Zarůstáním nehtů trpí každý pátý člověk. Jaké jsu příčiny a co s ním? | Moje zdraví

Zarůstáním nehtů trpí každý pátý člověk. Jaké jsu příčiny a co s ním?

Zarůstáním nehtů trpí každý pátý člověk. Jaké jsu příčiny a co s ním?
Autor: iStock
18. ledna 2019 • 12:00

Se zarůstáním nehtů na nohou míváme ty nejhorší zkušenosti. Je to bolestivé a se zánětem, který vzniká v postiženém místě, si těžko poradíme. Potíže se navíc vracejí!

"Někdo má hodně zarostlé nehty a nebolí ho to, dokonce ani nevznikne zánět. Jiní mohou mít oteklý prst, napuchlé a velice citlivé postranní valy, to vše provází zánět, bakteriální infekce a další komplikace,“ konstatuje specialistka na podologii Ing. Petra Kliková z podologického institutu Hilarion.

Příčiny zarůstání nehtů jsou různé, u někoho je důvodem nesprávná péče, u jiného například nesprávné postavení nohy a nešťastný výběr bot. Často jde o kombinaci více menších neduhů, jež společně vytvoří velice bolestivý problém.

Nejčastější příčiny zarůstání nehtu jsou:

* špatné stříhání nehtů

* příliš těsná obuv

* spadlá klenba a s tím související přetížení nohy

* příliš tvrdý nehet a slabé postranní valy

* kostní výrůstek tlačí na nehet

Aby se zarůstající nehet mohl léčit, je nutné si ujasnit s dermatologem nebo s lékařem, kterému se svěříte se svým problémem, proč nehet zlobí. Může jít i o následek úrazu, kdy se nehet odlomil. Nehet mohl být odstřižen při chirurgickém zákroku.

Vyražte si k podologovi

Zlepšit péči o nehty tak, aby se problémy se zarůstáním omezily, vám pomůže podolog. Vše vám vysvětlí a ukáže při pedikúře. Pokud si i tak nebudete vědět rady, choďte pravidelně na přístrojovou pedikúru. Zároveň s tímto odborníkem zkonzultujte i výběr svých bot. Sami dokážeme těžko odhadnout, kolik prostoru potřebují mít prsty ve špičce boty. K zarůstání nehtů přispívají i těsné ponožky a silonky. Příznivě působí také cvičení klenby nohy. Problematicky zarůstající nehty lze neinvazivně řešit pomocí nehtových rovnátek. Nehet je vhodné podkládat a používat například dezinfekci Betadine. Chirurgové často nabízejí řešení ve variantě částečného stržení nehtu.

Odborná spolupráce: Ing. Petra Kliková, podologický institut Hilarion

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.