Ideální čas na spánek? Opravdu existuje a souvisí s hladinou hormonů | Moje zdraví

Ideální čas na spánek? Opravdu existuje a souvisí s hladinou hormonů

Ideální čas na spánek? Opravdu existuje a souvisí s hladinou hormonů
. • Autor: Shutterstock
26. března 2024 • 06:00

Spánek souvisí s hladinou hormonů a celkovým nastavením mozku na jakoukoliv aktivitu. Co možná ale nevíme, je, kdy je ten správný čas ulehnout do postele. Zásadní je držet se jedné informace.

Odpověď na tuto otázku je však blíž, než by se mohlo zdát. Podle odborníků na spánek totiž zní: Kdykoliv, jen když to bude stále ve stejný čas! 

Co je „správný spánek“?

Spánek je předmětem neustálých debat. Jak dlouho bychom měli spát? Jak hluboký by měl správný spánek být? A co určuje jeho kvalitu? To vše jsou dokola omílané otázky, na které neexistuje jednoznačná odpověď.

Potřeba spánku je u každého jedince individuální. To potvrdila i řada nejrůznějších výzkumů. Ke stejné tezi se příklání také Kristen Willeumierová, neuroložka z Boston College a autorka knihy Biohack Your Brain. Co je však dle odborníků skutečnou alfou a omegou kvalitního spánku, je volba ideálního času pro usínání i probouzení.

Pravidla spánkové hygieny

Ano, přesně tak. I spánek má svou hygienu a ta má svá vlastní pravidla. Mezi ty hlavní jednoznačně patří chodit spát a zároveň vstávat každý den ve stejný čas. Ideální je, kdy se vám to povede mezi desátou hodinou večerní a šestou hodinou ranní. To je dle odborníků časové rozmezí, kdy je tělo připraveno k odpočinku.

Mozku pak dělá dobře vše, co má svůj zvyk, a tudíž pravidelnost. Vše, na co se může spolehnout. Tomu potom odpovídá i jeho nastavení, které zase umožňuje klidný a nerušený spánek.

Co je melatonin a jak nám pomáhá?

To, jak spíme, je odvislé od hladiny našich hormonů v těle. Pokud nejsou v rovnováze, projeví se to mělkým a často přerušovaným spánkem.

Zpravidla kolem deváté hodiny večerní začne tělo produkovat hormon zvaný melatonin a zároveň dochází k metabolismu serotoninu, jenž je známý jako hormon radosti a štěstí. Spuštěním produkce melatoninu mozek zbytku těla signalizuje, že se blíží čas spánku, melatonin zároveň pomáhá regulovat náš cirkadiánní rytmus, tedy vnitřní hodiny, jež řídí cyklus spánku a bdění.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.