Co všechno můžete chtít od svého doktora | Moje zdraví

Co všechno můžete chtít od svého doktora

Co všechno můžete chtít od svého doktora
... • Autor: istock.com
12. října 2021 • 12:00

Jíte zdravě, snažíte se hýbat, pijete střídmě, občas sice hřeší, ale ne moc. Zdravý životní styl je důležitý, základním kamenem zdraví je však prevence. Chodíte pravidelně na prohlídky? A víte, jak na prevenci onkologických onemocnění? Přinášíme vám přehledný seznam všech zásadních preventivních prohlídek, které byste neměli opomíjet.

Rakoviny se oprávněně bojí mnoho z nás. Včasná prevence je u onkologických onemocnění velice důležitá. Podstatné je nezanedbávat pravidelné preventivní prohlídky a screeningová vyšetření zaměřená na odhalení nejčastějších onkologických onemocnění. 

Video se připravuje ...
6 příznaků jak poznat rakovinu žaludkuVIDEO 

Navíc jsou tyto prohlídky hrazené pojišťovnou:

Prevence karcinomu prsu

Karcinom prsu je nejčastěji zhoubným nádorem diagnostikovaným u žen; ročně jich touto chorobou na světě onemocní více než půl milionu. Nicméně zároveň, Což málokdo ví, je léčba karcinomu prsu jednou z nejúspěšnějších onkologických oblastí. Podstatnou roli hraje čas, proto jsou pravidelné kontroly DŮLEŽITÉ. Mamografické vyšetření prsu má absolvovat každá žena od 45 let jednou za 2 roky. POKUD je žena mladší a nemá žádné problémy, postačí pravidelná kontrola na ultrazvuku a samovyšetření.

Prevence karcinomu tlustého střeva a konečníku

Karcinom tlustého střeva a konečníku mají mnoho společného, Což vystihuje i společný název kolorektální karcinom. Jsou mezi nimi ale některé odlišnosti, Především v Léčba. Jde každopádně o extrémně nebezpečné onemocnění, které často mívá fatálními následky. V Česku přitom máme celosvětově jeden z nejvyšších výskytů onemocnění. Proto je DŮLEŽITÉ pravidelně absolvovat preventivního vyšetření pro včasné odhalení karcinomu. Screening nádorů tlustého střeva a konečníku odhalí skryté krvácení do stolice (od 50 let je vyšetření plně hrazeno jednou za rok, od 55 let pak jednou za dva roky). Druhou možností je kolonoskopie, ze které má mnoho lidí strach. Není to však tak hrozné a rozhodně stojí za to vyšetření podstoupit. Absolvujete ji jednou za deset let a máte jistotu, že máte střeva v pořádku.

Prevence karcinomu kůže

Kožní nádory mají mnoho forem. Mnohé z nich nepředstavují pro člověka žádné riziko. Mezi neškodné formy znamének, které nás občas postraší, patří kromě PIH i větší skvrny, vyvýšená Znamenka a bradavice. POKUD na nich pozorujeme v době nějaké změny nebo se nám prostě "nezdají", nastává čas na konzultace s odborníkem, který vyšetří mateřská Znamenka dermatoskopem.

Prevence karcinomu prostaty

Karcinom prostaty patří k nejčastějším nádorovým onemocněním mužů. V České republice je po rakovině kůže dokonce druhým nejvíce se vyskytujícím karcinomem. I proto vznikla celosvětová kampaň Movember, která probíhá každoročně v listopadu a upozorňuje na důležitost preventivních vyšetření. Za posledních 20 let se počet mužů s tímto typem nádoru ztrojnásobil, na čemž má zásadní podíl především lepší diagnostika. Základem je vyšetření prostaty přes konečník a odběr krve na ukazatel aktivity prostaty. Vyšetření dokáže karcinom prostaty odhalit o deset i více let dříve, než se projeví, a léčbu tak zahájit včas. Například pojištěnci Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR starší 19 let mohou na toto vyšetření čerpat příspěvek z Fondu prevence do výše 500 Kč.

Prevence karcinomu děložního hrdla

Někdy se mu takové říká " cervikální karcinom " a je jedním z nejčastějších typu zhoubných nádorů u žen na celém světě. Je to Zhoubnou nádorové onemocnění, při kterém se povrchové buňky děložního čípku začnou nekontrolovatelně množit. Proto se jednou za rok PROVÁDÍ stěru z děložního čípku, který odhalí možný problém. Tyto časně objevené přednádorové stavy lze úspěšně vyléčit. Kromě preventivních kontrol působí preventivně i očkování proti HPV. I na něj Můžete jako pojištěnců Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR čerpat příspěvek z Fondu prevence až do výše 1000 Kč.

Autor: redakce
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.