10 tipů, jak nakupovat rychleji a bez stresu | Moje zdraví

10 tipů, jak nakupovat rychleji a bez stresu

10 tipů, jak nakupovat rychleji a bez stresu
Autor: Herbalife Nutrition
19. října 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

Vyvážený jídelníček a zdravý životní styl začínají v obchodě. Přečtěte si několik rad, jak se zbavit stresu z nakupování.

Nakupování potravin často vnímáme jako nepříjemnou povinnost a mnoho z nás se při nákupu snaží především o to, aby byl co nejdříve za námi. Nakupovat rychle a efektivně je ovšem náročné, pokud se staráme o to, co kupujeme, a zároveň se snažíme číst informace o výrobcích uvedené na obalu. K tomu všemu ještě často musíme nakupovat pro další členy domácnosti, kteří mají rozličné chutě a stravovací návyky. „Není divu, že se z nakupování může stát břemeno, které stojí nejen peníze, ale rovněž spoustu času a energie,“ říká Susan Bowerman., expertka na výživu Herbalife Nutrition. „Ačkoli je nakupování nezbytné, existují způsoby, jak si ho zjednodušit. Připravila jsem pro vás 10 praktických tipů, jak nákupy zefektivnit a zbavit se s nimi spojeného stresu,“ dodává.

Nakupování bez stresu začíná doma

  • Zorganizujte si spíž, ledničku a mrazák. Když v nich budete mít pořádek, bude mnohem jednodušší zjistit, čeho máte dostatek a co naopak chybí. Investujte trochu času, udělejte si v potravinách pořádek a snažte se ho udržovat. Nebudete se tak muset před každým nákupem probírat jídlem ve snaze zjistit, co je potřeba nakoupit.
  • Veďte si průběžný nákupní seznam. Lepší než sepisování seznamu těsně před nákupem, je vést si ho průběžně. Pověste ho někam, kde bude celé rodině na očích. Povzbuďte je, ať do něj zapisují potraviny, které docházejí. Někteří lidé si raději fotí obsah ledniček a spíží, aby poté snadno poznali, co v nich chybí. To může také fungovat, ale hrozí, že tak zapomenete na jiné položky, např. toaletní papír či kancelářské potřeby.
  • Plánujte jídla dopředu. Než začnete plánovat jídla, podívejte se, jaké potraviny ve vaší domácnosti je nutné brzy spotřebovat. Na internetu pak můžete najít způsoby, jak je využít. Zkuste hledat recepty se společným základem. Budete tak potřebovat méně ingrediencí, což urychlí váš nákup. Až vyberete recepty, zkontrolujte své přehledně zorganizované potraviny a zjistěte, co chybí.
  • Vytvářejte nákupní seznam podle plánu prodejny. Když nakupujete pravidelně ve stejném obchodě, nejde o náročný úkol. Pokud prodejnu dobře znáte, seřaďte si položky na seznamu podle toho, v jakém pořadí je míjíte. V případě, že nakupujete na různých místech nebo prodejnu ještě dobře neznáte, si rozdělte zboží na seznamu alespoň podle druhu (například mražené výrobky, konzervované výrobky, čerstvé ovoce a zelenina apod.). To vám v obchodě ušetří spoustu času stráveného vracením se pro položky, na něž jste zapomněli.

