Feromony ovlivňují výběr partnera! Co znamená, když vám partner voní? | Moje zdraví

Feromony ovlivňují výběr partnera! Co znamená, když vám partner voní?

Feromony ovlivňují výběr partnera! Co znamená, když vám partner voní?
Vztahy • Autor: istockphoto.com
19. března 2024 • 06:00

Pokud jde o čich, jako smyslový orgán ho často podceňujeme. Přesto je jeho role nezastupitelná. Díky čichu poznáme, co nám voní a co ne, vnímáme nebezpečí v podobě požáru, dokážeme určit příchod deště, ale také si díky němu vychutnáváme jídlo. Nakonec je to právě čich, co určuje volbu našeho životního partnera. 

Určitě jste to zažili. Někoho jste potkali a nebyl to vůbec váš typ. Přesto jste ho ne a ne dostat z hlavy. Na vině byl jednoznačně váš čich. Dotyčný vám zkrátka voněl.  

Čich je spojený s naším limbickým systémem. Tedy s tou částí nervové soustavy, která je klíčová pro zpracování emocí i sexuální motivace. To, že máme zájem o tu či onu osobu, způsobují vůně a pachy, které z ní cítíme. Ty v nás následně vytvářejí vzrušení nebo také možný odpor. 

Čich a sex, co mají společného? Možná by vás ani nenapadlo, že čich má velkou spojitost se sexem. Vědci Chicagské univerzity však ve své studii dokázali, že ano. Dle nich právě čich přímo ovlivňuje to, jak sex prožíváme.

Studie ukázala, že lidé, kteří nemají dobře vyvinutý čich nebo se jim vlivem onemocnění zhoršil, vykazovali pokles sexuální motivace a menší emocionální uspokojení ze sexu.

Sex a vztahy

Čich tak může stát také za tím, že se rozhodneme vztah ukončit. Podle Mehmeta Mahmuta ze sydneyské Macquarie University může být jedním z rozhodujících faktorů pro ukončení vztahu skutečnost, že ženě její partner přestane vonět.

Spojitost mezi vůněmi a partnerskými vztahy potvrzuje také studie Noama Sobela publikovaná ve vědeckém časopise PNAS. Zkoumal 222 párů, které spolu byly od několika měsíců až po 35 let. Neurobiolog přišel na to, že páry, které mají podobně nastavený nos – tedy kterým voní a smrdí identické věci, mají velmi vysokou pravděpodobnost, že jejich vztah vydrží. Naopak ti, jejichž nos je nastaven odlišně, tento předpoklad nemají. 

Muži vs. ženy

Pokud jde o čich a vztahy, jsou to především ženy, které berou čichové vjemy mnohem vážněji než muži. Na vině je častěji kolísající hladina hormonů, způsobená menstruací a ovulací. Podle skotského profesora psychologie Craiga Robertse jsou ženy během ovulace přitahovány vůní mužů s odlišnou genovou výbavou

Vlivem antikoncepce však ženy o tyto „výkyvy“ přicházejí a hladina jejich hormonů se často pohybuje v rovině neplodných dnů. Ženám pak mnohem více voní muži, kteří by spíše vynikli jako pečující a starostliví otcové. 

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.