Jak se zbavit nachlazení po vzoru našich prababiček: Pomohou vám borové šišky nebo cibule | Moje zdraví

Jak se zbavit nachlazení po vzoru našich prababiček: Pomohou vám borové šišky nebo cibule

Jak se zbavit nachlazení po vzoru našich prababiček: Pomohou vám borové šišky nebo cibule
Proti nachlazení pomohou přírodní léky. • Autor: profimedia.cz
10. ledna 2023 • 06:00

Za našich prababiček nebyla zima ničím příjemným. Doma se topilo jen v kamnech a na každodenní teplé večere jste mohli rovnou zapomenout. Přesto si naše prababičky dokázaly pomoci takřka se vším. Ani nachlazení není výjimkou. 

Naše prababičky neměli život, jaký známe dnes. Musely tvrdě pracovat na polích a ani v zimě se moc nezahřály. Šaty a punčochy se totiž nosily celoročně. Typickými nemocemi, se kterými se naše prababičky potýkaly, byly především zápaly plic, revma, suchotiny nebo záněty dýchacích cest

Antibiotika nebyla a tak se lidé museli spolehnout na přírodu

Nachlazení, kašel a chřipka

Pokud někdo onemocněl, léčilo se podomácku vyrobenými léky. Třeba obyčejnou cibulí. Cibule byla všelékem proti neduhům tehdejší doby. Dal se z ní připravit sirup proti kašli, sirup na odhlenění nebo se z ní připravovaly speciální cibulové koupele nohou

Vařily se nejrůznější bylinkové čaje, které se podávaly zejména při problémech s průduškami či při zápalu plic. Oblíbeným nápojem na záněty dýchacích cest pak bylo mléko svařené s majoránkou.

V hlavní roli sádlo

Při zánětech horních cest dýchacích se také používalo sádlo. Na vepřové ale zapomeňte. V hlavní roli bylo sádlo z jezevce a pokud nebylo k dispozici, používao se sádlo psí. To si lidé většinou vyráběli sami v prostředí svého domova. 

Osvěžovač vzduchu

I naše prababičky mysleli na to, že je třeba osvěžovat a dezinfikovat vzduch. Osvěžovače vzduchu nebyly, a tak se sáhlo po cibuli. Ta se pokrájela na malé kousky a nechala se volně ležet na stole. Po chvilce se v celé místnosti rozprostřel štiplavý zápach pro cibuli typický. Pokud se v místnosti nacházel někdo nemocný, přidával se k cibuli i česnek. 

Zázračný čaj z petrklíče

Tento čaj tvořil základ každé domácnosti. Účinný byl především při zánětech dýchacích cest. Petrklíče rostly na každé louce a čaj z nich připravený byl sladký a chutnal po medu.

Další oblíbené bylinky, které se používaly k léčení dýchacích cest, pak byly: sedmikráska, devětsil či lípa

Pokud někoho trápilo zahlenění, účinné byly borovicové šišky. Ty se většinou svařily a vznkl léčivý odvar. 

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.