Cviky na bolavá záda | Moje zdraví

Bolí vás záda od dlouhého sezení? Zkuste tyto cviky!

Bolí vás záda od dlouhého sezení? Zkuste tyto cviky!
Zkuste se při práci protáhnout • Autor: Shutterstock.com
3. září 2017 • 06:00

Bolest zad ze sezení u počítače případně nějakého jiného stroje, u kterého jsme nuceni pracovat, zná většina lidí. A nic s ní nedělá, když bolest přesahuje únosnou mez, vezmeme si prášek a jedeme dál. Bolest je ale voláním těla o pomoc, tak ji nepřekonávejte, ale řešte. Jak na to, jsme se zeptali fyzioterapeutky Daniely Hromádkové. 

Fyzioterapeutka Bc. Daniela Hromádková má nejvíce pacientů s bolestmi bederní nebo krční páteře. Navíc k ní chodí lidé se sedavým zaměstnáním, kteří se po dlouhých hodinách strávených v kanceláři vrhají do tělocvičny nebo na hřiště. Příčinou jejich bolestí je přetížení kombinované s omezenou hybností páteře z dlouhodobého sezení.

Vrátíme se z dovolené nebo z aktivně stráveného víkendu, druhý den jdeme do práce. Nic ale není, jak by mělo být, jsme unavení, nemůžeme si zvyknout na tempo všedního dne, na konci dne nás bolí záda… Co s tím?

Záleží na tom, jak jsme volný čas strávili. Velkou roli může hrát i psychika. Když jsem celý rok v práci pod tlakem a na dovolené si užívám pohody, procházek v přírodě, není dobré naskočit naplno zpátky. Dopřát si i po návratu určitého relaxu: sauna, kafe s přítelkyní.

Pokud naopak pojedeme na týden na kola do hor, musíme být připraveni na to, že pak to „bude bolet“. Tělo není zvyklé na takový výkon a vyžaduje regeneraci. Může to být masáž, sauna, kryokomora - cokoli, co nám zlepší prokrvení a pomůže tak odplavit škodlivé metabolity, které vyvolávají únavu a bolest.

Zkuste triky na zpevnění zad z našeho videa.

Video se připravuje ...
Cviky na zpevnění zadVIDEO 

Jak bychom si měli během dne v práci zacvičit, abychom byli na jeho sklonku méně unavení? Doporučila byste nějaké kancelářské cviky, které zvládneme sami?

Jistě existují cviky, které jsou vhodné pro lidi se sedavým zaměstnáním. Já osobně se snažím radit cviky, které si pacient může sám trénovat vsedě u stolu, v MHD, když stojí ve frontě a podobně. Jen málokdo přijde domů a v záplavě povinností si najde čas na sebe a na cvičení.

Jak řešit obtíže způsobené dlouhým sezením v práci?

V obou případech bych se řídila heslem „nic se nemá přehánět“. Tedy nadměrná pohybová aktivita ani žádná pohybová aktivita, která není adekvátním způsobem kompenzována, není ideální. Kompenzací pro lidi z kanceláří by mohlo být zařazení vhodného cvičení nebo sportovní činnosti.

Avšak podle mého názoru a zkušeností, pokud již došlo k nějakému omezení v pohyblivosti páteře, které trvá delší dobu, bude pacient provádět cviky s tímto omezením, a místo, aby se mu ulevilo, si o to více fixuje a prohlubuje nesprávné držení těla. Právě tady může pomoci zkušený fyzioterapeut, který různými technikami ovlivní omezené části páteře. Pacienti se naučí je vnímat a rozeznávat správné a nesprávné držení těla tak, aby cvičení, kterým si můžou ulevit, pro ně bylo přínosem.

U druhé skupiny je to podobné s tím rozdílem, že pohybu mají nad míru. Proto díky velkému tahu přetěžovaných svalů nejsou schopni provést pohyb správně a hrozí tak časté zranění.

Rozhovor vyšel v tištěném magazínu Moje zdraví.

Tipy na cviky proti bolesti zad nejdete v našem videu.

Video se připravuje ...
Cvičení na bolavá zádaVIDEO 

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.