Jak lépe spát? | Moje zdraví

Co dělat ve vedrech? 5 tipů pro lepší spánek

Video se připravuje ...
4. července 2022 • 06:00

Dlouhé vedro je pro organismus vyčerpávající. Když se však tělu nedostává ani kvalitního odpočinku, je to ještě horší. Přinášíme vám tipy, co dělat, aby si tělo odpočinulo o něco lépe.

Spánek a s ním spojený kvalitní odpočinek je pro naše tělo skutečná nutnost. Abychom se ale v horkých letních dnech alespoň trochu vyspali, je potřeba tomu jít naproti. Jak? S našimi tipy to hravě zvládnete!

Video se připravuje ...
Podívejte se na tipy, jak rychleji usnout.VIDEO 

1. Oblečte se

Ačkoliv si myslíte, že když je vám horko, je lépe spát nahý, opak je pravdou. Na nahém těle jednak zůstává nepříjemný pot a tělo je pak celé lepkavé. Zkuste si na sebe vzít tričko či spodní prádlo z kvalitní bavlny a sami uvidíte rozdíl, který váš spánek bude mít. Bavlna totiž pot pohlcuje a zbytečně nás nepřehřívá.

2. Zamrazte povlečení

Zkuste zabalit své ložní prádlo do igelitu a na pár minut ho dát do lednice nebo klidně do mrazáku. Až ho vyndáte, bude sice chvilku studit, což za pár minut určitě pomine, vám se ale bude lépe usínat. A o to jde.

Náš tip: Aby došlo k ochlazení ze všech stran, zkuste zamrazit i prostěradlo.

3. Termoska nejen na horký čaj

Ano, čtete správně. Termoska není vhodná pouze v zimě na horký čaj nebo kávu, své využití poskytne i v létě. Naplňte termosku studenou vodou s ledem a vezměte si ji sebou do postele. Umístit ji můžete například mezi kolena nebo vedle hrudníku a kýžené ochlazení se dostaví během pár vteřin.

4. Vyrobte si klimatizaci

Ačkoliv klimatizace není zcela běžnou součástí našich obydlí, můžeme si ji snadno vyrobit sami. Stačí, když před větrák umístíte něco mraženého, například misku s ledem nebo balení mraženého hrášku. Podobným způsobem zafunguje i textilie namočená v ledové vodě zavěšená do okna.

5. Spěte na zemi

Spěte co nejblíže k zemi to jde, horký vzduch totiž stoupá vzhůru. Pokud bydlíte ve vícepatrovém domě a máte možnost, odstěhujte se na noc do přízemí. Na zemi navíc nebudete spát na matraci, ale třeba na karimatce, která vydává mnohem méně tepla.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.