Na rakovinu kvůli HPV umírá na světě každých 20 hodin jedna žena | Moje zdraví

Na rakovinu kvůli HPV umírá na světě každých 20 hodin jedna žena

Na rakovinu kvůli HPV umírá na světě každých 20 hodin jedna žena
Krásně barevná kulatá "svatební kytice", kterou vidíte na obrázku, je ve skutečnosti vysoce nakažlivý lidský papilomavirus. • Autor: iStock.com
12. října 2016 • 13:02

Možná jej budete znát spíše pod zkratkou HPV. Přenáší při nechráněném sexuálním styku. Riziku infekce jsou vystaveny ženy po celou dobu aktivního sexuálního života. Infekce se netýká jen ženy, přenašečem nákazy je i muž. Žena však bývá vůči infekci méně odolná.

Jakmile se virus v těle zabydlí, může začít vyvolávat změny v buňkách sliznice. Jde mu to dobře, jelikož bývá usazen nejčastěji v pochvě v místech, kde jeden druh sliznice přechází v jiný - poblíž děložního čípku. A tady páchá největší škody - ve zhruba 5 procentech případů jde bohužel nejčastěji o rakovinné bujení... a vzhledem k tomu, že mnoho žen poněkud zanedbává pravidelné gynekologické prohlídky, na onemocnění se často přijde až v okamžiku, kdy už je pozdě. Na rakovinu tak kvůli infekci HPV na světě zbytečně umírá každých 20 hodin jedna žena. Lidských papilomavirů je známo více než 100 typů. 15-20 z nich spadá do skupiny onkogenních virů - tedy těch, které mohou způsobit rakovinné bujení. Nejvíce rizikové jsou typy 16, 18, 31, 45 a 58. Proti HPV existují v současnosti dvě účinné vakcíny. Pro očkování je nejlepší doba před zahájením sexuálního života. 

Odborná spolupráce: MUDr. Michaela Fridrichová, Liga proti rakovině

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.