Jak pít kávu zdravě? Dodržujte tyto rady a nemusí se bát ani několika šálků denně | Moje zdraví

Jak pít kávu zdravě? Dodržujte tyto rady a nemusí se bát ani několika šálků denně

Jak pít kávu zdravě? Dodržujte tyto rady a nemusí se bát ani několika šálků denně
Káva je skvělým začátkem dne, když víte, jak ji pít • Autor: iStock.com
13. března 2024 • 06:00

Káva má mnoho zdravotních výhod. Obsahuje antioxidanty, které chrání buňky a podporují produkci dopaminu, zlepšující náladu. Studie naznačují, že pravidelná konzumace může snížit riziko některých onemocnění, jako je Parkinsonova nemoc. Kofein lehce zrychluje metabolismus a pomáhá při fyzickém výkonu. Nicméně nadměrná konzumace může způsobit problémy se spánkem.

Pravidelné pití kávy pomáhá odvrátit celou řadu onemocnění včetně cukrovky 2. typu, Parkinsonovy choroby i rakoviny tlustého střeva a prsu. Pokud chcete maximalizovat výhody pití kávy, máme pro vás šest zaručených tipů, díky kterým budete mít svůj ranní rituál ještě raději.

Video se připravuje ...
15 otázek pro baristku Petru Davies. Jak uvařit skvělou kávuVIDEO 

Nejdříve vypijte sklenici vody

I když různé výzkumy prokázaly, že kofein je takzvané diuretikum (což znamená, že naše tělo dehydratuje), může se přesto náš organismus pravidelnému příjmu kofeinu přizpůsobit. Faktem zůstává, že lidé, kteří svůj den začínají s šálkem kávy v ruce, poté během dne už moc čisté vody nevypijí. Máme pro vás proto radu. Hned jak se probudíte, běžte do kuchyně a dejte si skleničku vody. I po šálku kávy se pak během dne nebudete cítit dehydratovaní.

Vyhýbejte se umělým sladidlům

Umělá sladidla sice mohou být bez kalorií. Různé výzkumy ale uvádějí, že i tak je jejich konzumace spojena se zvýšeným rizikem vzniku obezity, srdečních chorob či cukrovky typu 2. Takže umělá sladidla nechte na pokoji a raději si do ranní kávičky dejte malé množství skutečného cukru. Samozřejmě pokud nesladíte, tím lépe.

Video se připravuje ...
Jak do cappuccina nakreslit srdíčko technikou latte artVIDEO 

S cukrem to nepřehánějte

U cukru ještě chvilku zůstaneme. Americká kardiologická asociace totiž doporučuje denně zkonzumovat maximálně šest lžiček cukru. Pozor, čím cukr nabíráte. Bylo by dobré jej do kávy přidávat skutečně čajovou lžičkou. Stále tak budete mít přehled, kolik cukru sníte. Pokud si do šálku dáváte předem slazené mléko či smetanu, cukr už vynechejte.

Vynechte kravské mléko

Zejména v dospělosti má mnoho lidí potíže s trávením mléčné bílkoviny. Nemáte rádi černou kávu? Můžete začít používat mléka vyrobená z mandlí, kokosu, kešú oříšků a dalších rostlinných zdrojů. Počítejte ale s tím, že mohou mít mnohem více kalorií. Pokud vám tedy běžné mléko nevadí, zůstaňte u něj a volte polotučnou variantu.

Místo cukru zkuste třeba skořici

Nejlepší trik, jak docílit snížení příjmu cukru, je velmi jednoduchý. Můžete ho totiž nahradit třeba skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem či hřebíčkem. Kromě zajímavé chuti a aroma kávy nám například zmiňovaná skořice reguluje hladinu cukru v krvi.

Před spaním už kávu nepijte

Ráno můžete vypít klidně více kávy. Pokud ale máte potíže s nespavostí, tak kávu nepijte později než po obědě. Některé odborné studie říkají, že byste kofein měli užívat nejpozději šest hodin před usnutím, jiné dokonce 10 hodin. Musíte si vyzkoušet, zda a jak moc u vás káva nebo jiné kofeinové nápoje jako je třeba kola opravdu komplikují usínání. 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.