Co všechno o vás prozradí zápach z úst? Málo pijete, ale může to být i vážnější! | Moje zdraví

Co všechno o vás prozradí zápach z úst? Málo pijete, ale může to být i vážnější!

  • Co všechno o vás prozradí zápach z úst? Málo pijete, ale může to být i vážnější!
    Autor: Shutterstock.com
    11. července 2017 • 06:00

    Když se potkáte s člověkem, kterému příliš nevoní z úst, většinou ho sami v hlavě obviníme ze špatné hygieny. To samozřejmě může být jeden z aspektů, ale problémů, které zápach způsobují, je mnohem více. Příště, než tedy vynesete soud, uvědomte si, že problémy mohou být úplně jiného ražení. 

  • Špatná hygiena

     
    Autor: Shutterstock.com
    Ruku na srdce, v mnoha případech za zápach z úst může skutečně špatná hygiena. Pokud denně nepoužíváte zubní kartáček (včetně těch mezizubních), zůstanou vám v mezerách zbytky potravin, které se tam začnou rozkládat a což vytváří nepříjemný zápach. Zároveň se tvoří na zubech bezbarvý, lepivý plak, který to celé akorát ještě podporuje. Často ale zapomínáme na to, že do ústní hygieny patří také čistění jazyka, na kterém se bakterie usazují taktéž.

    Jak si vybrat správný zubní kartáček? Podívejte se, co radí dentální hygienistka!

    Video se připravuje ...
    Jak vybrat správný kartáček? Musí být měkký a obyčejný!VIDEO 
  • Strava

    Autor: Shutterstock.com
    Je to hodně ošemetné, ale za zápach z úst může i strava. Ale některé potraviny, které jsou hodně aromatické, jako například koření nebo česnek, se mohou rozložit na malé částečky a bakterie z toho se dostanou do krevního řečiště a odtud do plic, což ve výsledku ovlivní váš dech. Jestliže si tedy libujete v aromatických jídlech, může být toto váš případ. O to více byste měli dbát na správnou ústní hygienu, a to ihned po jídle, než se bakterie stihnout dostat do krve.
  • Málo slin

    Autor: Shutterstock.com
    Sliny pomáhají čistit ústa a odstraňovat ony částice, které způsobují ty pachy. V případě, kdy jich vaše ústa produkují málo, nemohou částice odstraňovat. Proto je z úst tolik cítit ráno, protože v noci je produkce slin snížená. Chronické sucho v ústech ale může být způsobeno také problémy se slinnými žlázami, anebo některou z nemocí. Rozhodně byste se měli snažit mít neustále dostatek tekutin. 
  • Nedostatek zinku

    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže se kromě nevalné vůně z úst perete také s popraskanými koutky, pak to může znamenat, že vám chybí zinek. Tento minerál posiluje imunitu a navíc, neutralizuje mikroby a zabíjí bakterie v ústech, které by mohly být spouštěči zánětu. To je důvod, proč bývá v mnohých ústních vodách zinek obsažený. Najdete ho i v dýňových semínkách, masu, ořeších, meruňkách nebo obilných klíčcích.
  • Problémy skryté v dutinách

    Autor: Shutterstock.com
    Problém ale nemusí být pouze ve vaší dutině ústní, skrývat se může i někde kousek dál. Může jít o infekci nebo chronický zánět v nose, vedlejších nosních dutinách nebo krku. Tyto infekce mohou být tvořeny bakteriemi, které zapáchají, což se projevuje zejména ve vašich ústech.
  • Další příčiny

    Autor: Shutterstock.com
    Rakovina, nebo metabolické poruchy. I tyto zdánlivě nesouvisející nemoci mohou být strůjci zápachu, a to v důsledku produkce rozličných chemických látek. Třeba při refluxní chorobě jícnu dochází k návratu nedotrávených potravin společně se žaludečními šťávami, což se, kromě pálení žáhy projevuje také zápachem z úst.
  • Co s tím?

    Autor: iStock.com
    Pokud není zápach způsoben nemocí, můžete se jej zbavit sami. Špatných mikrobů v ústech se zbavíte třeba i tím, že posílíte mikroby ve střevech. I když to zní divně, tak skutečně srovnáním mikrobů ve střevech pomůžete i svým ústům. Ta správná probiotika najdete v bílém jogurtu nebo třeba v kefíru. Dále je důležité hodně pít, voda neutralizuje bakterie, které mají na svědomí nelibý odér. Také si můžete vyrobit domácí ústní vodu ze skořice. Ta obsahuje aldehydy, které vás zápachu zbaví. Dejte do vody jednu lžičku skořice, přidejte kardamom a bobkový list a výluh používejte jako ústní vodu. Pomoci by vám také měla konzumace syrové zeleniny a ovoce, zejména jablek, mrkve, kedluben, nebo ředkviček. Ty totiž pomohou odstranit ze zubů plak.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.