Noha v sádře: Jak dlouho, plastová sádra, rozcvičování po úraze | Moje zdraví

Noha v sádře: Jak si usnadnit život

Noha v sádře: Jak si usnadnit život
Noha v sádře vás uvězní doma i na několik týdnů. • Autor: iStock.com
12. prosince 2017 • 06:00

Pokud už jste někdy měli nohu v sádře, asi potvrdíte, že to není zrovna nic příjemného. Chodit totiž s těžkým „přívažkem“ do práce není žádný med, natož pak venčit našeho čtyřnohého mazlíčka nebo se starat o děti. Věděli jste ale, že vedle klasické sádry existuje i něco úplně jiného, co vám při hojení zlomené nohy může usnadnit život?

Proč musíme mít nohu vlastně fixovanou? „Po zlomení nohy jsou v postiženém místě kostní úlomky a ty musí zůstat na svém místě. Proto je potřeba nohu umístit do sádry,“ popisuje lékařka Lucie Nováková s tím, že pokud by se zmiňované úlomky pohnuly, mohly by srůst špatně a to by mohlo vést k dalším komplikacím i k případné operaci.

Rozcvičování ve vodě

V sádře tak noha může zůstat klidně pět až šest týdnů. „Při následné rekonvalescenci je dobré ze sádry vyndanou nohu rozcvičovat ve vodě. Podle typu poranění kružte špičkami chodidel, kružte celými končetinami či jen chodidly v kotníku. Samozřejmě vás to nesmí bolet. V tom případě je lepší přestat. V některých případech se v prvních dnech bohužel nevyhnete opoře v podobě berle,“ vysvětluje pro Moje zdraví lékařka.

Kdy použít sádru z plastu?

Pokud se chcete vyhnout „těžkému bílému monstru“, zkuste se svého lékaře zeptat na moderní lehkou sádru z plastu. Samozřejmě platí, že tato alternativa se dá použít skoro na všechny typy úrazů.

„Hlavní výhoda plastové sádry je v tom, že je velmi lehká. Dalším plusem je, že dokáže nahradit klasickou sádru ve všech ohledech. Samozřejmě je vždy namístě komunikace s ošetřujícím lékařem, který při některých závažných případech navrhne využití klasické bílé sádry,“ popisuje Nováková s tím, že pacient má vždy právo si vyžádat veškerou rentgenovou dokumentaci a informovat se o možnostech své léčby.

Pokud by mu lékař z nějakého důvodu „plastovou sádru“ nedoporučil, může se vždy obrátit na jiného lékaře. Většinou ale ošetřující doktor ví, co dělá, a důvody toho, proč vám dává klasickou sádru, vám samozřejmě podrobně sdělí.

Konec otlaků kloubů a svalstva

Mezi další výhody plastové sádry patří i to, že například na zraněný kotník se musí klasická bílá sádra aplikovat na celé lýtko. To pak pacientovi ale znemožňuje jakýkoliv pohyb skoro celé dolní části nohy a zvyšuje se pak i riziko takzvané trombembolické nemoci. Plastová sádra se ale používá i v případech, kdy noha nemusí být vůbec zlomená. „Lehká sádra se často používá například při hnisavých zánětech šlach či při poranění vazů. Kromě hojení zlomeniny má totiž také za cíl zabránit šíření zánětu,“ podotýká Nováková.

Výhodou moderní lehké sádry také je, že na rozdíl od klasické sádry nepoškozuje šlachy a netlačí na achilovku, a ještě k tomu nesvědí a nedráždí pokožku. Pacient navíc může nosit normální oblečení, tato sádra se pod něj totiž bezpečně vejde. „Dostaneme ji dokonce i do tenisky,“ uvádí lékařka. Mezi hlavní výhody plastové sádry podle Novákové patří to, že se zranění mnohem rychleji hojí, a člověk tak nezůstává zbytečně dlouho v pracovní neschopnosti.

„Při použití plastové sádry se tkáně rychleji regenerují a pacient může klidně našlapovat i bez podpatku. Nedochází také k otlakům kloubů a svalstva,“ vysvětluje lékařka.

A pokračuje: „Na rozdíl od toho plastová sádra skvěle na noze sedí a pro pacienta nepředstavuje žádnou zátěž. Kostní úlomky zůstávají na svém místě a nehýbou se. Jejich pohyb naopak může způsobit špatné zhojení postiženého místa. Naopak plastová sádra se dá během léčby různě opravovat a znovu zafixovat. Dále také vyvíjí rovnoměrný tlak na měkké tkáně a zranění je díky tomu méně bolestivé a také mnohem méně otéká.

Ohromná výhoda některých typů plastových variant je i v tom, že na rozdíl od té sádrové se s ní můžete klidně i sprchovat. Obyčejná by se naproti tomu po opakovaném kontaktu s vodou rozpadla.

Zraněné místo nepřetěžujte

Výše uvedené je samozřejmě zbytečné, pokud by pacient nedbal rad svého ošetřujícího lékaře. Jak už jsme uváděli na začátku, s problémovou končetinou musí zacházet opatrně a rozhodně se nesmí po pár dnech někam „rozeběhnout“. Mohlo by to mít velmi neblahé následky a člověk by se tak mohl zbytečně dostat až na operační sál. Ať už tedy máte na noze klasickou, nebo plastovou sádru, rozhodně svojí končetinu nepřetěžujte.

K zahojení je potřeba klid. Vězte, že i když vám s plastovou sádrou přijde, že jste vlastně zdraví a můžete se volně pohybovat, není to pravda. Proto znovu varuji, abyste vždy dbali pokynů lékaře,“ uzavírá odbornice. No a rada na závěr? Chovejte se tak, abyste si nic nezlomili. Pak z výše napsaného nemusíte promýšlet vůbec nic. Hodně štěstí.



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.