Nákup v obchodě

  • Vyčleňte si na nákupy pravidelně čas. Celý proces nákupu bude snazší, pokud si pro ně v kalendáři stanovíte pravidelný termín. Budete tak mít dostatek času určeného jen na nákup a nebudete v časovém presu. Při neplánovaných nárazových návštěvách obchodu navíc nebudete tak dobře připraveni, a je tedy pravděpodobné, že na něco důležitého zapomenete.
  • Vyhněte se přeplněným obchodům. Nákupní špičky bývají obvykle odpoledne a o víkendech. Nejklidnější bývají obchody uprostřed týdne, vůbec nejlepší je pak nakupovat ráno. Pokud je to možné, nenakupujte, když máte hlad, jste unavení nebo v čase, kdy obvykle večeříte.
  • Nakupujte tam, kde to znáte. Pokud nakupujete stále na stejném místě, určitě se v obchodě dobře vyznáte. Nakupovat pokaždé jinde naopak znamená nutnost zorientovat se v neznámém prostředí. I různé prodejny stejného řetězce jsou totiž často rozvrženy jinak. Nakupování tam, kde to dobře znáte, tak přináší značnou časovou úsporu a méně stresu.
  • Je lepší nakupovat ve více lidech? Pokud jste s partnerem či partnerkou při nákupech naladěni na stejnou vlnu, může spolupráce nákup výrazně urychlit. Rozdělte si třeba nákupní seznam a každý sežeňte půlku zboží. Pokud vás ovšem přítomnost vaší drahé polovičky nebo dětí zpomaluje či vede k tomu, že kupujete neplánované zbytečnosti, bude lepší nakupovat bez jejich pomoci.
  • Postavte se do nejkratší fronty. Zní to jako samozřejmost, ale spousta lidí přemýšlí až v poslední chvíli nad tím, jaká fronta u pokladny bude postupovat nejrychleji. Je lepší se řadit za zákazníky s baleným zbožím nebo budou rychlejší ti, kteří toho mají ve vozíku nejméně? Podle bývalého středoškolského učitele matematiky, který se rozhodl tento problém vyřešit pomocí složitých výpočtů, je v 70 procentech případů nejrychlejší frontou ta nejkratší. To platí i v případě, že jsou vozíky v ní poměrně plné. Expresní pokladny tudíž nemusí být vždy tou nejlepší volbou.
  • Když vybalíte nákup, vraťte nákupní tašky zpět do auta. Pokud jezdíte na nákup autem a nechcete zatěžovat svou peněženku a životní prostředí kupováním igelitek, vozte si nákupní tašky vždy s sebou a mějte je tak neustále k dispozici. Pokud budou některé z nich špinavé, vyperte je, zbylé ale raději vraťte ihned do auta.

TIP OD HERBALIFE NUTRITION:

Pokud v rámci každodenního shonu nemáte čas na přípravu výživného pokrmu, vyzkoušejte produkt Formula 1 Vyvážené jídlo s příchutí Vanilka – Smetana.

Koktejl Formula 1 představuje perfektní kombinaci vysoce kvalitních bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů, proto už nemusíte volit mezi zdravým jídlem a pohodlím – Formula 1 Vanilka - Smetana si připravíte rychle a snadno. Produkt je vyroben z veganských surovin a je bohatý na bílkoviny, které podporují udržování a růst svalové hmoty. Koktejl Formula 1 obsahuje 25 vitamínů a minerálů, vlákninu, základní mikroživiny a přichází také v řadě dalších zajímavých chutí jako například Cookies, Jemná čokoláda, Café Latte nebo Malina a bílá čokoláda. Tento koktejl doplní váš životní styl a výživové potřeby, snadno se připravuje a má lahodně krémovou chuť.

Autor: Herbalife Nutrition

Legal line: Formula 1 Vyvážené jídlo s příchutí Vanilka – Smetana je doplněk stravy. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu a zdravý životní styl.

O Herbalife Nutrition

Rádi byste se dozvěděli více informací o produktech a příležitostech, které nabízí koncept Herbalife Nutrition?

Produkty Herbalife Nutrition se prodávají výhradně prostřednictvím Členů Herbalife Nutrition a není možné je zakoupit v obchodních řetězcích ani eshopech. Poradci a Trenéři z řad Členů Herbalife Nutrition nabízí personalizované vedení, rady a podporu, které vám pomohou proměnit vaše cíle v realitu.

Pokud ještě nemáte svého Poradce / Trenéra, navštivte https://kontakt.herbalife.cz.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.