušení neměly právo!

Ačkoli je dnes sex o vášni a orgasmu, ne vždy tomu tak bylo. Zejména u žen. Některé přístupy k ženství byly dokonce děsivé.

Video se připravuje ...
Seroš X: Kronika orgasmuVIDEO 

Ženská těla byla sexualizována odpradávna. Klitoris byl považován za sprostý až obscénní. Nebyl spojován s příjemnými pocity, jako je tomu dnes. Uspokojovat klitoris se považovalo za hříšné nebo to bylo přisuzováno mužům, jejichž pohlavní orgán nestačil na to, aby ženu uspokojil. 

Podle některých lékařů byl klitoris orgán konkurující penisu. Možná proto byl často považován za urážku mužství, a to i přesto, že s muži z fyziologického hlediska měl jen pramálo společného. 

V novověku byl nazván „čarodějnickou bradavkou“, tedy nástrojem samotného Satana. Ve chvíli, kdy se zjistilo, jak skutečně klitoris funguje a k čemu slouží, stejně neustávaly snahy o jeho kontrolu

Tomu nepomohl ani Sigmund Freud. Freud tvrdil, že každá dospívající žena musí  přenést „erotogenní vnímavost z klitorisu směrem k vagíně“. Pokud tak neučiní, nestane se zralou a skutečnou ženou. 

K čemu je klitoris

Klitoris je skutečně určený jen k tomu, aby ženám působil rozkoš. Obsahuje až dvakrát více nervových zakončení než žlázy penisu. Díky klitorisu je také většina žen schopná dosáhnout orgasmu.

Ženství bylo po dlouhá staletí kontrolováno a ženám v postatě odpíráno. Jiné to ale nebylo ani s panenstvím. Jakmile žena přišla o panenství jindy nebo jinak než se svým právoplatným manželem, byla často trestána. Některé ženy byly dokonce popraveny. 

Ženské tělo napříč historií navíc jen málokdy patřilo ženě, většinou bylo majetkem muže, manžela, otce, či dokonce církve. 

Víte, kolik sexuálních pozic průměrně vystřídáme během života?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.