Jak nám může pomoci čistička vzduchu? | Moje zdraví

Jak nám může pomoci čistička vzduchu?

Jak nám může pomoci čistička vzduchu?
Autor: depositphoto.com
10. února 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Zdravý životní styl není jen o zdravém jídle a dostatku pohybu, ale i o zajištění zdravého prostředí. I to, co dýcháte, totiž může ovlivnit vaši zdravotní kondici. A to zvlášť ve chvíli, kdy žijete v hodně znečištěném prostředí, typicky v průmyslových městech, máte alergie nebo jste na znečištěný vzduch více citliví. Pro takové chvíle ale existuje jednoduché řešení. Jak nám může pomoci čistička vzduchu?

Pro sebe a pro rodinu

Chytré zařízení, které umí navodit vhodné prostředí je stále vyhledávanější mnoha domácnostmi. Protože i řada rodin v současné době hledá cestu pro to, aby pro své děti zajistily to nejlepší. Proto jsou čističky vzduchu často tím nejpodstatnějším, co doma po příchodu z práce aktivujete.

Jak čističky vzduchu fungují?

I když je na trhu celá řada přístrojů na čištění vzduchu, pravděpodobně vždy se setkáte se zařízením elektrickým, které je vybaveno řadou nejrůznějších filtrů, případně i ionizátorem. Klasický princip funkce spočívá v tom, že je do čističky nasáván okolní vzduch z místnosti přes ventilátor. Tento vzduch pak prochází soustavou filtrů, které mají za cíl zachycovat nebo neutralizovat nečistoty. Očištěný vzduch pak zase vychází do místnosti.

Autor: depositphoto.com

Podle čeho vybírat?

Koupit si můžete celou řadu nejrůznějších čističek, které vám mohou pomoci zlepšit klima v místnosti. Pro správný výběr je pak vhodné vědět velikost čištěného prostoru nebo samozřejmě i výši investice, kterou chcete do čističky vložit. Ovšem i levnější modely mohou zastat mnoho práce. Pokud se ale chcete rozhodnout pro nějaký finančně náročnější model, jedná se výjimečně o zařízení, se kterou případně pomůže i rychlá půjčka na měsíc. Půjčky pro zbytečné věci, které nepotřebujete, samozřejmě nedoporučujeme.

Jaké výhody má čistička vzduchu

  • Eliminace pevných nečistot – čistička vzduchu v první řadě odstraňuje z ovzduší polétavé částice, jako je třeba prach. Ten je hlavním alergenem a jeho přítomnost v místnosti pak může mít vliv na horší kvalitu dýchání.
  • Odstranění neviditelných částic – důležitou úlohu při čištění ale hrají filtry, které umí odstranit nebezpečné viry, bakterie a roztoče. Čistička by si navíc měla poradit i s plísněmi, které často bohužel běžně vdechujeme.
  • Nastolení správného prostředí – čistička pomáhá i v budovách, které trpí určitou špatnou péčí. Nedostatečné větrání, chybně provedené topení nebo i vybavení, které je z nezdravých materiálů, to vše má vliv na kvalitu vzduchu. Čistička umí tyto jevy odstraňovat a s vymizením příčin je možné očekávat i odstranění následků, jako jsou chronické rýmy, kašel nebo třeba bolesti hlavy.
  • Pachy – kvalitní čistička vzduchu, jako je třeba čistička vzduchu CVB, se často používá i k odstranění nejrůznějších pachů – jako je cigaretový kouř, výpary z vaření, chemických látek (barev a laků) nebo třeba ze zvířat.
  • Alergeny – kromě uvedeného si čisticí zařízení poradí i s celou řadou alergenů, třeba s pyly nebo zvířecími chlupy.
  • Optimální klima – čistička vzduch nejen čistí, ale u některých modelů nabízí i šikovnou funkci zvlhčování vzduchu. Řada místností je totiž přesušená a vypouštěním přirozeného oparu ze stroje se toto prostředí vhodně narovnává.

Kde všude se čistička vzduchu hodí?

Především do oblastí, kde je zvýšený výskyt smogu. Samozřejmě pak pomáhá všude tam, kde si potřebujete dopřát a užít opravdu zdravé prostředí, klidně tedy:

  • ve všech domácnostech (bytech, domech, i na chalupách a chatách),
  • v kancelářích,
  • v ubytovnách a hotelech,
  • v restauracích,
  • ve wellness a fitness centrech,
  • v nejrůznějších zdravotnických zařízeních a lázních.

Čistička vzduchu je přístroj, který je pro řadu domácností nezbytnou výbavou. Výhodou je také možnost aplikace pouze v konkrétní místnost nebo její snadný přesun kdekoli podle potřeby. Čističku můžete ovládat manuálně, nebo si ji v řadě případů i nastavit na dálku, třeba ještě před příchodem domů nebo na firmu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.