Nemůžete otěhotnět? Psychika ovlivňuje plodnost mnohem méně, než si lidé myslí | Moje zdraví

Nemůžete otěhotnět? Psychika ovlivňuje plodnost mnohem méně, než si lidé myslí

Nemůžete otěhotnět? Psychika ovlivňuje plodnost mnohem méně, než si lidé myslí
. • Autor: Shutterstock
20. března 2024 • 06:00

Začátek všeho je v našich myslích. I když to platí v mnoha případech, není to vždy tak jednoduché. Odborníci tvrdí, že psychika hraje při neplodnosti pouze malou roli. Skutečným problémem může být něco jiného.

„Nemyslet na to, nestresovat se, být v klidu.“ To jsou nejčastější fráze žen, jež se snaží otěhotnět, a ne a ne se jim zadařit. Bohužel nás právě tato slova mohou nakonec zdeptat ještě více. Navíc podle odborníků s ženskou plodností zas tak nesouvisí.

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Potravinové doplňky v těhotenstvíVIDEO 

Jak to tedy je?

Podle odborníků na reprodukci je pravda někde mezi. Psychika jistě s plodností jistou souvislost má, ale ne tak moc, jak se jí přisuzuje. „Psychika ovlivňuje plodnost mnohem méně, než si lidé myslí. Pacientky, které léčbu neplodnosti nesou po psychické stránce těžce a stresují se, nám těhotní stejně jako ženy, které jsou takříkajíc v pohodě,“ říká specialistka na léčbu neplodnosti MUDr. Jana Daňková Kučerová z ostravské kliniky Reprofit, která psychologii párů dlouhodobě zkoumá.

Psychická nepohoda

Psychická nepohoda, která léčbu neplodnosti často doprovází, neplodnost jako takovou výrazně neovlivňuje. Daleko více škodí samotný psychický stav, který je často zatížen právě tím, že si pacientka neustále opakuje, že by měla být v klidu a nepociťovat stres, ale nejde to. „Psychickou zátěž, kterou žena při neúspěšné snaze o početí dítěte prožívá, lze přirovnat k úmrtí v rodině,“ vysvětluje MUDr. Daňková Kučerová.

Čím více se pak pacientka soustředí na to, že by se neměla stresovat, tím více nakonec ve stresu je

Co dalšího neprospívá?

Ženám rozhodně neprospívá ani tlak okolí. Ten se většinou týká jakéhosi dogmatu, kdy je nutné rodinu založit a proč s tím neotálet. „S neplodností se potýká přibližně 20 % párů, většina tedy otěhotní přirozeně. Ženy proto neustále narážejí na těhotné kamarádky a známé, které si potomka nemusely ‚vybojovat‘, a to je konfrontuje s jejich situací a je pro ně frustrující,“ říká MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., z IVF Clinic.

Některé páry pak právě kvůli tomuto tlaku léčbu neplodnosti dokonce vzdávají. „V praxi se setkáváme se situacemi, kdy partnery jeden neúspěšný dílčí krok v léčbě natolik citově zasáhne, že už nejsou ochotni proces opakovat. Znovu přijdou až za několik let, kdy už musíme řešit horší spermiogram u muže a nízkou kvalitu vajíček u žen,“ popisuje MUDr. Daňková Kučerová.

Co pomáhá?

Aby šlo otěhotnění lépe, je dobré své obavy svěřit do rukou odborníků. Psychologové a psychoterapeuti s vámi rozeberou nejen váš stav a momentální psychické rozpoložení, ale dodají vám také potřebnou dávku naděje, že nic není nemožné.

Mobilizovat své vnitřní zdroje a získat všechny potřebné informace je to, co každý, kdo podobný problém řesí, potřebuje nejvíce. Důležité je si uvědomit, že vaše neplodnost není jen „zlý“ osud, ale že vše lze zvrátit. Zvláště v případě, že budete mít po ruce ty správné odborníky. 

Ideální reprodukční věk ženy udávají specialisté kolem 25. roku věku, poté začíná postupně klesat. Šance, že se například 40leté ženě podaří otěhotnět pomocí vlastních vajíček, je pouhých 10 %. Světová zdravotnická organizace definuje neplodnost jako stav, kdy po roce nechráněného pohlavního styku, který probíhá alespoň dvakrát týdně, nedojde k otěhotnění.

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.