Od října přichází do Česka unikátní možnost očkovat děti proti chřipce bez jehly! | Moje zdraví

Od října přichází do Česka unikátní možnost očkovat děti proti chřipce bez jehly!

Od října přichází do Česka unikátní možnost očkovat děti proti chřipce bez jehly!
Vakcína proti chřipce ve spreji je pro děti šetrnější • Autor: istock.cz
13. října 2023 • 05:00

Zatímco o očkování seniorů proti chřipce se mluví neustále, o tom, že ve velkém riziku jsou také úplně malé děti, mnoho lidí neví. Nejzávažnější průběh chřipky přitom hrozí zejména těm nejmenším – dětem ve věku šest měsíců až dva roky. Pediatři jim proto doporučují novou vakcínu ve spreji. 

Ročně chřipkou onemocní až deset procent dospělých, dětí je ale mnohem více – až 30 procent. Preventivní očkování je přitom u českých dětí ještě nižší než u dospělých, u kterých je to zhruba 20 procent, u dětí jen čtyři procenta. 

Video se připravuje ...
Do každého ramene jednu: Válek apeluje na očkování proti covidu i chřipce, dá se zvládnout narázVIDEO 

Navýšení proočkovanosti u dětí by mohla pomoct moderní "bezjehlová" forma aplikace, při níž se očkovací látka stříkne dítěti do obou nosních dírek. Stejně jako minulý rok bude tato vakcína k dispozici u dětských lékařů od konce října do konce prosince. Není hrazena ze zdravotního pojištění a vyjde na 900 korun. 

Klasická injekční forma také není pro děti na rozdíl od seniorů hrazena. Vyjde na 500 korun. Neplatí jen pro rizikové skupiny, jako jsou pacienti se srdečními vadami, astmatem, vážnými plicními nemocemi nebo cystickou fibrózou.

Přenašeči viru

Studie dokazují, že děti od 2 do 9 let patří mezi největší přenašeče chřipky. Podle pediatričky MUDr. Hany Cabrnochové jsou totiž mnohem nakažlivější než dospělí. Mohou být totiž infekční i více než deset dní a virus dokážou šířit už osm dní před nástupem příznaků. U dospělých je čas poloviční. 

Proč jsou malé děti tak ohrožené? Protože si teprve budují imunitu. To potvrzuje  MUDr. Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP: "Malé děti, především do dvou let věku, mohou prodělat chřipku v závažnější formě – stejně jako populace seniorů. Do 5 let věku bývá u nás hospitalizováno ročně cca 500 dětí s chřipkou a především jejími komplikacemi, chronicky nemocné děti do 5 let věku mají riziko hospitalizace 2,5x až 5x větší než stejně staré jinak zdravé děti."

I děti na chřipku umírají

Velmi nebezpečné jsou i další možné zdravotní komplikace. Ve vzácných případech dojde i k úmrtí. Nejčastější následnou komplikací u dětí je akutní zánět středního ucha, který představuje až v 80 procentech důvod všech předepisovaných antibiotik u dětí. 

Snížit rizika by tak měla pomoct moderní vakcína, která se vstříkne do nosu. Zejména pro děti, které se bojí jehly, je to velmi komfortní. Jednoduchým stiskem aplikátoru se postupně vpraví do obou nosních dírek. Tento způsob je v podstatě podobný tomu, jak se běžný virus chřipky dostává do těla. U této formy vakcinace také odpadají obvyklé nežádoucí účinky v podobě bolesti či zarudnutí v místě vpichu.

Na dítě aplikace neklade žádné nároky. Nemusí látku vdechovat ani nijak vtahovat nosem. "Tato vakcína je doporučena pro děti a mladistvé ve věku od dvou do osmnácti let a stačí jedna dávka. Dvě dávky jsou nutné pouze u dětí do 9 let věku, které nebyly v minulosti proti chřipce očkované. Vakcínu může zajistit buď pediatr, kterého dítě navštěvuje, nebo ji lze na lékařský předpis zakoupit v lékárně a u lékaře si ji nechat aplikovat," upřesňuje Hana Cabrnochová.

Kdy podat vakcínu proti chřipce dětem?

Odhadnout, jaká bude letošní chřipková epidemie, není – jako každý rok – snadné. Jak říká Eva Topinková, CSc., přednostka Geriatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze: "Letošní sezona může být podle epidemiologických odhadů více riziková, a také méně předvídatelná." To mimo jiné souvisí s tím, že jsme se s virem chřipky během covidových let tak nesetkávali.

Právě kombinace covidu, chřipky a stále narůstajícího počtu respiračních syncytiálních virů (RSV) může znamenat velké riziko.

 

Kdy očkovat proti chřipce?

Ideální doba pro očkování je před začátkem chřipkové sezony a imunita přetrvává šest měsíců až rok. Kvůli tomu, jak se virus mění, je vhodné očkování každý rok opakovat a nebezpečí chřipky rozhodně nepodceňovat. 

Očkování bez použití jehly využilo podle údajů společnosti AstraZeneca v minulém roce přibližně 4500 dětí. V zahraničí je přitom tento způsob očkování dlouhodobou součástí prevence chřipky u dětí, například na britských ostrovech se používá již od roku 2013. Ročně zde naočkují více než 3 000 000 dětí. Tento imunizační program byl zahájen v roce 2013 a v tom samém roce byla proočkovanost dětí na úrovni 30 procent. Během pěti let stoupla v sezoně 2018/19 dětská proočkovanost až na úroveň 80,5 procenta.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.