Vaginismus: Co to je, proč vzniká a jak se ho zbavit? | Moje zdraví

Je pro vás sex bolestivý? Možná trpíte vaginismem. Jak se ho můžete zbavit?

Je pro vás sex bolestivý? Možná trpíte vaginismem. Jak se ho můžete zbavit?
Bolest při pohlavním styku výrazně ovlivňuje partnerské vztahy • Autor: iStock.com
6. září 2022 • 14:00

Téměř tři čtvrtiny ženské populace zažívají během pohlavního styku nějaký typ bolesti. U menšího, ale nezanedbatelného počtu z nich je to způsobeno stavem, při kterém se svaly při otevření vaginy nedobrovolně stlačují. Co to způsobuje?

Odborný název tohoto zdravotního problému zní „vaginismus“. Projevuje se zejména při pohlavním styku, ale i při gynekologickém vyšetření či při vkládání tamponu.

Video se připravuje ...
Omlazení a plastika intimních partií teď frčí, můžete si nechat udělat i novou panenskou blánu!VIDEO 

Při těchto situacích je potřeba, aby se svaly kolem vaginálního otvoru trochu uvolnily. U žen s vaginismem se to ale neděje a namísto toho se svaly reflexně utahují, čímž zúží vaginální otvor.

Typy vaginismu

Existuje několik typů vaginismu. Může se například začít projevovat po traumatických zážitcích, jako je znásilnění. Může být ale i důsledkem infekce. Problémem je ale zejména úplný vaginismus, při kterém žena cítí bolest, kdykoliv do ni někdo či něco „vnikne“. Mezi další typy tohoto onemocnění patří například stav, kdy se bolest a stáhnutí svalů projeví jen při sexu, ale ne během vyšetření pohlavních orgánů gynekologem.

Co vaginismus způsobuje?

Bohužel dodnes není úplně jasné, co přesně vaginismus způsobuje. Pravděpodobně totiž existuje mnoho různých faktorů. Důvodem tak může být náročný porod či dlouhá kvasinková infekce. K poškození nervů tak může dojít například i kvůli již uvedenému traumatu.

Vaginismus se také projevuje u žen, které trpí velkou úzkostí. Nemusí jít zrovna o znásilnění, ale třeba jen o špatný sexuální zážitek, po kterém už se jejich tělo přirozeně brání. Roli může ale hrát i menopauza. Pohlavní styk po ní může být bolestivý kvůli klesající hladině estrogenu, vinou čehož je vagina méně flexibilní. Svaly se pak mohou nedobrovolně „uzavřít“.

Hlavním příznakem vaginismu je pak bolestivé pálení ve chvíli, kdy něco vnikne do pochvy. Důvodem může být ale už jen obava z bolesti. Naše psychika se jí tak bojí, že automaticky začne napínat pánevní dno, což vede k bolestem i stáhnutí svalů.

Léčba vaginismu

Po vypuknutí musí být toto onemocnění co nejdříve léčeno. Bohužel neexistuje žádné vyšetření, které by jej prokázalo. Lékař provede obvykle diagnózu poté, co si s pacientem promluví o příznacích a provede pánevní vyšetření. Musí také vyloučit infekce a další důvody vaginální bolesti, které by mohly být vyléčeny medikamenty.

Faktem ale je, že vaginismus jen tak nepřejde. Ať chcete, nebo ne, lékařská pomoc je potřeba. Takže musíte překonat stud a zajít k odborníkovi – nejlépe gynekologovi či sexuologovi. Ten vám poradí řadu domácích cvičení, díky kterým budete postupně rozšiřovat poševní vchod.

Vaginu budete dráždit nejprve prsty a následně je možné použít i menší vibrátor. Výhodou je, že vaginismus je ze všech ženských sexuálních poruch velmi dobře léčitelný. Pokud výše uvedené příznaky na svém těle sledujete, ničeho se nebojte a navštivte již zmiňovaného odborníka.

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.