Alkohol a kalorie: Co pít při dietě? | Moje zdraví

Jak o Vánocích neztloustnout? Hlídejte si hlavně kalorie u alkoholu

Jak o Vánocích neztloustnout? Hlídejte si hlavně kalorie u alkoholu
Na výběru alkoholu hodně záleží, a to nejen kvůli následné kocovině • Autor: iStock.com
19. prosince 2022 • 06:00

Je to zase tady – Vánoce, silvestr. Zkrátka kromě rodinné pohody i období nekonečných oslav a večírků. Pokud se ale nechcete bát v lednu podívat do zrcadla nebo si stoupnout na váhu, dejte si pozor i na alkohol. Věděli jste totiž, že jedna velká party vás může stát šokujících 1000 kalorií? Pokud k tomu přidáte cukroví a obecně bohatou vánoční tabuli, můžete si zadělat na malý problém.

Alkohol k našemu životu zkrátka patří. Pokud si však musíme hlídat váhu, měli bychom nad ním přece jen trochu přemýšlet. Obzvlášť o Vánocích, kdy alkohol „teče“ doslova proudem. Nikdo ale netvrdí, že si nemůžete dát. Stačí si jen lépe vybírat druh alkoholického nápoje, který se během večírku rozhodnete popíjet. 

Video se připravuje ...
Šest drobností, které vám pomohou snížit počet kalorií.VIDEO 

Bílé víno

Je sice fajn dopřát si skleničku chlazeného bílého vína. Důležité ale také je, jak kvalitní víno pijete. Například suchá bílá vína mají nižší obsah cukru. Naopak ve sladších odrůdách najdeme až 165 kalorií na jednu skleničku.

Pivo

Pivo je často považované za kalorickou bombu, ale nemusí to být úplně pravda. Někteří vědci totiž prokázali, že lidé, kteří si občas nějaké to pivo dali, měli nižší krevní tlak než ti, kteří pili víno a jiné lihoviny. Zlatavý mok totiž obsahuje několik vitaminů B. Dvanáctistupňové pivo navíc obsahuje vápník, hořčík a selen, což je skvělý antioxidant. Samozřejmě nesmíte vypít každý den „dvanáctku“. Ale občas nějaké to pivo neuškodí.

Margarita

Na tento nápoj si dejte pozor. Tradiční Margarita je vyrobena z tequily, likéru triple sec a limetkového džusu. Barmani ale často nahrazují část ingrediencí vysoce kalorickými směsmi. V nápoji totiž najdeme až 5 čajových lžiček cukru. Pro člověka je přitom maximální denní doporučená dávka cukru pouhých 6 čajových lžiček.

Gin s tonikem

Přehánět to nesmíte ani s tímto oblíbeným a dalo by se říci „čistým“ drinkem. Gin je samozřejmě v pořádku. Neplechu ale dělá tonik, ten se totiž vyrábí z kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy. Kvůli tomuto sladidlu v něm najdeme až 8 lžiček cukru. Takže ho raději vynechejte.

Červené víno

Milovníci červeného vína mohou zůstat v klidu. Ve víně totiž najdeme antioxidanty, které jsou dobré pro náš cholesterol. V červeném víně navíc najdeme i látku resveratrol, která snižuje záněty. Takže: „Do vína určitě jděte.“

Martini

Klasické martini je vyrobené jen z ginu a vermutu. Takže tady můžete být skoro v klidu. Ale samozřejmě vězte, že nic se nemá přehánět.

Vodka se sodou

Pokud máte chuť na tvrdý alkohol, je vodka se sodou skoro ta nejlepší volba. Voda s bublinkami je samozřejmě zcela bez kalorií. A ve vodce jich tolik také nenajdeme. Navíc výsledný koktejlový mix neobsahuje žádné přidané cukry či umělá sladidla.

Šampaňské a sekty

A nejlepší volba, pokud nechcete přibrat? Dejte si šampaňské či sekt. Standardní sklenice s tímto šumivým nápojem totiž obsahuje pouze 84 kalorií a to je důvod k oslavě. Na zdraví!

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.