Nejen zdravá svačina: Ovesné vločky mají široké využití
Nasypete do misky ovesné vločky, zalijete je mlékem nebo jogurtem, přihodíte pár kousků ovoce, můžete přidat i oříšky, semínka a s dobrým pocitem se pustíte do snídaně nebo svačiny. Jsou opravdu tak výživné? A k čemu všemu se nám při vaření hodí?
Vločky, které si dáte ke snídani, dopřejí organismu pořádnou dávku energie. Obsahují totiž velké množství sacharidů, především škrobu. Jeho trávení a vstřebávání probíhá pomalu, jsou tedy zdrojem dlouho a rovnoměrně se uvolňující energie. Vločky vás mohou posílit při únavě a rekonvalescenci. Konzumace ovesných vloček dokáže přispět také k dobré náladě a lze je považovat i za přírodní afrodiziakum. Vločky jsou totiž jedním ze zdrojů aminokyseliny tryptofan, s jejíž pomocí si lidské tělo vyrábí hormon serotonin, který je v našem mozku odpovědný za krásné sny a pocity štěstí. Ale i když se přesto raději ráno zakousnete do pečiva, ani tak se vloček nevzdávejte. Zahustí třeba zeleninové polévky, využijete je do nádivek, pomazánek, masových rolád, bramboráků, do zeleninových i sladkých pokrmů, opražené a pomleté nahradí v pečivu oříšky.
Co chceme vědět
O vločkách hodně ví Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. A tak jsme se jí zeptali na to, co o nich nejčastěji chceme vědět.
Umí vločky udělat hodně pro zdraví?
Ovesné vločky patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Jsou skvělým zdrojem vlákniny, dokážou člověka zasytit na dlouhou dobu a dodat tělu potřebnou energii. Mimoto ovesné vločky obsahují betaglukan, který napomáhá snižovat špatný cholesterol LDL. Snížení cholesterolu LDL ulevuje při srdečních chorobách a zánětech. Pozitivní vliv mají ovesné vločky také při posilování imunity.
Je v nich obsaženo hodně důležitých látek?
Ovesné vločky patří mezi jedny z nejvíce nutričně hodnotných obilovin. Vynikají obsahem kvalitních bílkovin, komplexních sacharidů a navíc obsahují rozpustnou vlákninu, zdraví prospěšné tuky, minerální látky a řadu vitaminů. Ve vločkách se nacházejí například vápník, železo, fosfor, zinek či vitamin K. Za zmínku stojí i přítomnost vitaminu B1 thiaminu, kyseliny listové a v menší míře i dalších vitaminů skupiny B, jako například riboflavin (B2 ), niacin (B3 ) nebo pyridoxin (B6 ). Přesné nutriční hodnoty je potřeba si přečíst vždy na daném výrobku.
Při jakých potížích umějí pomoct?
Ovesné vločky dokážou zlepšit trávení, přičemž svou roli zde hraje vláknina. Mají vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny, která má blahodárné účinky na naše střeva. Vločky pomáhají zejména při zácpě, ale podle některých zahraničních studií působí i jako prevence rakoviny tlustého střeva.
Z čeho se vločky vyrábějí?
Velice zjednodušeně lze říct, že vločky jsou rozlisovaná zrna. Vyrábějí se z ovsa, ječmene, pšenice, špaldy, žita, rýže, případně i z dalších méně známých obilovin či plodin (pohanka, quinoa, amarant, sója). V současné době je využita nejmodernější technologie na výrobu vloček, kdy zrno prochází dvojí hydrotermickou úpravou. Ta prodlužuje dobu trvanlivosti a kvality produktu, zvyšuje nutriční hodnotu zrna, stravitelnost škrobu, proteinů a obsažených tuků.
Zhubneme s nimi?
Ovesné vločky patří mezi oblíbenou potravinu při hubnutí. Vláknina společně s komplexními sacharidy a betaglukanem zapříčiňují jejich pomalé vstřebávání, díky čemuž jídlo z vloček zasytí na dlouhou dobu. To je při hubnutí žádoucí, avšak nezapomínejte zařazovat i pravidelný pohyb – nejlépe na čerstvém vzduchu. Pouze kombinace správně nastaveného jídelníčku a pohybu je tou správnou cestou ke štíhlému a zdravému tělu. Oblíbenou potravinou jsou ovesné vločky i ve fi tness komunitě, a to díky tomu, že obsahují esenciální aminokyseliny, pomáhající při budování svalové hmoty.
Proč máme vločky namočit nebo je jíst v jogurtu, polévce a tak dále?
V případě, že máte doma jemné nebo extra jemné ovesné vločky, můžete je konzumovat i v syrovém stavu bez předchozího namočení. Naproti tomu klasické a velké ovesné vločky je nutné předem namočit či uvařit. V obou případech však platí, že předem namočené ovesné vločky jsou lépe stravitelné. Mimoto se během jejich namočení vytvoří cenné laktobacily a začnou se štěpit sacharidy, čímž vločky získají sladší chuť.
Úpravy na desítky způsobů
Můžete je upravit na nespočet způsobů a díky komplexním sacharidům budete mít spoustu energie. Dají se použít při přípravě snídaňových kaší, mugcakes, zdravějších dezertů, palačinek, ale i při přípravě slaných pokrmů – k zahuštění polévek, do různých placiček, karbanátků, burgerů, nebo si z nich můžete udělat i těsto na pizzu.
K jeho výrobě budete potřebovat hrnek jemných ovesných vloček, 1 vejce, ¼ čajové lžičky prášku do pečiva, 3 velké lžíce bílého jogurtu a sůl. Vločky rozmixujete a smícháte s jogurtem, vejcem a práškem do pečiva. Můžete přidat špetku soli či jiné koření podle chuti. Těsto by mělo mít řidší, lepící konzistenci. V případě potřeby přidejte trochu vody nebo mléka. Směs rozetřete na pečicí papír. Pečte v troubě při 180–200 °C. Jakmile těsto ztuhne, vytáhněte pizzu z trouby a obložte libovolnými přísadami (rajčatovou omáčkou, žampiony, mozzarellou, rukolou a dalšími surovinami). Vrátíte do trouby a pečete při 200 °C přibližně 10 až 15 minut, dokud okraje pizzy nezezlátnou. Nakonec polijete olivovým olejem.
Vzhledem k uchování cenných látek není dobré vločky příliš dlouho vařit. Pozor si dávejte také na jejich skladování, aby vám nezežlukly.
Článek vyšel v časopise Moje Zdraví 3/21