Závěr americké studie: Bohatší cvičí víc než chudí | Moje zdraví

Závěr americké studie: Bohatší cvičí víc než chudí

Závěr americké studie: Bohatší cvičí víc než chudí
Bohatí lidé prý mají na cvičení více času. Nebo si ho dokáží lépe zorganizovat? • Autor: iStock.com
13. července 2018 • 08:00

Nová zpráva z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí v USA uvádí, že podmínky pro potřebnou fyzickou aktivitu splňuje jen méně než čtvrtina Američanů. Jednoduše řečeno se obyvatelé „Států“ moc nehýbají. Proč a co z toho vyplývá?

V USA existují dokonce pokyny federální směrnice o fyzické aktivitě. Podle nich by dospělí lidé měli prý alespoň dvakrát týdně podstoupit intenzivní 75 minutové cvičení posilující svaly. Podle zmiňované zprávy ale zhruba 23 procent dospělých Američanů ve věku 18 až 64 let nic z výše uvedeného nedělá.

Výsledky ukazují, že roli zde hraje i pohlaví, povolání a stát, ve kterém dotyční žijí. Z výzkumu dále vyplynulo, že cvičí zhruba 27 procent mužů a 19 procent žen. Z toho je 29 procent pracujících mužů a 21 procent pracujících žen.

Bohatší mají prý na cvičení více času

Autoři také dodávají, že lidé pracující na manažerských či kvalifikovaných pozicích cvičí více než lidé vykonávající práci na výrobních místech. Jako všechny zprávy a výzkumy i tento musíme brát s nadhledem. Výše uvedená zjištění totiž nezahrnují například ty, kteří cvičí na pracovišti či mají tak náročnou fyzickou práci, že toho vypotí mnohem více než lidé pracující u počítače. Někdo může také do práce běhat či jezdit na kole.

Jak už byl uvedeno, některé státy USA jsou na tom lépe a některé naopak hůře. Například ve státě Colorado splnilo pokyny federálního průzkumu 32,5 procenta lidí. Naopak v Mississippi to bylo pouze 13,5 procenta dospělých Američanů.

Doporučení také splnily většinou státy na západním pobřeží a na severovýchodě USA. Naopak na jihu to bylo o poznání horší. Nízké výsledky měli hlavně obyvatelé států na jihovýchodě USA. Je to dáno i tím, že obyvatelé tam často trpí velkou mírou nezaměstnanosti, jsou chudší, mají horší zdravotní stav i horší lékařskou péči.

Celkové výsledky pak naznačují, že většina Američanů by se měla snažit začít fitness centrum navštěvovat častěji. Jednak je to dobré pro prevenci nemocí, jednak pro naši psychiku i pro celkové kognitivní zdraví. Všechno vám půjde lépe od ruky a hlavně si pořádně vyčistíte hlavu, a to za to rozhodně stojí.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.