Příznaky, díky kterým poznáte, že máte oslabenou imunitu | Moje zdraví

Příznaky, díky kterým poznáte, že máte oslabenou imunitu

Příznaky, díky kterým poznáte, že máte oslabenou imunitu
Na opar může pomoci i obyčejné droždí. • Autor: iStock.com
21. září 2021 • 12:00

Imunitní systém je souhrnem široké škály procesů, které chrání naše zdraví. Pokud dojde k jeho porušení či oslabení, dochází ke snížení schopnosti organismu bránit se nejrůznějším infekcím a to jak běžným, tak i těm nebezpečným. Člověk s oslabenou imunitou se cítí unavený, vyčerpaný a trápí jej často se opakující onemocnění. Podívejme se na nejčastější příznaky, které vás mohou varovat, že vaše obranyschopnost není v nejlepším stavu a měli byste ji posílit.

Únava

Cítíte se po osmi hodinách spánku vyčerpaní a máte pocit, že jste snad vůbec nespali? Únava bez jasné příčiny může být prvním varovným signálem, že s vaším imunitním systémem není něco v pořádku. Dlouhodobá únava je pro organismus velká zátěž a pak je jen krůček k tomu, abyste chytili jakýkoliv bacil.

Video se připravuje ...
10 způsobů jak podpořit imunituVIDEO 

Bolest v krku, nachlazení, chřipka, angína

Časté infekce dýchacích cest může způsobovat právě oslabená imunita. Máte vy nebo vaše děti více jak dvě infekce za tři měsíce? Už vám nezabírají ani antibiotika? Tak to je nejvyšší čas na imunologické vyšetření. Požádejte o něj svého praktického lékaře. Předcházet infekci můžete i prostřednictvím homeopatických léků, které jsou bez kontraindikací a mohou se kombinovat s jinými léky. Jsou šetrné a mohou se použít i u dětí a starých lidí. Existují homeopatika na nachlazení, rýmu, ale můžete je užít i jako podporu při angíně.

Žaludeční a střevní problémy

Ve střevech se nachází až 80 % imunitního systému. Špatně fungující trávící systém má tak přirozeně vliv také na vaši imunitu. Trpíte-li nadýmáním, zácpami, průjmy, špatným trávením, častými bolestmi břicha, zaměřte se právě na vaše střeva. Právě tam může být problém.

Afty, opary, prasklé koutky

Oslabenou imunitu můžete klidně vidět v zrcadle. Mezi příznaky oslabené obranyschopnosti organismu patří mj. i opary, afty či rozpraskané koutky. Pokud se s uvedenými, mnohdy velmi bolestivými projevy potýkáte často, je načase zaměřit se na jejich příčinu. Špatně se hojící rány a modřiny Řízli jste se do prstu a ani po týdnu není rána zahojená? Všimli jste si na svém těle modřiny a máte ji tam už více jak tři týdny? Může to být signál, že váš organismus je oslabený. Pokud tedy pozorujete, že se vaše odřeniny či jiná zranění hojí déle než obvykle, zaměřte se na vaši imunitu.

Autor: redakce
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.