Co dělat po sexu, abyste zůstali zdraví? Tyto 4 věci, radí odborníci | Moje zdraví

Co dělat po sexu, abyste zůstali zdraví? Tyto 4 věci, radí odborníci

Co dělat po sexu, abyste zůstali zdraví? Tyto 4 věci, radí odborníci
Co dělat po sexu, abyste zabránili zánětům? • Autor: istock.cz
13. listopadu 2023 • 05:00

Zatímco filmoví milenci po sexu nezřídka usínají v objetí, vy byste místo toho měli zamířit do koupelny. Ale pozor, ani pořádná sprcha, kterou v takový moment volí někteří z nás, není ideální. Lepší je na hygienu jít trochu jinak. 

S trochou nadsázky by se dalo říct, že za většinou případů zánětů močových cest nebo vaginálních infekcí je sex. Ale jinak, než si mnozí z nás myslí. Vaginální infekce jsou velmi časté a alespoň jednou v životě postihnou tři ženy ze čtyř – mnohé se za ně přitom stydí a neřeší je s lékařem, protože si myslí, že jde o důsledek zanedbání péče nebo nedostatek hygieny.

Ženy se také bojí, že to bude vypadat, jako by často střídaly sexuální partnery. "Není tomu tak. Nejčastější příčiny vzniku gynekologických problémů jsou porucha mikrobiální vaginální flory, změna pH nebo přenos jiných druhů bakterií, například z oblasti konečníku," vysvětluje gynekoložka Tereza Čeledová z pražské kliniky Canadian Medical. Hygieny nesmí být málo, ale ani příliš. 

Jak poznáte vaginální onemocnění? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Vaginální mykóza je onemocnění, které žena pozná. Nepříjemné pocity svědění, pálení i výtok jsou často spojené s letními měsíci. Jak na léčbu? A fungují i nějaké babské rady, jak se mykózy zbavit? VIDEO 

Co dělat po sexu, abyste minimalizovali riziko nákazy?  

Po sexu na WC

Hormony, které se nám v těle vyplaví po milování, přispívají k uvolnění a ospalosti. Zkuste je však překonat, pokud si nechcete zadělat na zbytečné potíže, které hrozí především ženám. Pro obě pohlaví nicméně platí, že je dobré si krátce po milování dojít na WC a vymočit se – vyprázdnění močového měchýře totiž pomůže z močové trubice vytlačit případné bakterie, které by jinak mohly přispět k rozvoji infekce močových cest. 

Při sexu se totiž nezřídka dostávají bakterie z okolí konečníku dopředu, a to i tehdy, když neprovozujete anální sex. Dokládá to například tato studie.

Voňavé vlhčené ubrousky ani nezkoušejte

Rovnou zapomeňte na to, že byste si po pohlavním styku ušetřili cestu do koupelny a prostě se otřeli například některým z vlhčených ubrousků, zvláště pak se vyhněte těm všelijak parfemovaným, protože dráždí sliznici vulvy, mění pH sliznic a zvyšují mimo jiné riziko šíření infekce jak v močovém, tak pohlavním ústrojí. Tím spíše, že při sexu mohou vznikat trhlinky, které samy o sobě nepředstavují potíž a rychle se zahojí, ale mohou se stát vstupní bránou infekce. 

Zápach pochvy: Jaké má příčiny a jak se ho zbavit?

Podobné je to se sprchovými gely, které rovněž mohou narušit přirozenou mikrofloru vaginy, a přispět tak k přemnožení bakterií nebo kvasinek – lepší je používat na tyto partie gely určené přímo pro ně. Po sexu se ovšem klidně můžete obejít bez nich, stačí se opláchnout teplou vodou.

Osprchujte se správně

Nesahejte hned po sprchové hlavici se silným proudem body, protože to nemusí být ten nejlepší způsob hygieny po pohlavním styku. Pokud ji namíříte přímo do vaginy a na ústí močových cest, může zbytečné množství vody přispět ke změně vaginální mikroflory a zvýšit riziko různých zánětů. Ze stejných důvodů byste se po sexu měli vyhnout teplé koupeli – ať už se spoustou pěny nebo bez ní. 

Pyžamo klidně odložte

Po sexu byste na sebe neměli oblékat příliš přiléhavé nebo syntetické prádlo či pyžamo, opět kvůli možnému šíření bakterií – i když se umyjete, mohou se po nějaké době po milování uvolnit další tělesné tekutiny nebo může z vaginy vytéct sperma, což by v příliš těsném oblečení vytvořilo živnou půdu pro bakterie. Pokud nechcete být nazí, vezměte si něco hodně volného.

Nezapomeňte omýt vibrátor

Zvláštní pozornost je třeba věnovat důkladnému omytí případných sexuálních pomůcek. Ideálně teplou vodou za použití mýdla. 

A ještě jeden tip, který už se netýká přímo tělesného zdraví, ale vaší psychiky. Po milování a troše té hygieny se snažte nesahat hned po mobilu, i když sjíždění videí a čtení zpráv patří mezi vaše oblíbené kratochvíle. Protože sex v těle uvolňuje hormony dopamin a oxytocin, které posilují vzájemné vnímání a pocit blízkosti, a přispívají tak k posílení vašeho vztahu. 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.