Jak by měl vypadat správný detox? Rozhodně netlačte na pilu! | Moje zdraví

Jak by měl vypadat správný detox? Rozhodně netlačte na pilu!

Jak by měl vypadat správný detox? Rozhodně netlačte na pilu!
Dopřejte si detox podle tradice a dejte si masopustní/velikonoční půst! • Autor: iStock.com
19. listopadu 2022 • 06:00

Detox je očista našeho těla. Aby však tato očista přinesla kýžený efekt, je potřeba dodržet přesný postup. Bez něj to s detoxem půjde od desíti k pěti a v horším případě vám může i ublížit. Jak tedy na detox, aby skutečně pomohl?

Detox naše tělo zbavuje toxických látek a jedovatých zplodin, které jsou všude kolem nás. Toxiny přijímáme nejčastěji prostřednictvím stravy, ale také z vnějšího prostředí. Mezi potraviny s největším obsahem toxinů patří polotovary, tj. potraviny, které jsou chemicky zpracované. Dalšími škodlivými toxiny jsou cigaretový kouř, výfukové plyny, chemické kosmetické prostředky, hormony, ale také nedostatek spánku, pohybu a stres.

Video se připravuje ...
Čas na detox: Co ve vašich střevech udělají šťávy z ovoce a zeleniny?VIDEO 

Proč je detox důležitý?

Vlivem vnějších i vnitřních faktorů je naše tělo přetěžováno. Abychom mu ulevili, je dobré detox v pravidelných intervalech zařadit. Někomu vyhovuje delší detox jednou dvakrát do roka, někdo naopak volí víkendový detox jednou měsíčně

Nejlepší „detoxový“ čas?

Ne nadarmo se říká, že zima je pro detox nejlepším obdobím. Už jen fakt, že léto nás láká hezkým počasím a spoustou pochutin všude kolem, je zima obdobím, kdy je nad odlehčením organismu dobré se alespoň zamyslet. Zima je co se toxinů týče pro tělo také největší zátěží

Ideální je začít hned v lednu, kdy naše tělo plné toxinů může oslabit náš organismus. Nedostatek pohybu a slunečního záření jsou všudypřítomnou veličinou. Naše pokožka, která je v zimním období velmi citlivá na změny teplot, se rychleji a snadno vysušuje. Krátké zimní dny jsou pro detox tedy vítaným společníkem. 

Laicky řečeno máme pocit, že detox netrvá tak dlouho, protože se za tmy probudíme a za pár hodin je tu zas. V zimě si navíc dovolíme více relaxovat a mít svou aktivitu tak více pod kontrolou. 

Jak začít? 

Rozhodně pozvolna. Detox nemusí nutně znamenat okamžitou hladovku. Začít můžete malými změnami. Jezte do polosyta, vyhýbejte se těžkým pokrmům a konzumujte lehkou a lehce stravitelnou stravu.

Ze svého jídelníčku postupně vyřaďte živočišné bílkoviny, pšenici, cukr, alkohol a také kofein. Konzumujte hodně zeleniny a ovoce nebo šťávy, ořechy a rostlinné kvalitní oleje a ryby. Tím usnadníte tělu přepnutí do dalšího módu.

Myslete na pitný režim, hydratace je stejně důležitá jako omezení toxických potravin a nápojů včetně alkoholu. I spotřeba cukru by měla během detoxu klesnout na minimum. Cukr je považován za jedno z pěti „bílých“ zel a často je spojován se záněty v těle. Krom toho cukr urychluje stárnutí a obecně zhoršuje stav naší pleti.

V rámci detoxu je doporučené zařadit pravidelný pohyb v podobě dlouhých procházek. Blahodárně působí sauna a masáže, kdy z těla máme šanci vyplavit co nejvíc odpadních látek. Zvolit však můžete také pomalý styl jógy. Například yin jóga je skvělou cestou, jak se jemně a šetrně protáhnout a zároveň podpořit detoxikaci svého organismu.

Pitný režim je důležitý nejen v detoxu. Jaké jsou hlavní důvody, proč pít vodu?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.