Chraňte svůj zrak v každém věku. Na co by měly myslet ženy? | Moje zdraví

Chraňte svůj zrak v každém věku. Na co by měly myslet ženy?

Chraňte svůj zrak v každém věku. Na co by měly myslet ženy?
Moje mladé oči • Autor: iStock.com
30. listopadu 2020 • 06:00

S věkem s trojkou na začátku vnímáme, že bez prevence a aktivního pohybu to nepůjde. Měníme kosmetiku s ohledem na první vrásky a šediny. Zařazujeme potravinové doplňky a preventivní prohlídky. Jednou z oblastí, které bychom měli věnovat pozornost, jsou naše oči. V tomto věku totiž lze podchytit řadu problémů.

Kolem třiceti let se nacházíme v produktivním věku, kdy je na náš život kladeno spoustu nároků. Od pracovních povinností, kdy sedíme dlouhé hodiny u počítače, až po ty osobní, kdy vlivem mateřství prožíváme psychické a fyzické změny. Všechny tyto jevy mají přímý i nepřímý vliv na naše oči. Kdo nějakou oční vadou trpí již od dětství, měl by být zvyklý na pravidelné kontroly a správnou hygienu očí. Ale i tak se velmi často zapomíná. Prevence je vždy důležitá. Co naším očím dopřát?

Nezastupitelná prevence

Zrakovou hygienu by neměli podceňovat ani ti, kteří u svých očí žádné problémy nezaznamenali. Primářka Oční kliniky DuoVize MUDr. Lucie Valešová doporučuje jednou za dva roky navštívit očního lékaře a nechat si zkontrolovat zrak, a to zejména v této době, kdy trávíme hodně času u displejů a obrazovek. „Oči jsou tím permanentně namáhány. Pálí, bolí a jsou unavené. Po celodenním hledění do displejů se nám už večer ani nechce otevřít knihu. Na čtení už nám nezbývá energie. Přitom je možné si pomoci, pokud si zachováme zrakovou hygienu. Co to znamená?

Za prvé navštívit očního lékaře a nechat si zkontrolovat oči a zjistit, jestli nepotřebují nějakou brýlovou korekci. Pokud správná korekce očím chybí, jsou dříve vyčerpané a unavené. Preventivní vyšetření očí bychom měli absolvovat alespoň jednou za dva roky. Dalším krokem zrakové hygieny je vlhčení očí pomocí tzv. umělých slz. Každá žena by měla mít lahvičku umělých slz u sebe v kabelce a kápnout si do každého oka, kdykoliv bude potřeba. Pro oči je důležitý i chvilkový odpočinek. Každých 20 minut se od počítače na pár vteřin zahledět do dálky. Třeba z okna, na něco zeleného, například strom, předzahrádku nebo dohlédnout na horizont. Stačí 20 vteřin a očím se uleví.“

30+ – jídelníček pro dobré vidění

Celodenní a někdy i celonoční koukání na monitor zraku rozhodně nepřidává. Ale na stavu očí se neprojevuje jen novodobá epidemie nemoci nomofobie (z anglického „NOMOPHOBIA“ = NO MObile PHOne phoBIA) nebo nedostatek spánku a stres. Ostrost vidění závisí v nemalé míře také na tom, co jíme. Oči „spolknou“ až 25 procent vitaminů a minerálů přijímaných z potravy. Potřebují hlavně antioxidanty. V jídelníčku pro zrak by proto neměla chybět zelenina (česnek, cibule, špenát, rajčata, červená řepa atd.) a ovoce (borůvky brusinky, maliny, ostružiny, černý rybíz, pomeranče, kiwi, červený grep nebo meloun). Důležité jsou i další zdroje cenných látek, jako jsou mořské ryby a řasy, vejce, celozrnné obiloviny a fazole.

Oči a mateřství

Kolem třiceti let řada žen prožívá období těhotenství a tím prochází fyzickými i psychickými změnami a ty se mohou dotknout očí. I ženy, které před těhotenstvím neměly problémy se zrakem, mohou během tohoto období trpět vlivem hormonálních změn, které vedou k mírnému zhoršení zraku. U krátkozrakosti již před těhotenstvím během období devíti měsíců může přechodně nastat zrychlený nárůst minusových dioptrií. Mohou za to hormonální změny, které mohou snížit produkci slz a jejich konzistenci. Slzy jsou hustší, což může zhoršit toleranci na kontaktní čočky. Proto se doporučuje v době těhotenství a poté nahradit kontaktní čočky brýlemi.

Pokud je nošení brýlí problémem, je možné zvolit kompromisní řešení 5 + 2, což znamená nosit 5 dní v týdnu kontaktní čočky a 2 dny brýle. Doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka brněnské oční kliniky NeoVize se s otázkami těhotných žen ohledně zraku setkává často. „Ženy se ptají, kdy nejlépe zvolit operační odstranění dioptrií, jestli před, nebo po těhotenství. Moderní laserové technologie umožňují doplňovat léčbu během života opakovaně. Je tedy nesmyslné čekat až po porodu. Právě mladé maminky velmi často litují, že si brýle nenechaly odstranit dříve. Když se maminka stará o své malé dítě, jsou pro ni brýle zátěží a omezením. Laserové odstranění dioptrií trvá 15 minut a rekonvalescence je velmi rychlá. Hned následující dny je možné vrátit se k běžným činnostem. Z praktického hlediska je tedy lepší podstoupit operaci ještě před porodem a pak už si jen užívat mateřství se vším všudy.“

Co když se oči zhorší?

Otázku také velmi často vyvolává porod a samotné oči. Vznikl jakýsi mýtus, že po laserové operaci očí prý musí žena rodit už pouze císařským řezem, přirozený porod je pro oči příliš riskantní. I tuto nepravdu lékařka vyvrací: „Operace očí není žádným důvodem k obavám při porodu. Obzvlášť u moderních a šetrných metod jako třeba NeoSMILE 3D dochází k minimálnímu zásahu do oka, takže mechanická pevnost oka zůstává zachována a vydrží i ten nejtěžší porod. Laserová operace očí tedy není indikací pro císařský řez, důvody pro císařský řez jsou pouze gynekologické. Pokud žena do budoucna plánuje rodinu, není to překážkou pro laserovou operaci. Se zákrokem není nutné čekat až po porodu. V průběhu těhotenství a kojení se oční vada zhorší (může zhoršit vlivem hormonálních změn) asi u 20 % pacientek. U 80 % pacientek zůstává vidění stabilní. Ale i pro těch 20 % žen máme řešení: Na laserové zákroky poskytujeme doživotní záruku, díky které jim případné dioptrie po porodu odstraníme bezplatně,“ uzavírá problematiku odbornice.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.