Jídla, která si dejte při nachlazení. Uleví vám a pomohou se dostat na nohy | Moje zdraví

Jídla, která si dejte při nachlazení. Uleví vám a pomohou se dostat na nohy

Jídla, která si dejte při nachlazení. Uleví vám a pomohou se dostat na nohy
Autor: istockphoto.com
22. ledna 2021 • 06:00

Ačkoliv se většina z nás drží více doma, neznamená to, že se nemůžeme nakazit běžnou virózou. Tu je samozřejmě nejlepší vyležet. Které potraviny vám pomohou bojovat s rýmou, kašlem a pomohou s uzdravováním?

Viróza je odborným termínem pro všechna onemocnění způsobená viry. Většina lidí ho ale používá jako synonymum pro nachlazení, které doprovází nejčastěji rýma, kašel, vysoké horečky, bolesti svalů a malátnost.

Stejně jako na chřipku nezabírají na virózu antibiotika. Léčí se tedy příznaky nemoci, jako je například horečka, rýma a kašel. Léčbu ale můžete podpořit konzumací vhodných potravin.

Tekutiny

V první řadě je třeba mít dostatek tekutin, abyste nahradili ztráty vzniklé pocením při horečce. Dejte přednost vlažným nebo chladným nápojům, nejraději obyčejné vodě nebo bylinkovému čaji (šalvěj, máta, meduňka, zázvor). Ideálním zdrojem tekutin jsou přírodní minerálky, které doplňují tělu důležité minerální látky (např. hořčík, vápník, draslík nebo fluor).

Vývar

Tekutiny doplníte i díky slepičímu, kuřecímu nebo hovězímu vývaru, ve kterém uvaříte kořenovou zeleninu. Zelenina dodá tělu vitaminy a minerály, maso zase bílkoviny, jež pomáhají tělu při zotavování. Horký vývar pomůže při uvolňování ucpaného nosu.

Ovoce

Oblíbené citrusy mohou být trochu agresivní do přecitlivělého žaludku. Zkuste nejprve něco chuťově neutrálního, například banány, strouhaná jablka nebo kokosové mléko – anebo ještě lépe smoothie z těchto surovin se špetkou kurkumy. Přirozeně protivirový účinek má grapefruit, můžete zkusit například kapky z grapefruitových jader. Dostanete je v lékárně. 

Ořechy a semínka

Další látka, která má pozitivní vliv na imunitu a uzdravování, je zinek. Jeho přirozeným zdrojem je červené maso, především hovězí. Z živočišných zdrojů se zinek do lidského těla lépe vstřebává, pokud ale maso není součástí vašeho jídelníčku, můžete zkusit meruňky, dýňová či slunečnicová semínka a také ořechy.

Cizrna a další luštěniny

Hovězí maso by pochopitelně nemělo být na talíři každý den. Skvělou rostlinnou alternativou jsou luštěniny. Šálek vařené nebo konzervované cizrny má vysoký obsah vlákniny a bílkovin a navíc obsahuje 2,5 miligramů zinku. Vláknina a bílkoviny dokážou navíc zasytit a pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Ve výsledku nemá člověk po takovém jídle brzy hlad, což dělá z luštěnin velkého pomocníka v boji s nadbytečnými kilogramy.

Řecký jogurt

Řecký jogurt je jednou z nejzdravějších potravin: Obsahuje probiotika podporující střevní mikrobiom, ale i velké množství bílkovin, sodík a vápník. Vybírejte ten, který má menší obsah tuku. Kromě zasycení a dobrého vlivu na krevní cukr dostanete ale i zmíněný zinek, a to přibližně 1,4 mg v jednom kelímku.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.