Krátký půst: Způsob, jak uzdravit své tělo! | Moje zdraví

Krátký půst: Způsob, jak uzdravit své tělo!

27. února 2023 • 14:00

Rozhodnutí dobrovolně nepřijímat jídlo se může zdát v době hojnosti jako nesmysl. Lékaři se ale shodují na tom, že tělu jednou začas prospívá. ZDRAVÝ ŽIVOT

Po svátcích a líném lednu, kdy jsme si dopřávali nepříliš zdravá jídla, by mělo následovat období střídmosti a nastolení rovnováhy. Církevní kalendář nazývá toto období půstem. Letos začíná Popeleční středou, která připadá na 22. února a trvá 40 dní, tedy až do Velikonoc. Proč? Našim předkům v druhé polovině zimy docházelo maso a vůbec zásoby všeho se ztenčily. Proto bylo zapotřebí vařit z levných surovin a snížit objem jídla. Půst je jednou z nejstarších a nejprověřenějších léčebných metod a uplatňuje se ve všech náboženstvích a kulturách. V dnešní době si pod pojmem půst představíme krátké období, kdy se zcela nebo ve velké míře vzdáme jídla. Půst patří k očistným metodám také v józe. Cílem je zbavit tělo škodlivých látek a pročistit trávicí systém. Podle jogínských praktik je vhodné podstoupit krátký půst nejlépe za novoluní nebo úplňku.

Léčebné hladovění

Při půstu samozřejmě dochází k redukci tělesné hmotnosti. Ztráta tuku během půstu se pohybuje kolem 220 g denně, ale hladovění má i jiné zdravotní účinky. Lékaři se shodují, že půsty mají pozitivní vliv na snížení hladiny cukru a cholesterolu. Americký lékař Thomas Seyfried dokonce tvrdí, že týdenní půst jednou ročně pomáhá v prevenci rakoviny. Tradiční ájurvédské lékařství označuje hromadění toxinů v těle za příčinu mnoha nemocí a půst předepisuje jako očistu od těchto toxinů. Dobu půstu můžeme vnímat také jako generální úklid v našem těle, jako dovolenou pro orgány. Tím, že omezíme příjem jídla, poskytneme tělu klid na regeneraci.

Příprava fyzická

Už týden před podstoupením půstu se doporučuje vyřadit ze stravy maso a jíst vegetariánsky. Trávení totiž nejvíc zatěžuje právě maso. Přednost by měla dostat syrová zelenina a ovoce, obilná jídla, rýžová, pohanková nebo ovesná kaše. Doporučuje se také vyloučit alkohol, kávu a čaj. Pokud je pro vás tato změna příliš radikální, zkuste nahradit alespoň jedno jídlo vegetariánskou variantou a občas vynechte večeři. Je zapotřebí zvýšit příjem tekutin. Dva až tři litry tekutiny denně podpoří vaši detoxikaci. Upřednostnit bychom měli vodu, neslazené ovocné a zeleninové šťávy, kombuchu, bylinkové odvary. Už v tom režimu se doporučuje snížit fyzickou aktivitu a sledovat, jak tělo reaguje na změny.

Příprava psychická

Jak si udělat na půst čas v běžném denním tempu? Někteří experti doporučují vzít si na období půstu dovolenou a odjet na klidné místo v přírodě. Jiní tvrdí, že půst se dá zvládnout i při běžném zapojení do života. Každopádně je dobré půst plánovat mimo svátky a oslavy, kdy jídlo hraje důležitou roli. Když se při společenských událostech prohýbají stoly pod tíhou delikates a skleniček s vínem, je těžké udržet vnitřní klid a zvládnout nával chutí. Někdo může pojmout dobu půstu jako změnu ve vzorci chování a posouvání vlastních hranic. Půst umožňuje zbavit se starých zvyků a přehodnocení návyků. Vždy totiž existuje něco, co můžeme ve své životosprávě zlepšovat. 

Výhody půstu

PŮST JE JEDNODUCHÝ

Zatímco spousta diet je založená na vyřazování určitého druhu potravin z jídelníčku, nebo na jejich správných kombinacích, půst se dá shrnout do několika vět: Nejíst pevnou stravu. Pít jen vodu, bylinkové odvary nebo vývary.

PŮST JE ZDARMA

Zdravé potraviny, často v bio kvalitě, mohou pořádně zatřást rodinným rozpočtem. Stejně tak pravidelné docházení k výživovému poradci něco stojí. Mnoho diet je navíc doprovázeno konzumací doplňků stravy a ty rozhodně nepatří k nejlevnějším. Při půstu ušetříte. Nemusíte totiž kupovat vůbec nic.

PŮST JE POHODLNÝ

Neustále bojujeme s tím, že den má jen 24 hodin. Kvůli pracovnímu vytížení nemáme čas uvařit ani jedno teplé jídlo denně, i když víme, že je to ta nejzdravější varianta stravování. Často jíme mimo domov nebo volíme objednávání hotových jídel přes dovážkové služby. Když se oddáme půstu, nemusíme nakupovat, vařit ani mýt nádobí. Půst nám (alespoň na pár dní) zjednodušší život a ušetřený čas můžeme věnovat rozvoji svých zálib.

V PREVENCI RAKOVINY POMÁHÁ TÝDENNÍ PŮST JEDNOU ROČNĚ .

Řekové a půst V antice se věřilo, že metody léčby lze odpozorovat z přírody. Nemocní lidé a zvířata se v období nemoci jídlu přirozeně vyhýbají. Když máme chřipku, většinou nemáme na jídlo ani pomyšlení. Staří Řekové chápali půst jako instinkt, jako přirozený lék na nemoc. Hippokrates, otec moderního lékařství, si všiml narůstající obezity a předepisoval fyzickou aktivitu po jídle a také to, aby se obézní lidé sytili pouze jednou denně.

Celý článek najdete v časopise Blesk zdraví.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.