Intuitivní stravování: Jak rozeznat, jaký typ hladu nás trápí, a proč je za ním často psychika? | Moje zdraví

Intuitivní stravování: Jak rozeznat, jaký typ hladu nás trápí, a proč je za ním často psychika?

Intuitivní stravování: Jak rozeznat, jaký typ hladu nás trápí, a proč je za ním často psychika?
Autor: iStock.com
21. března 2022 • 06:00

Hlad může mít hned několik příčin. Nutno podotknout, že ten skutečný, kdy tělo volá po energii, je pouze jedním z nich. Jak tedy poznat, jaký hlad pociťuji, a co s tím mohu dělat?

Proč sáhneme po čokoládě, když jsme smutní, nebo proč si dáme dort, když jsme plní euforie? Odpověď je snadná. Hlad jako takový není vždy vyvolaný jen tím, že ho skutečně pociťujeme, často za jeho projevy stojí právě emoční rozkolísanost či situace, se kterými jsme nuceni se každodenně vypořádávat. Jak na něj a co nám skutečně pomůže?

Video se připravuje ...
Přejídáte se kvůli smutku či stresu? Možná máte psychickou poruchu!VIDEO 

Fakt, že sáhneme po sladkém nebo toho zrovna zkonzumujeme víc, než je třeba, není dán tím, že nám vanilková zmrzila nebo čokoláda s oříšky skutečně chybí. Ve skutečnosti jsou za těmito projevy většinou psychologické projevy jako lačnost po lásce, absence blízkosti druhého člověka či jakýkoliv stresový moment.

Rozpoznat však pravý důvod toho, co za hladem stojí, je jasná cesta k úspěchu, jak přestat dělat chyby ve stravování a zatočit nejen s psychickými obtížemi, ale také s nadbytečnými kilogramy.

Co je intuitivní stravování?

Intuitivní stravování, jak už Vám sám název napovídá, je hlavně o tom, aby se každý člověk naučil více a lépe vnímat své tělo a tím také rozpoznávat, jestli má skutečně hlad, nebo pouze potřebuje zajíst stres či jinou situaci spojenou s psychikou. Intuitivní stravování je tak schopnost se najíst, když je tělo hladové, zastavit se, když máme dost, a nejíst, pokud hlad, ten skutečný, opravdu nemáme.

Je to ale také o tom, že se naučíme více vnímat, o jaký druh potravy si tělo říká a co skutečně potřebuje, ať už je to hamburger, okurka, sushi, nebo právě něco sladkého. Je to schopnost, kterou máme přirozeně už z dob, kdy jsme byli miminka a plakali jsme vždy, když jsme skutečně pociťovali prázdnost žaludku, ale také byli v klidu, pokud jsme byli sytí.

Touto problematikou se detailně zabývá specialistka na funkční medicínu a nutriční terapii Lauryn Lax, která hlad jako takový rozdělila na sedm typů, z nichž pouze jeden je hladem skutečným, tj. tím hladem, kdy tělu skutečně chybí energie v podobě stravy.

Jaké typy hladu nás tedy mohou postihnout?

  • Fyzický hlad –  to je ten jediný a skutečný hlad, kdy naše tělo zoufale volá po energii v podobě jídla. Kručí nám v břiše, cítíme se vyčerpaní a podráždění, jelikož nemáme energii. Tento typ hladu se může vyznačovat i bolestí žaludku a jeho škrundáním.
  • Po rozmanitosti – osvobození od nudy, touha po větší zábavě nebo změně.
  • Po pocitu kontroly – pocit bezpečí.
  • Po důležitosti – chceme, aby si nás někdo všiml, chceme si připadat důležití a dostatečně dobří.
  • Po lásce a kontaktu – cítit sounáležitost, být součástí celku, ne izolovaní nebo osamělí, touha po lásce, sociálním kontaktu a duchovním spojení s dalším člověkem či lidmi.
  • Po růstu – po cestování, objevování, učení se, práci na něčem.
  • Po změně – něco změnit, vrátit, udělat jinak.

Lauryn zároveň tvrdí, že tělo a mysl nepřetržitě vysílají signály o jednom ze sedmi typů hladu, a dokud není některá z potřeb splněna, výchozím režimem přežití je pokusit se to nějakým způsobem udělat. V případě fyziologického hladu má samozřejmě smysl, aby oním naplněním bylo jídlo, naplnit ale stravou psychologické potřeby, tedy další typy hladu, už tak efektivní není. Psychický problém zkrátka nezajíte. Jenže co s tím? „Jakmile zjistíte, o který typ hladu se jedná, můžete začít pracovat v souladu se svým tělem, ne proti němu,“ vysvětluje Lax.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.