Sex s menstruací: Výzva, nebo „no go“? | Moje zdraví

Sex s menstruací: Výzva, nebo „no go“?

Sex s menstruací: Výzva, nebo „no go“?
Sex během menstruace. Ano či ne? • Autor: istock.com
16. března 2023 • 14:00

SEX PŘI MENSTRUACI JE „TABU“ JEN PROTO, ŽE HO SPOLEČNOST ZAHALILA MLČENÍM. POKUD MÁTE CHUŤ SE MILOVAT, NEJDE O ŽÁDNOU ZDRAVOTNÍ PŘEKÁŽKU. NAOPAK VÁM MŮŽE PŘINÉST VELMI INTIMNÍ ZKUŠENOST. 

„Sex během menstruace je pro mě jinej, je projevem důvěry. Je to hodně o tobě, o tvojí osobnosti. S holkou, co má menstruaci, nespíš proto, že chceš mega vášnivej sex. Překonáváte společně nějakou nesnáz, diskomfort, zvládáte spolu neběžnou situaci. Je to hezký, protože vím, že by to každej kluk nedělal. To, že to dělá můj kluk, je speciální. Je tam menší prostor pro spontaneitu, je třeba větší příprava, nejde to všude. Člověk by se mohl bát, že tyhle nespontánní momenty můžou být trapný. Třeba když si musím odskočit do koupelny. Ale nenarušuje to intimitu, protože samotná příprava je intimní. On ví, co se mi děje v těle,“ popisuje svoji zkušenost třiatřicetiletá Lola. Milování v tomto specifickém období může mít hodně intimní a sbližující rozměr, ale rozhodně klade vyšší nároky na naši zralost, schopnost komunikovat, na umění vzájemného poznávání. „Když se milujeme zrovna v tomhle období, cítím k partnerovi maximální blízkost. Cítím se nejblíž ženskosti,“ popisuje třiatřicetiletá Klára.

Video se připravuje ...
Historie menstruačních pomůcekVIDEO 

Podle gynekoložky Kamily Žižkové má až polovina žen během menstruace větší chuť na sex a neexistuje žádný zdravotní důvod, proč se mu vyhýbat.

Kromě toho, že vnímá milování v tomto období jako hluboký zážitek pro oba partnery, zmiňuje několik benefitů, které mohou ženy při milování s menstruací pocítit. Jedním z nich je úleva od menstruačních bolestí, kterou přináší orgasmus, protože při něm dochází k děložním kontrakcím a k uvolňování. Hodně žen si pomáhá od menstruačních bolestí i masturbací. „Masturbuju, abych uvolnila menstruační bolesti. Kéž by mi tohle někdo řekl dřív,“ popisuje Tara. Dalším pozitivem může být zkrácení doby krvácení, protože orgasmické kontrakce pomáhají s vypuzením děložního obsahu a zároveň se krev stává přirozenou lubrikací. A samozřejmě obrovským benefitem milování je i uvolňování endorfinů.

Zajímavý vhled z mužského pohledu mi dal dvaadvacetiletý Honza. „Každý pohyb je o trochu více cítit, protože pochva je v tu chvíli prokrvenější, a tedy těsnější. Tím nemyslím menstruační krev, ale prokrvení samotného orgánu. Také mi přijde, že tím vzniká mezi lidmi jiné pouto: více si důvěřují, tuší, jak tomu druhému udělat dobře. Ale je potřeba o tom mluvit otevřeně, ne mít očekávání, která s partnerem nesdílíte.“

ŽÁDNÁ PŘEKVAPENÍ

Komunikace je naprosto stěžejní. Zní to banálně, ale překonat stud a promluvit je pro hodně lidí velká překážka. Musíme být schopni navzájem si s partnerem říct, jak se v té situaci cítíme, jakou má kdo představu, kde jsou naše hranice. „Je dobrý být informován. Takový překvápko, odhalený až během sexu, by mi nejspíš dost pokazilo zážitek. Rozhodnutí, jestli je menstruace překážkou, nebo ne, nechám vždy na partnerce. Pokud se v tom ona cítí komfortně, pak já taky. Bude to špinavý, ale bude to krásný,“ říká třicetiletý René.

Petr k tomu dodává: „Takový sex může být zajímavé zpestření, protože holky jsou během svých dnů často rozjetější a přijde mi, že snadněji dosáhnou orgasmu. Ale v pubertě jsem zažil i opačnou zkušenost: holka se potom brutálně rozbrečela, protože si připadala zle, krev všude. Pláč holky po sexu, to pro kluka není nic příjemnýho.“ Zejména v mládí, kdy nemáme tolik zkušeností a sexualitu teprve objevujeme, může nastat spousta matoucích momentů a situací, které nás odradí od dalších pokusů.

