Odstranění tetování. Jaké máte možnosti? A bolí to? | Moje zdraví

Mýty o odstranění tetování. Jaké máte možnosti? A bolí to?

Mýty o odstranění tetování. Jaké máte možnosti? A bolí to?
Chci, aby zmizelo • Autor: iStock.com
27. ledna 2020 • 06:00

Dle výzkumů je tetováno asi 25 % Evropanů. Ne každý je ale se svou ozdobou spokojen i po čase. Naštěstí současná medicína nabízí několik možností, jak tuto parádu nechat odstranit. 

Důvody k odstranění tetování mohou být různé. Přestane se vám líbit nebo se v nové životní roli ukáže jako nevhodné. Nejčastěji žádají o odstranění tetování lidé kolem třicítky, kteří se s ozdobou nesžili podle svých představ. „Často máme mezi zájemci muže i ženy, kteří zjistí, že se navzdory očekávání s tetováním necítí dobře. Nedokážou si na svůj nový vzhled zvyknout a může to dojít až tak daleko, že je začnou pronásledovat psychické problémy,” říká dermatolog Miloš Kravciv z Lékařského domu Praha 7.

Podobný důvod uvádějí ženy i při žádosti o odstranění permanentního make-upu. „Ženy si také někdy chtějí nechat odstranit permanentní make-up, který se tak úplně nepovedl, přidává jim roky nebo je prostě příliš výrazný a ony se v tom necítí,” přidává další možný důvod specialistka na ošetření pleti Martina Šmidrová. Většina lidí tuší, že tetování lze nějak odstranit. I tak ale tento zákrok provází řada mýtů. Jaké jsou ty nejčastější?

Mýtus první: tmavé tetování je navždy

V minulosti to snad platilo, ale dnes už medicína umí i proti barvě pod kůží zasáhnout. Tedy, většinou. „Černou a ostatní tmavé barvy odstraňujeme docela úspěšně. Potíž nastává s hodně barevným tetováním, které může zanechat na kůži stopy,” uvádí vše na pravou míru MUDr. Kravciv. Nejvíce komplikované na odstranění jsou barvy žlutá, fialová a bílá.

Mýtus druhý: odstranění tetování bolí

To je pravda tak napůl. Některé metody skutečně hodně bolestivé jsou, ty naštěstí většinou už patří minulosti. Moderní technika umožňuje odstranit tetování bez většího trápení, i když určitému diskomfortu a citlivé kůži se, stejně jako při jiném kožním zákroku, nevyhnete. Působení speciálního laseru není úplně nebolestivé. Před ošetřením se ale dá na pokožku aplikovat znecitlivující krém, takže samotný zákrok potom nebolí.

Mýtus třetí: místo tetování získáte jizvu

Bojíte se, že laser odstraní nejen inkoust, ale také spálí okolní kůži nebo zanechá jizvy? Nemusíte. Moderní alexandritové lasery jsou zkonstruovány tak, že projdou pokožkou a zasáhnou určené místo, kde zničí pouze barvivo. „Vznik jizev nikdy nelze zcela vyloučit, ale je ojedinělý, např. pokud se do místa ošetření zanese infekce. Pravděpodobnějším následkem je spíš zabarvení pokožky, tzv. hyperpigmentace, když klient vystaví ošetřenou oblast předčasně slunci,” potvrzuje doktor Kravciv.

Mýtus čtvrtý: to zvládnu doma

Domácí pokusy o vybělení často zkoušejí ženy, které už nechtějí permanentní make-up. „Na internetu najdete rady, jako potírat potetovaná místa peroxidem vodíku nebo bělícími pastami na zuby a podobně. Tyto experimenty nemůžu doporučit, mohou napáchat víc škody než užitku,” varuje Martina Šmidrová z Lékařského domu Praha 7. Raději se i v tomto případě svěřte do odborných rukou.

Jaké jsou metody odstranění? Bolí?

Laser

Nejčastěji používanou metodou, která vám obrázky z kůže vygumuje, je laserové ošetření. Účinnost a způsob provedení se liší podle typu používaných laserů, v každém případě si vyberte kvalitní a dobře vybavené pracoviště. Před ošetřením se s lékařem sejdete na úvodní konzultaci, kde z rozsahu a podoby tetování odhadne, kolik sezení můžete očekávat. „Buďte připraveni nejméně na dvě návštěvy, u velkých ploch to ale může být i přes deset sezení. Počet opakování je vždy individuální. Mezi sezeními má být asi 6 týdnů přestávka, aby se kůže stihla zhojit,” popisuje MUDr. Kravciv. 

Během zákroku na vás působí laser, který je zaměřen na barvu pod kůží. Speciální lasery přímo na odstranění tetování mají velmi krátké pulzy a mohou vysílat až tři vlnové délky. Zjednodušeně lze říci, že pigment rozbijí na miniaturní částečky, které poté tělo vyloučí. Po zákroku je nutné místo chladit a důsledně chránit před slunečními paprsky. V době rekonvalescence nechoďte do bazénu a sauny.

Dermabraze

Různé metody výbrusu. Je to způsob starší, dnes už se téměř nepoužívá. Hodně bolí a poškozuje i zdravou okolní kůži, takže pokud si zrovna nepotrpíte na bolest, dermabrazi vám moc nedoporučujeme.

Excize

Tedy vyříznutí obrázku z kůže, podobně, jako se zbavujete třeba mateřského znaménka. Hodí se jen na malá tetování a dá se provést jen na některých místech. Výhodou je, že obrázek zmizí kompletně, bez ohledu na barvy. Nevýhodou je vznik jizvy.

Přetetování

Je to vhodné řešení, když se vám omrzí motiv nebo se chcete zbavit neoblíbeného jména, ale tetování jako takové vám nevadí. Pak je stačí jednoduše zakrýt něčím jiným. Můžete zvolit i překrytí motivu tělovou barvou, takže to bude vypadat, jako byste žádné tetování neměli.

Při odstraňování tetování či permanentního make-upu oslovte kvalitní dermatologická pracoviště, která si s tím poradí. Sice vás to bude stát nějaké peníze, čas a péči, ale možnosti existují. A není třeba se jich bát.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.