5 návyků, které vás zbaví stresu. Fungují dlouhodobě! | Moje zdraví

5 návyků, které vás zbaví stresu. Fungují dlouhodobě!

5 návyků, které vás zbaví stresu. Fungují dlouhodobě!
Autor: Pexels.com
7. června 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

Trápí vás v životě přemíra stresu? Seznamte se s pěti návyky, které vás nepříjemného napětí zbaví. Nebude to hned, ale když si tyto praktiky osvojíte, budete mít vyhráno dlouhodobě.

Stres je přirozenou součástí života. V malém množství je dokonce nutný, nedokázali bychom bez něj efektivně fungovat. Jenže když ho máme v životě příliš, může to být nebezpečné. Neustálé napětí má negativní dopad na psychické i fyzické zdraví a vede k vážným onemocněním.

Existují dva druhy stresu: krátkodobý a dlouhodobý. Jednorázový stres je nepříjemný, ale vypořádat se s ním pomohou například dechová cvičení. Bojovat s dlouhodobým stresem ovšem nejde jednorázovými triky, nýbrž si je třeba vytvořit dlouhodobé strategie. Než si návyky osvojíte, chvíli to potrvá, život si jimi ale zjednodušíte prakticky napořád.

1. Nesrovnávejte se

Je dobré mít vzory, ale neustálé srovnávání je cesta do pekel. Nejsme všichni stejní a je nesmyslné očekávat, že všem půjde určitá práce stejně od ruky. Také nezapomínejte, že o druhých nikdy nevíte vše a že sami sebe nedokážete posoudit objektivně. Vždy se budete hodnotit negativněji, než jak vás vidí okolí. Když si budete připadat neschopní, připomeňte si tento fakt a vězte, že na tom tak špatně skutečně nejste.

2. Dělejte, co máte rádi

Život není jen o práci. Máte právo na odpočinek a zábavu a zasloužíte si je. Dělat věci, které vás baví a které máte rádi, můžete i bez podmínky pracovního výkonu. Ne vše, co děláte, musí být dokonalé, profesionální nebo zpeněžitelné. Hlavní je, aby vás to bavilo a měli jste z toho radost. Rozhodně se nenechte odradit, když vašemu okolí bude připadat vaše zábava hloupá nebo nevhodná. Jejich škoda, že ji neumí ocenit, mohli se radovat ze života také.

3. Delegujte

Klasická chyba mnoha lidí je, že si naberou příliš práce a ta je pak zavalí. Hodí se proto umět nejen říkat NE, ale také úkoly delegovat. Nemluvíme jen o profesním životě, ale i o tom rodinném. Stresuje vás, že musíte na konci dne ještě do obchodu, vystát frontu u pokladny a nikdo vám s tím nepomůže? Tak to nedělejte. Potraviny si můžete objednat na internetu, e-shopy Rohlík nebo Košík.cz vám je přivezou až ke dveřím klidně ve stejný den. Nemusíte spasit vše sami, je v pořádku říct si o pomoc, když ji potřebujete.

4. Jenom začněte

Čeká vás nepříjemná práce, kterou odkládáte, protože se vám do ní nechce? Nedělejte ji. Ne celou, jen začněte. Musíte napsat report pro šéfovou? Pusťte se do něj s tím, že jen vytvoříte soubor a vymyslíte nadpis. Víc není potřeba. Cílem totiž není udělat práci jako takovou, ale zbavit se stresu. Tím, že uděláte i naprosté minimum, zlomíte prokletí věčného odkládání a váš úkol už nebude tak děsivý a neuchopitelný.

5. Zadní vrátka

Klid vám dodá, když budete připraveni na možné krizové situace. Obecným základem je mít finanční rezervu, ať už skládáte hotovost do obálky, nebo máte spořicí účet třeba od Hello bank. Taková rezerva ale není na dovolenou, nýbrž na nájem, kdybyste přišli o práci. I proto by měla odpovídat dvěma až třem měsíčním platům. Jak takové peníze našetřit? Začít můžete třeba tím, že rozbité sklo telefonu nebudete řešit koupí nového mobilu, ale necháte si raději v Mobil Pohotovost obrazovku vyměnit. Zejména pokud máte trvalé finanční závazky (hypotéka, nájem), dodá vám peněžní rezerva skutečně existenční klid.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.