Běhejte s radostí! Co ocení každý běžec? | Moje zdraví

Běhejte s radostí! Co ocení každý běžec?

Běhejte s radostí! Co ocení každý běžec?
Autor: CCC Czech, s.r.o.
23. června 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

Taky jste zaznamenali poslední dobou běžecký boom? Aby ne, běhání je činností, která vám nabídne mnoho výhod: Můžete běhat kdekoliv, kdykoliv, tempo a vzdálenost si můžete uzpůsobit sobě na míru. Jedná se navíc o nejpřirozenější lidský pohyb a kromě imunity a posílení těla vám pomůže pálit tuky. Také vám ale přinese ohromnou porci endorfinů a to je něco, za čím stojí za to běhat. Co k tomuto přirozenému pohybu vlastně potřebujete a jaké vychytávky vám ulehčí běh, abyste si užili každý uběhnutý kilometr?

Běžecké boty jsou základem číslo jedna

Boty na běh jsou nejdůležitější součástí výbavy každého běžce. Vyplatí se na nich nešetřit, ovlivní totiž nejen váš výkon, ale i zdraví. Kvalitní boty na běhání vám poskytnou dokonalou oporu i odpružení pro vaše klouby a pomocí nejnovějších technologií vám přinesou to nejlepší, co při běhání můžete využít.

Běžecké boty by měly být lehké, odpružené, ideálně větší, aby vás nikde netlačily. Vybírejte je vždy s ohledem na terén, ve kterém nejčastěji běháte. Záleží totiž na tom, zda se budete pohybovat více po pevném povrchu silnice, v terénu nebo kombinovaně v obou. Také je dobré zjistit pomocí běžecké diagnostiky, jaký máte typ došlapu, abyste si vybrali boty skutečně sobě na míru. 

Vybírejte boty i podle váhy, prodyšnosti, špičky s okopem i nepromokavého svršku. Boty jsou zkrátka základ a to, jakou péči jim při výběru věnujete, vám během zdolaných kilometrů tisíckrát vrátí. TIP: V CCC najdete běžecké boty světových značek, vybírat je můžete na prodejnách nebo je objednat on-line.

Ponožky a nadkolenky pro lepší regeneraci

Dalším důležitým pomocníkem jsou kvalitní funkční ponožky, případně nadkolenky, které vám udrží kotníky v teple, pokud běháte v chladnějším počasí. Sportovní podkolenky ale mají i další praktické funkce – zmírňují bolest svalů, zpevňují nohu, pomáhají prokrvení, omezují otoky a pomáhají k lepší regeneraci lýtek.

Ledvinka pro úschovu všech nezbytností

Kam při běhu umístit klíče od bytu, mobil, peněženku? Batůžek není nejpraktičtějším řešením, ledvinka ano! Ledvinka na běhání hravě pojme všechny nezbytnosti, které při běhu potřebujete, a zároveň vám umožní pohyb bez omezení. Vybírat můžete minimalistické, objemnější nebo třeba ledvinky s držákem na lahve, které vám zajistí pitní režim po celou dobu vašeho poklusu.

Pohodlné oblečení vás udrží v suchu 

Oblečení vybírejte na základě ročního období, ale i materiálu. Vyplatí se investovat do kvalitních funkčních kousků, které jsou sice dražší, ale nabídnou vám delší životnosti i pohodlí. Oceníte také to, že vás budou udržovat hezky v suchu. Během chladnějších měsíců nezapomeňte na vrstvení a termo prádlo, v létě zase volte prodyšné a lehké materiály, ve kterých vám bude lehce.

Monitorujte své výkony pomocí chytrých hodinek

Ať už jste začátečník nebo zkušený běžec, jistě oceníte zařízení na mapování svých pokroků. S tím vám skvěle pomohou monitorovací chytrá zařízení v podobě fitness náramků nebo hodinek. Změří vám nejen vzdálenost, ale i tep, tempo, výškoměr nebo třeba spálené kalorie. Tak můžete sledovat, jak se vyvíjíte a zlepšujete v čase. A to je motivace, která vás nakopne i ve dnech, kdy se vám nebude chtít vylézt z postele.

Připravte si playlist, který vás nakopne

Běhání by nemělo být jen o rychlém tempu nebo počtu uběhnutých kilometrů. Jde také o dobrý pocit a radost z pohybu. Na té totiž záleží. Vyčistit při běhu hlavu vám pomůže i hudba, kterou si během sportu pustíte do sluchátek. Vytvořte si playlist oblíbených skladeb, které vás budou motivovat a pomohou vám vypustit myšlenky. Vybírat si ale můžete i již vytvořené playlisty přímo na běhání, které najdete na Spotify nebo Apple music.  

Abyste si běhání užili, uzpůsobte tomu i podmínky, ve kterých se vám dobře běhá. Je to ráno nebo večer? Běháte raději sami nebo s někým? Je blízko vašeho domova nějaká příjemná cyklostezka? Nebo byste si rádi stanovili nějaký konkrétnější cíl, abyste viděli, kam vlastně směřujete? Vytvořte si podmínky sobě na míru a nechejte se unášet na vlně endorfinů, které vám běh poskytne zaručeně. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.