Chladivé tipy pro letní osvěžení | Moje zdraví

Chladivé tipy pro letní osvěžení

Chladivé tipy pro letní osvěžení
Není nic příjemnějšího, než se v horkých dnech ochladit. • Autor: istockphoto.com
19. října 2016 • 10:25

Pár krásných letních dní prožijte v pohodě. Proto jsme pro vás vybrali pár tipů, jak se cítit svěže. 

Zaznamenali jste také, že v posledních letech si ta naše příroda dělá, co chce? Že když je teplo, rtuť teploměru se vyšplhá na nepříjemně vysoké až zdraví ohrožující hodnoty? Jak si zachovat chladnou hlavu i to ostatní? Jak uzpůsobit domácnost a připravit tělo na Vedro s velkým V, jež co nevidět opět udeří? 

1. „Fresh“ domácnost: Udržet chladno v domě, který je podsklepený a nachází se na venkově, obklopen korunami stromů, jež mu poskytují stín, je snadné. Ne všichni ale máme to štěstí, řada z nás se musí spokojit s panelákem, který má ještě navíc okna na západ. Jak tady chladit? Mohlo by vám pomoci pár následujících rad. 

2. Využijte noc: V pozdních nočních nebo velmi brzkých ranních hodinách „proluftujte“ celý byt. Ráno před odchodem z domova zavřete okna, kterými by během dne prosvítalo slunce, a zatemněte je pomocí závěsů. Materiál může být lehký, zvolte třeba organzu, bavlnu, len, satén či hedvábí tmavších barev. Snažte se všemi silami zamezit přístup přímému slunci. Okna lze také polepit speciální fólií, která zabrání průniku tepla tím, že odrazí až 75 % sluneční energie. 

3. Rozhýbejte vzduch: Opatřete si dobrý větrák. Napůl vyhráno máte, podaří-li se vám umístit jej na strop. Ale ani ten přenosný není od věci - rozptýlí stojatý vzduch v místnosti. Razantnějším řešením je klimatizace. Lékařské doporučení zní: Nastavte ji maximálně o pět stupňů níž, než je venkovní teplota, jinak by vám hrozilo nastuzení! Nevyhovuje-li vám klimatizace či elektrický větrák, zkuste to se starým dobrým vějířem - nevěřili byste, jak „výkonně“ je navržený!

4. Pryč se zdroji tepla: Televize, počítač, tiskárna - všechny tyto přístroje spotřebovávají energii i ve „spícím“ režimu. Nestačí, že vám během svého „spánku“ dokáží vytáhnout ročně z kapsy až 2000 korun, ale umí i docela ohřát vzduch. Proto je vypínejte ze zásuvky a zhasínejte. 

5. Zelená džungle: Živé zelené rostliny působí příznivě na psychiku, poskytují stín a fungují jako přírodní čističky vzduchu. 

6. Fontána jako pre Zuzanu: Domácí fontánky vzduch v místnosti příjemně ochladí, nádobky naplněné vodou uchlácholí rozpálenou mysl. 

7. Pro hluboký spánek: Pokusit se usnout v horkých letních dnech často bývá docela umění. Zkuste dobrému spánku napomoci několika triky. Funguje například tento zajímavý a přitom jednoduchý recept: Zhruba hodinku dvě před spaním si dejte do mrazáku malý polštářek, zabalený do dvou až tří igelitových sáčků. Je pak krásně prochlazený, což je příjemné. Lůžkoviny přes den nevystavujte slunečnímu svitu, naopak je umístěte do nejchladnější místnosti v bytě nebo v domě. Používejte chladivé hedvábné nebo saténové povlečení, které v horkých dnech funguje jako chladič. Pokud je teplota v noci okolo 23 °C, vystačíte s tenkou přikrývkou; je-li vyšší než 26 °C, přikryjte se pouze lehkým lněným nebo bavlněným prostěradlem. 

8. Ledový nápoj není výhra: Jaké nápoje vás „zastudí“? Nejvhodnější jsou kyselé, hořké nebo svíravé, servírované buď v pokojové teplotě, nebo studené. Pokud možno se vyhněte většímu množství ledu. Neprospívá trávicímu systému, nemluvě o tom, že můžete dostat laryngitidu. Nadbytečnému odpařování vody z těla zamezí vše, co chutná kysele nebo až svíravě. Nebojte se do letního nápoje přidat třeba kapku vinného octa, citronu či limetky. V zemích Dálného východu lidé po tisíciletí postupují podle osvědčených pravidel - vyhánějí stejné stejným. To znamená, že v horkých dnech popíjejí horké nápoje, nejčastěji čaj. 

9. Chladivé pití:

* Ledová káva nebo raději frappé. Na rozdíl od té černé horké tolik nedehydratuje. S maximálně dvěma kostkami ledu dokáže příjemně ochladit. 
* Černý čaj s růžovými plátky a vanilkou, servírovaný studený s mlékem. Stahující třísloviny příznivě působí na trávení. Růžové květy společně s vanilkou vám zvednou náladu! 
* Zelený čaj, horký nebo vlažný, je výtečným ochlazujícím nápojem. Je plný katechinů - látek, které mají příznivé antioxidační působení.
* „Limonáda“ z rozmixovaného melounu a ananasu s mátou, vynikající je i vychlazený odvar z meduňky s lístky verbeny nebo mladého brutnáku. 
* Mátový čaj je univerzální. Nejlepší je hodně, hodně teplý - máta otevírá póry a veškerá horkost se dostane z těla ven.

 
10. Tělo ve vodě: Také vám v létě natékají nohy a jsou těžké? Ponořte je do vaničky se studenou vodou s pár kapkami citronu nebo mátové silice. Vana plná vlažné vody je úžasným chladičem pro celé tělo. Žádná rychlá ledová sprcha - udělá totiž pravý opak, rozproudí krev a celý organismus tak zahřeje. Potřebujete ochladit obličej? Pokryjte jej natenko nakrájenými plátky pomeranče, okurky nebo citronů. Pořiďte si rozprašovač, naplňte jej minerálkou, mátovým nebo meduňkovým odvarem a čas od času si osvěžte obličej. Na zadní část krku si položte vlhký kapesník. Na tomto místě se nachází senzor tělesné teploty, a proto když jej ochladíte, budete se cítit mnohem lépe. Nechejte si téct chladnou vodu na zápěstí po dobu 10 sekund. Zchladí vás to na celou hodinu! 

Odborná spolupráce: MUDr. Marie Skalská, STOB

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.