„Před pár lety jsem se domluvil na sexu na jednu noc s jednou slečnou. Začali jsme orálním sexem, během kterého jsem teprve zjistil, že slečna menstruuje. Krev jsem měl prakticky všude, šel jsem se opláchnout a vzpamatovat. Byl to jedinečný zážitek v několika směrech, ale hlavou mi běželo, že pokud má nějakou chorobu, tak jsem se právě na 100 % nakazil. Zároveň mi nebylo příjemné dozvědět se o její periodě tímto způsobem,“ popisuje osmatřicetiletý Martin. Menstruace nemusí být tabu nebo překážkou ani při náhodném sexu, ale vyžaduje to dva komunikačně hodně zralé lidi, kteří jsou schopni se domluvit. „Zažila jsem situace, kdy jsem měla one-night stand sex během menstruace. Řekli jsme si to a setkala jsem se s naprostým pochopením,“ popisuje svoji zkušenost Klára.

SEX JE PRO MĚ NO GO

Mnoho lidí ovšem sex při menstruaci nevnímá jako hlubší zážitek s přesahem, ani jim nepřináší žádné benefity. Prostě je to období, kdy si milování odpustí. Ne každá žena prožívá menstruaci snově a má chuť na sex. Mnoho žen trpí bolestmi a silným krvácením, kdy sex vlastně ani nepřichází v úvahu. „První dny mívám bolestivou menstruaci a nedokážu si představit, že by do mě někdo něco strkal,“ říká Irena.

„Cítím se nafouklá, velká, takže během toho chuť na sex vůbec nemám,“ popisuje Markéta. Podle gynekoložky je v době menstruace čípek velmi citlivý a nízko posazený, což může při styku způsobovat bolesti. „Nemám na to během menstruace vůbec chuť, úplně mě to vypne. Je to pro mě moment, kdy se mi čistí tělo, chci být sama se sebou,“ vysvětluje Denisa. Mnoho žen má často pocit nevolnosti, nebo dokonce špinavosti.

„Kvůli krvi cítím blok. Asi je to nějaký naučený stud, pocit, že menstruace je tabu, je špinavá a špatná,“ popisuje Irena. Naše pocity silně ovlivňuje společenský narativ, ale nejen ten současný: hodně záleží na tom, jak se o menstruaci mluvilo v době našeho dospívání. „V pubertě jsme se s klukama bavili o tom, že je nechutný spát s holkou, co menstruuje. Když to některý z nás dal, měl respekt. Často jsem se v životě setkával s holkama, který to nechtěly, jako by se styděly za vlastní menstruaci,“ popisuje Matyáš. Pokud se u nás v mládí menstruace komunikovala jako něco nečistého, budoval se v nás pravděpodobně stud, a intimní momenty milování v tomhle zranitelném období si neužijeme.

„Ve škole bylo tohle téma tabu. Takže jednou mi nedošlo, proč se se mnou jedna slečna nechtěla jít koupat do řeky. Bylo mi trapně, že mi to nedošlo, jí bylo trapný mi to vysvětlit, ale vlastně za to ani jeden z nás nemohl. Říkal jsem si, to je špatně,“ ilustruje situaci Bruno. Karel mi vysvětloval, že se s jeho partnerkou během menstruace nemilují, protože se v tom ani jeden necítí komfortně. „Krev není ta tekutina, o kterou bych stál. Navíc obecně nemám rád, když se umažu já nebo mé okolí.“ Na takovou situaci se však dá připravit. Můžeme mít sex ve sprše nebo třeba použít červený ručník. Když jsem se o tom bavila s Lolou, zdůrazňovala, že je pro ni „menstruační sex“ vlastně hygieničtější. „Jsem vysprchovaná před i po, dbám na hygienu víc než jindy při sexu. Jasně, prostor pro spontaneitu je menší, nejde to všude, ale třeba ve sprše je to skvělý.“ Některé páry zvolí úplně jinou strategii, jako Martin se svojí partnerkou: „Období menstruace je pro nás časem využití jiných sexuálních praktik. S jednou partnerkou jsme v tuhle dobu mívali anální styk. Dá se říct, že to k tomu vybízelo.“

JEN TO ZKUSIT

Sex v tomto období rozhodně není samozřejmostí, je to naprosto individuální. Záleží, jak se v tu dobu cítíme fyzicky a mentálně, ale pokud by jedinou překážkou sexu při menstruaci byl stud nebo fakt, že daná situace je pro nás tabu, rozhodně jde o výzvu tuhle hranici posunout a zjistit, jaký to pro nás může být zážitek. Může mít pozitivní vliv na naše tělo, ulehčit nám od bolestí, přinést zábavu i hlubší sblížení s partnerem. Lola k tomu dodává: „Musíte se umět domluvit, je to logisticky i komunikačně náročnější, méně spontánní, ale možná divočejší a bližší.“

Může jít o výzvu k posunutí hranic.

Celý článek vyšel v časopise Moje psychologie. 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.