Bolí vás ramena? Zjistěte, proč se to děje a vyzkoušejte dva snadné cviky | Moje zdraví

Bolí vás ramena? Zjistěte, proč se to děje a vyzkoušejte dva snadné cviky

17. března 2024 • 06:00

Bolí vás ramena a máte ztuhlé trapézové svaly? Kroutíte se kvůli tomu celý den na židli v práci a sotva pak unesete kabelku? Za vaším problémem bude s největší pravděpodobností schovaný stres, viníků ale může být i víc. Naštěstí existují jednoduché cviky, díky kterým si od bolesti snadno ulevíte. 

Kromě psychické zátěže může za bolest ramen často i jednostranné přetěžování nebo to – jakkoli zvláštně to zní – že je neumíte správně používat, a to zejména při chůzi. 

”To znamená, že neprovádíte velké pohyby v ramenou, kdy se zapojí celá paže, ale vše ve svém dosahu si přitahujete jen pohybem z loktů. Nepoužívaná ramena tuhnou a bolí,“ vysvětluje Hana Toufarová, lektorka nové cvičební metody Fit Pain Free, která přináší dva jednoduché cviky, s jejichž pomocí si účinně protáhnete svaly kolem ramen, prsní svaly a zároveň posílíte svaly mezilopatkové.

Lektorka připomíná, že vše začíná i končí špatnými návyky a mnohé zdravotní potíže mohou pramenit z nesprávného držení těla. „Bolest je jen volání těla, že něco děláme špatně. A dlouhodobé přehlížení této bolesti vede ke zdravotním problémům,“ doplňuje.

Při správné chůzi by měly paže provádět poměrně velký pohyb v ramenou a jít až za osu páteře. Při správném zapojení paží totiž dochází k automobilizaci hrudní páteře a tato část páteře se „samonapravuje“. 

Pokud tomu tak není, pak ten, kdo paže při chůzi nepoužívá, má je u těla – a navíc se ještě například dívá ne před sebe, ale dolů na zem, je vlastně stále nahrbený. Paže nepracují správně, lopatky jsou po celou dobu vytahované ze své ideální pozice a takový člověk se po celou dobu nenarovná. Špatně se mu jde, špatně se mu dýchá a pak ho bolí hrudní část páteře, protože se vůbec nepohybuje. Bolest se může objevit i v ramenou, protože ty bez pohybu tuhnou. 

Proto platí: Narovnejte se a snažte se o velký pohyb paží až za osu páteře. Vaše paže ovlivňují váš krok. Vyzkoušejte prodloužit práci paží a zjistíte, že se prodloužila i délka kroku. 

Následující dva cviky vám pomohou zbavit se bolesti ramen:

1. Mobilizujte ramenní klouby

Toto cvičení posiluje extenzory páteře a triceps, protahuje prsní svaly a mobilizuje ramenní klouby.

Základní pozice: Sedněte si na židli, tak, abyste měli v kolenou 90° a chodidly pohodlně dosáhli na zem. Kyčle, kolena a chodidla v jedné linii, špičky prstů u nohou směřují dopředu. V bedrech je přirozené prohnutí. Pak spojte ruce dole před tělem, dlaně obraťte směrem dolů. Stáhněte ramena dolů. Hlava je v prodloužení páteře, dívejte se před sebe do výše svých očí.

... • Autor: www.fitpainfree.com

Provedení cviku: Překlopte pánev mírně vpřed. Tlačte ramena dolů a vzpažte. Snažte se dát paže co nejvíce vzad za osu páteře. Lokty musí zůstat dopnuté. Pokud cvik nejde zpočátku v plném rozsahu, nevadí. Je lepší mít paže níž, např. jen před obličejem, ale lokty dopnuté. Vraťte paže dolů. Opakujte 10krát, po dvou sériích.

... • Autor: www.fitpainfree.com

2. Protáhněte prsní svaly

Toto cvičení podporuje mobilizaci ramen, protahuje prsní svaly, posiluje mezilopatkové svaly a rotátory ramenního kloubu.

Základní pozice: Lehněte si na záda, pokrčené nohy na šířku pánve, v kolenou 90°, chodidla na zemi. Kyčle, kolena a kotníky v jedné linii. Upažte, pokrčte mírně paže, dlaně vzhůru. Pánev je v přirozené poloze, tj. máte v bedrech mírné prohnutí. Hlava je v prodloužení páteře.

... • Autor: www.fitpainfree.com

Provedení cviku: Zatlačte celé paže – lokty, zápěstí i hřbety rukou – do země na pět sekund. Pak posuňte paže po zemi asi o 10 cm do vzpažení, tj. směrem k sobě, a opět zatlačte celé paže i hřbety rukou na pět sekund do země. Opakujte až do vzpažení, tj. až jsou ruce za hlavou. Po celou dobu tlačte ramena a lopatky směrem od uší dolů k pasu. Pánev je v jedné rovině, nehýbe se. Opakujte třikrát.

... • Autor: www.fitpainfree.com

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.