Prevence rakoviny: Kdy byste měli jít na prohlídku a jak často na ni chodit | Moje zdraví

Prevence rakoviny: Kdy byste měli jít na prohlídku a jak často na ni chodit

Prevence rakoviny: Kdy byste měli jít na prohlídku a jak často na ni chodit
... • Autor: iStock.com
11. října 2021 • 16:00

Celá řada zdravotních problémů a onemocnění, včetně rakoviny, se dá relativně účinně léčit, pokud se objeví včas. A naopak, v případě, že je zanedbáte, muže být v některých případech na řešení už pozdě. Kdy a jak často byste měli zavítat do ordinace lékaře a na co máte nárok zdarma?

Prevence rakoviny tlustého střeva

Rakovinou tlustého střeva nebo konečníku onemocní ročně v České republice téměř deset tisíc lidí, z toho zhruba třetina TÉTO nemoci nakonec podléhá. Češi se bohužel Dlouhodobě drží na předních prick světového zebřičky TÉTO Zhoubnou nemoci.

Video se připravuje ...
Šest jídel, které vám pomohou v boji s rakovinouVIDEO 

POKUD je vám víc než Padesát let, Můžete bezplatně podstoupit bezbolestný a pohodlný test na takzvané okultní krvácení ve stolici, které Může být Prvním příznakem nádorového onemocnění (Od 50 do 54 let máte nárok na vyšetření 1x za rok, od 55 let ho máte zdarma každé dva roky). O domácí test požádejte praktického lékaře, POkud vám ho sám nenabídne. Není čeho se bát. Dostanete obálku se sadou tří psaníček, která Slouží k odběru tří po sobě jdoucích vzorků stolice, a pevné papírové lopatky k pohodlnějšímu pořízení vzorků. Vše tedy provádí v naprostém soukromí, laboratorní Vyhodnocení posléze zařídí váš lékař. Screening sice není povinný, nikdo vás k vyšetření Nemůže nutit, v zájmu Svého zdraví byste ho ale neměli ignorovat.Od 1. července 2020 mají lidé od 50 let vyšetření formou kolonoskopie, která je prevence rakoviny tlustého střeva, zdarma. Věkové hranice o 5 let snížilo Ministerstvo zdravotnictví. Jde sice o trochu nepříjemné, ale DŮLEŽITÉ vyšetření, jelikož POkud se nádorové onemocnění střeva odhalí včas, máte poměrně velké šance na úplné vyléčeno.

Jedenkrát ročně ke gynekologovi

Všem ženám, které jsou starší než 15 let, hradí zdravotní pojišťovny preventivního vyšetření v ordinaci gynekologa, a to jedenkrát ročně. Přesto se na ně pravidelně dostaví jen asi polovina českých žen. Podle lékařů jde o velkou nezodpovědnost. Vyšetření se PROVÁDÍ pohledem, pomocí gynekologických zrcadel a takové pohmatem. Většina gynekologů takové zkontroluje stav vnitřních orgánu (dělohy a vaječníků) za pomoci ultrazvuku (sonografické vyšetření). Součástí prohlídky je samozřejmě odběr vzorků tkané z děložního čípku, Které se zasílají do laboratoře k mikrobiologickému a cytologické vyšetření. POKUD jsou jakékoli změny na děložního čípku odhalen včas, léčba je většinou účinná, Zatímco neobjevených nádor dokáže (někdy i dost rychle) čípek zcela zničit a prorůst do okolních tkaním. Rakovinou děložního čípku onemocní každoročně zhruba tisíc českých žen a téměř polovina jich nakonec v důsledku nemoci umírá.

Kdy jít na mamograf?

Rakovina prsu je nejčastěji nádorovým onemocněním u žen. V České republice funguje již spoustu let dobře propracovaný systém celonárodního prevence, který ale bohužel využívá zatím jen zhruba 60 procent Češek. Každé ženě, která doposud oslavila 45. narozeniny, plně hradí mamografické vyšetření jejich zdravotní pojišťovna, a to každé dva roky. K objednání na vyšetření (v kterémkoli z mamografických center v republice) Potřeby pacientka pouze doporučení od gynekologa nebe praktického lékaře. Vyšetření prsou (mamografické nebo sonografické) mají zdarma takové mladé ženy od 25 let, a to v případě, že se v jejich blízké rodině nemoc vyskytla nebe se PŘÍMO u nich samotných objevují jiné rizikové faktory. Cílem prohlídky je objevit zhoubný nádor ještě v tzv. preklinické fázi, jelikož počáteční stadium představuje obrovskou šanci na úplné vyléčeno.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.