Trápí vás v zimě suchá víčka? Jak je uzdravit? | Moje zdraví

Trápí vás v zimě suchá víčka? Jak je uzdravit?

Trápí vás v zimě suchá víčka? Jak je uzdravit?
Suchá víčka jsou častým zimním problémem • Autor: iStock.com
8. prosince 2019 • 06:00

S příchodem zimního období začíná trápit řadu lidí problém se suchými víčky. Pokud trápí i vás, nemusí to být nutně důvod k panice. Existují různé důvody, proč se stav vyskytuje. Pozitivní je, že mnoho případů suché pokožky na očních víčkách lze léčit doma a zabránit jim v budoucnu.

Kůže vašich očních víček je ve srovnání s jinými částmi těla tenčí a není tu vrstva tuku. Skrz cévy kolem oka proudí do víček velké množství krve. I proto je kůže na očních víčkách mnohem více náchylná k podráždění než jiná část těla. Suchá pokožka v této oblasti může způsobit, že vaše víčka budou šupinatá a drsná, může se navíc vyskytovat zarudnutí a svědění. Co způsobuje tento nekonformní stav?

Co způsobuje suchá oční víčka?

Dle optometristky Ann Marie Griff existuje několik příčin. Mezi nejčastější řadíme počasí. Chladno, sucho, k tomu navíc pobyt v místnostech s nízkou vlhkostí, to vše dehydratuje pokožku. Suchá víčka se mohou objevovat i v souvislosti s častým mytím obličeje v horké vodě. Zapomínat bychom neměli ani na vliv věku, neboť naše pokožka se vlivem stárnutí ztenčuje a vyžaduje více péče.

Suchá víčka mohou být i příznakem onemocnění, které by měl léčit lékař. Patří mezi ně například dermatitida, atopický ekzém nebo blefaritida čili zánět očních víček. Jak je poznáte?

Kontaktní dermatitida

Kontaktní dermatitidou nazýváme podráždění kůže nějakou látkou. Mezi dráždivé látky patří například vlasové produkty včetně šamponů, kondicionérů, obličejová a dekorativní kosmetika, opalovací krém, natáčky na řasy nebo pinzety, chlor z bazénu, prach nebo výrobky s parfémy. 

Ke kontaktu s látkou nemusí dojít přímo, často se stává, že si lidé sahají na oči a dráždivou látku na kůži přenesou z prstů. Podobně mohou oči přijít do kontaktu s dráždivou látkou například z ručníku, z povlaku na polštář a podobně. Kontaktní dermatitida se může objevit kdykoliv, i když jste na ni nikdy předtím netrpěli. Navíc produkty, které používáte, mohou bez vašeho vědomí měnit složení, takže se stává, že člověka podráždí výrobek, který používá řadu let. Pokud máte podezření na nějakou kosmetiku nebo látku, zkuste ji přestat používat. Problém by měl po čase zmizet.

Atopický ekzém

Atopický ekzém je další stav, který může ovlivnit kůži vašich očních víček. Tento kožní zánět bývá většinou alergického původu, může být také vyvolán ale i nealergicky. Jde o onemocnění celoživotní, kdy se střídají období klidu a období „vzplanutí“ se silným výskytem ekzému. Není přenosný, není proto třeba se bát nákazy. Projevuje se jako šupinatění kůže, často ho doprovází svědění a zarudnutí. „Atopický ekzém se může někdy jevit jako kontaktní dermatitida, proto by měla být vždy diagnostikována lékařem,“ varuje optometristka Ann Marie Griff. Nemoc je stále častější spolu s větším znečištěním životního prostředí. Vliv na ni má také strava a dědičnost. Více si přečtěte zde.

Blefaritida

Blefaritida je zánět okrajů očních víček. Její příčinou může být například bakteriální infekce, vyskytuje se i v souvislosti s dalšími onemocněními, jako jsou například seboroická dermatitida nebo rosacea. Oční víčko bývá suché, zarudlé, oteklé a na dotek horké. Na víčku se tvoří drobné šupinky, případně z oka vytéká tekutina, která zasychá a tvoří krusty. Během zánětu mohou také vypadávat řasy.

Domácí ošetření suchých víček

Nejedná-li se o závažnější problém či jen cítíte, že vaše víčka začínají být sušší, můžete tomuto stavu předejít sami. Zde je několik způsobů:

  • Zvyšte vlhkost prostředí, například zvlhčovačem. Nemyjte si obličej horkou vodou a používejte šetrnou kosmetiku, ideálně hypoalergenní.
  • Na pleť zbytečně nepoužívejte přípravky s obsahem alkoholu. „Spíše než klasické mýdlo, které vysušuje, používejte mycí přípravky na bázi olejů. Ty na pokožce vytvoří ochranný film, který v pleti udrží vodu,“ doporučuje dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.
  • Hydratujte pokožku pomocí hypoalergenních krémů  a nezapomeňte mít vždy čisté ruce.
  • Vynechte na dobu léčení make-up a jiná líčidla. 
  • Pracujete-li v prašném prostředí, noste ochranné brýle.      
  • Dostatečně pijte, denně minimálně 2 litry vody. 

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.