Zelená rýma: Lze léčit bez antibiotik a je infekční? | Moje zdraví

Zelená rýma u dětí? Tenhle trik ji zaručeně vyléčí!

Zelená rýma u dětí? Tenhle trik ji zaručeně vyléčí!
Jak správně léčit rýmu a kdy k lékaři? • Autor: istock.cz
18. prosince 2023 • 05:00

Co to znamená, když člověka trápí zelená rýma, čím ji léčit a kdy s ní jít k lékaři? Opravdu v takové chvíli musíte nasadit antibitika a děti nesmí do školky? 

Článek odborně garantuje: MUDr. Dušan Zhoř, praktický lékař Kyjov

Zatímco běžně je hlen v nose čirý a moc ho není, spouští se třeba při přechodu ze zimy do tepla, a naopak, při nachlazení může začít hrát všemi barvami. Obvykle nejdřív změní podobu z čiré a vodové na hustší bělavý hlen, který dále může získat žlutou až zelenou barvu. Může to znamenat i to, že se k původní virové infekci přidala i bakteriální. Není to tak ale vždy. 

Jak na rýmu u dětí? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Rýma u dětí: Tipy jak na ní vyzrát a zbavit se jíVIDEO 

Proč je rýma zelená?

Zelená rýma je projevem toho, že jde o nějakou infekci, s níž zároveň tělo efektivně bojuje. Žlutá barva je způsobena rozpadajícími se bílými krvinkami, s jejichž pomocí tělo potírá nákazu a které se pomocí hlenů vyplavují ven spolu s viry. Pokud je krvinek skutečně hodně a hleny zároveň obsahují například nečistoty ze vzduchu, mohou mít nazelenalou barvu. 

Zelená rýma u dětí

Jelikož je žlutá nebo zelená rýma skutečně projevem infekce, je doporučení školek a škol, aby v takovém případě děti zůstaly doma, zcela na místě. Často ji mohou provázet i další příznaky, jako jsou bolest hlavy nebo zvýšená teplota. 

Zelená rýma u dospělých

I u dospělých většinou žlutavé nebo zelenavé zbarvení rýmy znamená, že se banální virová infekce zkomplikovala sekundární bakteriální infekcí. Návštěva lékaře ale nutná není, pokud se nepřidají další vážnější příznaky. 

Jak léčit zelenou rýmu?

U dospělých a starších dětí se dá i žlutá nebo zelená rýma zvládnout doma. Pokud je neprovází vysoká horečka a bolesti hlavy, které by mohly být projevem zánětu dutin, lze ji většinou vyléčit bez použití antibiotik. Pomáhají klidový režim a kapky do nosu uvolňující ucpaný nos, neměly by se však užívat déle než týden.

S uvolněním hlenů vám pomůže starý dobrý trik: inhalace. Vhodné k tomu jsou solný roztok nebo vincentka. 

Pokud by i pak člověka trápily neustupující zelená rýma a s ní spojená únava či teplota, může lékař předepsat lokální antibiotika. K léčbě rýmy lze nasadit i homeopatika, pokud vám tento směr vyhovuje – homeopatie se používá podle toho, o jakou rýmu jde. Na zelené hleny se doporučuje látka Kalium bichromicum. 

Pozor na různé bylinné spreje, které se stříkají například na polštář a mají napomáhat uvolnění rýmy. Citlivější jedince mohou dráždit, případně u nich hrozí alergická reakce. 

Zelená rýma v těhotenství

Na rýmu je možné i v graviditě používat volně prodejné kapky, s jejichž výběrem pomohou v lékárně, případně lze zvolit kapky bylinné či inhalaci, vhodné je také použití nosní konvičky, zvláště v počátečních stadiích infekce. I pro těhotné platí, že pokud rýmu provází horečka nad 38 stupňů a silná bolest hlavy, které během pěti dnů neustoupí, je na místě návštěva lékaře. 

Je zelená rýma nakažlivá?

Hustá zelená rýma sama o sobě je méně nakažlivá než rýma v akutní počínající fázi, kdy je sekret spíše řidší a provází ho časté kýchání, a tím i silné šíření kapének do okolí. Ale i tak platí, že by se člověk s rýmou měl vyhýbat ostatním, dokud se rýmy zcela nezbaví. 

 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.