Slavná herečka Shannen Doherty už osm let statečně vede boj s rakovinou | Moje zdraví

Slavná herečka Shannen Doherty už osm let statečně vede boj s rakovinou

24. října 2023 • 05:00

"Ten strach… Ten zmatek. Ano, i takhle může vypadat rakovina." Tato slova doprovodila letos v létě jeden z instagramových příspěvků populární americké herečky Shannen Doherty. Ženy, která si před několika lety vyslechla diagnózu rakoviny prsu a která se rozhodla svou léčbu prostřednictvím sociálních sítí plně sdílet se světem. Kvůli osvětě i prevenci.

Herečka na svém instagramovém účtu neřeší jen své zdraví, ale i dění na Blízkém východě. Kvůli tomu dostává i mnoho nenávistných komentářů. V jejích posledních příspěvcích můžete také najít snímek z nedávné dámské jízdy. Na něm herečka vypadá velice hezky a zdá se, že svůj boj s rakovinou prsu neprohrává...

Anně Slováčkové se také vrátila rakovina:

Video se připravuje ...
Holky na víně: Anna Julie SlováčkováVIDEO 

Boj s rakovinou

Rakovina prsu byla herečce diagnostikována v roce 2015. Prodělala mastektomii, zákrok, při kterém jí lékaři jedno prso odstranili. Po dvou letech intenzivní léčby to vypadalo, že vše je na dobré cestě a že nad nemocí zvítězila. Realita ale byla jiná: v roce 2020 herečka v pořadu Good Morning America oznámila, že onemocnění je zpět, a dokonce ve čtvrtém stadiu. To zjednodušeně řečeno znamená, že metastázuje a již ji s největší pravděpodobností nelze vyléčit.

„Je to pro mě těžké. Mám docela strach,“ přiznala tehdy veřejně a podobně mluví i na svém Instagramu. Rozhodla se totiž sdílet se svými fanoušky nejen to, jak vypadá léčba, ale i vše, co s nemocí souvisí: tedy i chvíle, kdy čeká na zákrok, kdy jí není psychicky dobře, kdy má strach. Ale samozřejmě i to, co jí dělá radost, což je pro herečku především čas se svými blízkými.

Užívám si každou chvíli

Jak sama opakuje, snaží se naplno si užít každou chvíli, která jí na světě zbývá. A také mluví o tom, že některé dny jsou lepší a jiné horší, a tak to prostě je. Smyslem celého počínání je kromě zvýšení povědomí o nemoci také snaha získat peníze na výzkum. A v neposlední řadě také vyzývá fanoušky k pravidelným kontrolám.

Před pár měsíci herečka zveřejnila informaci o tom, že nemoc se rozšířila i do mozku. Ani tady se nebála zcela otevřené komunikace – sdílela videa z vyšetření, nechala se natočit, jak jí tečou slzy. "Snažila jsem se být statečná, ale byla jsem úplně zkamenělá. Ten strach byl zdrcující," psala herečka. Další příspěvky už ukazují herečku zase mezi přáteli a s rodinou, vypadá to, že lednová léčba zabrala.

Víte, jak poznat rakovinu prsu?

Legendární pár

Doherty alias Brenda Walsh byla jednou z nejpopulárnějších postav legendárního seriálu Beverly Hills 90210. Jejím dvojčetem byl neméně oblíbený Brandon (Jason Priestley), nejlepší kamarádky pak byly Kelly (Jennifer Garth) a Donna (Tori Spelling).

Doherty nicméně musela své herecké kolegy předčasně opustit, už po čtyřech letech. Důvodem mělo být problémové chování herečky na place i mimo něj. V roce 2019 se populární série 90210 dočkala pokračování, toho se ale Doherty neúčastnila. Chyběl také představitel Dylana Luke Perry, ten bohužel v roce 2019 ve věku 52 let podlehl mrtvici.

Autor: Veronika Tichá
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.