Houby a alkohol: Která kombinace je podle lékaře nebezpečná? | Moje zdraví

Je kombinace hub a alkoholu nebezpečná? Pozor si musíte dát na tyto druhy

Je kombinace hub a alkoholu nebezpečná? Pozor si musíte dát na tyto druhy
Lze kombinovat houby a alkohol? • Autor: Profimedia.cz
25. září 2023 • 05:00

Radu, že se houby, které snad konečně začínají pořádně růst, nesmí kombinovat s alkoholem, slyšel už asi každý. Ale proč vlastně? Hodně také záleží na tom, kolik jste snědli hub, jakých konkrétně a jakého alkoholu si chcete dopřát. Zvláštní kategorii představuje alkohol v kombinaci s halucinogenními houbami.

Odborná garance textu: Michal Miovský, Ph. D., odborník na závislosti, klinický psycholog, psychoterapeut a přednosta Kliniky adiktologie VFN Praha

Překvapení na úvod. S houbami, alkoholem a jejich vzájemnou kombinací to zdaleka není tak hrozné, jak si lidé často myslí – ve skutečnosti vznikají vyloženě toxické látky pouze při kombinaci některých druhů hub s pivem, vínem či tvrdým alkoholem

Video se připravuje ...
Nejjedovatější houbu na světě najdete v českých lesíchVIDEO 

Houby a alkohol

Houby jsou samy o sobě obtížně stravitelné, protože obsahují chitin. A pro tělo zároveň představuje zátěž i metabolizace vypitého alkoholu, takže po kombinaci obojího může být člověku těžko, zvláště pokud byly houby v nějaké smažené úpravě. A už vůbec nezafunguje alkohol coby prevence pro případ, že byste snědli nějakou jedovatou houbu a chtěli byste se takto chránit před její možnou toxicitou. 

Houby, respektive jídla z nich se dají zapíjet většinou běžných nápojů, a to včetně alkoholických, ovšem v rozumné míře.

Které houby se nesmí kombinovat s alkoholem?

Existuje v podstatě jen jedna jedlá houba, která se skutečně nesmí kombinovat s alkoholem. Jde o hnojník inkoustový (Coprinopsis atramentaria), který však sbírají jen skuteční znalci, navíc se mohou jíst jen mladé plodnice, starší houby se považují za nejedlé, a dokonce jedovaté. 

Hnojník obecný a alkohol

Hnojník obsahuje aminokyselinu koprin, která sama o sobě nezpůsobuje nic. Ale zastavuje odbourávání acetaldehydu – ten vzniká při trávení alkoholu. Pokud by si tedy člověk dal jídlo z hnojníku a zapil ho nějakým alkoholickým nápojem, přestane se mu v těle odbourávat acetaldehyd.

Člověk kvůli tomu sice nezemře, ale otrava se projeví například silným bušením srdce, zrychleným tepem, návaly horka, nevolností, bolestí hlavy či brněním končetin. Kombinace hnojníku s alkoholem má podobný účinek jako antabus používaný v léčbě závislosti na alkoholu. 

Příznaky se obvykle objevují zhruba dvě hodiny po požití hub a alkoholu a většinou spontánně odezní, jsou navíc u různých lidí odlišně silné. Jako prevence se doporučuje nepít alkohol dva až tři dny v případě, že byste si tuto neobvyklou houbu dopřáli.

Podobný účinek může mít zřejmě i konzumace hřibu zavalitého a následné popíjení, ale odborné zdroje jsou v tomto ohledu poměrně stručné, hřib zavalitý je navíc v Česku hodně vzácnou houbou.

Někdy se mluví rovněž o tom, že někteří lidé mívají gastrointestinální potíže, pokud si dají smrž a pak alkohol, ale ani tady neexistují odborné zdroje, které by to potvrzovaly. 

Konzumace hub václavek a alkoholu by měla být bez rizik. 

Lysohlávky a alkohol

S alkoholem by se v žádném případě neměly kombinovat lysohlávky a další houby s psychedelickým efektem, ty však lidé nesbírají pro to, aby si z nich udělali houbové řízky.

Lysohlávky obsahují psylocybin, který sám o sobě není toxický ani například nevyvolává závislost, ale kombinace s alkoholem představuje potenciální nebezpečí, protože se jejich účinky mohou kumulovat. Kromě fyzických příznaků se mohou prohloubit depresivní a úzkostné stavy. 

Hlíva či žampiony a alkohol

Naproti tomu můžete pivo, víno i další alkohol bez obav pít, pokud si dáte jídlo obsahující houby ze supermarketu, jako jsou třeba hlíva ústřičná nebo žampiony. Pokud vám po této kombinaci bude nevolno, budete to nejspíše muset přičíst přemíře alkoholu jako takového. 

Pivo na houby

Pivo dokonce pomáhá lepšímu trávení některých houbových jídel, ale zázraky nedokáže. Pokud je vám například po houbové smaženici pravidelně těžko, vyškrtněte ji ze svého jídelníčku nebo si ji alespoň nedávejte před spaním, ale spíše v poledne. Sklenka piva vám může pomoct houby lépe strávit. 

Burčák na houby

Vrcholná houbařská sezona se do velké míry překrývá se sezonou burčáku, teoreticky by vám to nemělo způsobit žádné závažné potíže. Prakticky se ale tahle kombinace doporučit nedá už proto, že obojí představuje pro zažívání určitou zátěž. Zatímco houby jsou těžko stravitelné, burčák má mírně projímavé účinky. 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.