Bezlepková nebo bezvaječná vánočka: 3 tipy na zdravější štědrovku | Moje zdraví

Vánočka třikrát jinak: Jak si pochutnat bez lepku či vajec a přitom dodržet zásady zdravého stravování

Vánočka třikrát jinak: Jak si pochutnat bez lepku či vajec a přitom dodržet zásady zdravého stravování
Tradiční vánočka. • Autor: iStock
11. prosince 2022 • 06:00

Vánočky mají v našich končinách dlouholetou tradici, patří u nás k těm nejstarším pokrmům, které se o Vánocích podávají. Vánočkám se dříve říkalo „calty“, „pleténky“ nebo se nazývaly „štědrovkami“, „štreclemi“, „žemlemi“ nebo „děťátky“. Jak si připravit tu správnou pro naše chuťové pohárky? Na to se dnes podíváme a kromě chutné vánočky také zkusíme dodržet, aby byla také zdravá.

Málokdo si např. dokáže představit zdravé cukrovinky bez másla, vajec či živočišných tuků. Avšak i veganské Vánoce mohou mít kouzlo a vyváženou, dokonalou chuť. Klasické ingredience v kuchyni se dají totiž leckdy jednoduše a bezbolestně nahradit tak, že to chuťové pohárky ani nepoznají. V dnešní době v prodejnách zdravé výživy totiž najdeme mnoho potravin, které jsou chutné a které můžete použít i do cukroví. A to platí i pro přípravu vánočky.

Video se připravuje ...
Vánočka z domácí pekárny

Jak péct zdravě?

Abychom se vyhnuli tomu, že po celé svátky budeme konzumovat nutričně prázdné potraviny, je dobré:

  • Zařadit rostlinné tuky jako kokosový či ořechový olej.
  • Obohatit cukroví ořechy a semínky.
  • Pokud nemůžete vejce, nahraďte je škrobem rozmíchaným s vodou.
  • Vyzkoušejte i nepečené varianty cukroví z datlí a čokolády.
  • Zvláčněte svou vánočku přidáním mrkve či jablka.

Tradice můžete dodržet i přesto, že něco uděláte jinak. Představivosti se meze opravdu nekladou. A jaké tipy pro vás máme?

Tvarohová vánočka

Výhodou tvarohové vánočky je jednoznačně fakt, že ji zvládne skutečně každý. Stačí vám forma, tvaroh a o to méně mouky.

Tvaroh smícháme se změklým máslem, moučkovým a vanilkovým cukrem a vejci. Do prosáté mouky přidejte prášek do pečiva, rozinky, tvarohovou směs, rum, mléko a vypracujte vláčné těsto. To dejte do vymazané formy na vánočku a pečte při 150 °C asi 45 minut. Hotovou vánočku pak posypte moučkovým cukrem.

Veganská vánočka

Pokud patříte mezi ty, kteří se stravují vegansky, i pro vás máme tip na skvělou vánočku. Smíchejte droždí s vlažnou vodou a trochou rýžové mouky, aby vznikla hustší „kaše“. Zbytek mouky smíchejte s raw třtinovým cukrem, rozinkami a mandlemi a přidejte lehce vykynuté droždí. Přidejte citronovou šťávu, kokosový tuk a postupně jakékoliv rostlinné mléko. Poctivě vypracujte těsto. Pokud by bylo moc řídké, přidejte trochu mouky, a pokud by se drolilo a nedrželo, přidejte naopak trochu rostlinného mléka. Vymíchané těsto nechte kynout 1–2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Upletenou vánočku pečte 20–30 minut při 180 °C. Před vytažením z trouby do vánočky zapíchněte špejli – pokud je špejle po vytažení suchá, je hotovo.

Bramborová vánočka

Uvařte pár brambor ve slupce. Nechte vychladnout a oloupejte. Brambory nastrouhejte najemno. Zahřejte mléko, přidejte do něj lžíci cukru, celé droždí a směs dobře promíchejte. Odložte na teplé místo, a jakmile začne bublat a projevovat známky života, můžete začít připravovat těsto.

Přidejte 3 žloutky, 50 g cukru, 120 g uvařené nastrouhané brambory, kůru z jednoho bio citronu, případně extrakt, špetku soli a vzešlý kvásek. Zkrátka všechno kromě másla, rozinek, brusinek a mandlí. Začněte hníst, a jakmile bude těsto kompaktnější, přidejte i změklé máslo. Nakonec přidejte rozinky a větší část celých mandlí. Ty můžete den předem namočit do rumu. Těsto přikryjte utěrkou nebo fólií a nechte na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Variant, jak chutně a zdravě péct a přitom dodržet zásady zdravého stravování, je skutečně mnoho. Proto se nenechte připravit o svůj oblíbený pokrm jen proto, že něco nejíte nebo nesmíte.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.