Pochutnejte si na kešu: Co jste o nich nevěděli a jaké mají účinky na naše zdraví? | Moje zdraví

Pochutnejte si na kešu: Co jste o nich nevěděli a jaké mají účinky na naše zdraví?

Pochutnejte si na kešu: Co jste o nich nevěděli a jaké mají účinky na naše zdraví?
. • Autor: Shutterstock
4. května 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

Rádi zobete večer něco dobrého k televizi, ale zároveň chcete jíst zdravě a udržet si štíhlou linii? Zkuste pytlík brambůrek vyměnit za misku kešu oříšků. Výborně chutnají, jsou plné vitaminů a minerálů – a mají i celou řadu zdravotních přínosů. Pokračujte ve čtení a dozvíte se, proč si večer zvolit za společníky k televizi raději kešu oříšky než klasické brambůrky.

Původ kešu oříšků a ledvinovník západní

Věděli jste, že kešu oříšky pochází z Brazílie, kde byly speciálně šlechtěny, a následně se rozšířily do Asie a Afriky? Kešu oříšky rostou na stromě, který se jmenuje ledvinovník západní. Tento strom je ve skutečnosti ovocný strom a vyrůstají na něm jablka. Ale jejich konzumace je zcela výjimečná. Plody se sklízejí již ve formě „pecek“, které jsou ve skutečnosti právě nám dobře známé kešu oříšky.

Zdroj hořčíku, bílkovin a dalších látek  

Chcete si dopřát zdravou svačinku? Sáhněte po kešu oříšcích. Dodají vám pro tělo velice důležitý hořčík, díky němuž nebudete trpět únavou, svalovými křečemi a také vám zajistí zdraví zubů a kostí. Dalšími látkami, které kešu oříšky obsahují, jsou bílkoviny. Ty jsou důležité pro lepší regeneraci po fyzické aktivitě i k budování svalové hmoty.

Dále je prokázáno, že kešu oříšky:

  • pomáhají při bolestech hlavy,
  • pomáhají při potížích s prokrvením,
  • pomáhají udržovat pokožku hydratovanou,
  • prospívají vlasům,
  • snižují vysoký krevní tlak,
  • podporují správnou činnost mozku,
  • snižují riziko výskytu rakoviny,
  • obsahují zdravé tuky.
    . • Autor: Shutterstock

Číslování kešu oříšků

Všimli jste si někdy, že u názvů kešu oříšků jsou uvedena i čísla? Konkrétním případem mohou být  kešu ořechy ze Světa plodů. U každého druhu je uvedeno číslo, před kterým jsou ještě uvedena i písmena WW, která znamenají whole white a uvádějí počet celých plodů bez poškození a tmavého zabarvení. V jedné libře (tedy necelém půl kilu) kešu oříšků označených WW180 se tak nachází 180 kusů celých kešu oříšků. Zjednodušeně řečeno, čím nižší číslo za písmeny WW, tím větší kusy kešu oříšků očekávejte.

Obyčejné, slané nebo pražené?

Při výběru kešu oříšků si kromě velikosti můžete vybrat i jejich příchuť. Obyčejné kešu oříšky mají máslovou, lehce nasládlou chuť. Oblíbené jsou i solené kešu, které se výborně hodí k vínu. A co takhle kešu pražené, ty už jste měli? Jsou obohaceny o celou řadu příchutí, například o provensálské koření, pepř a papriku. A těm z vás, kteří milují sladké, by určitě neměla ujít právě sladká varianta. Prodávají se obalované v mléčné čokoládě nebo cukru.

K televizi i online nakupování

Jelikož jsou kešu oříšky plné vitaminů i minerálů a pro lidské tělo prospěšné, můžete si jich dopřát i jen malou hrst a příjemně vás zasytí. Skvěle se hodí již ke zmiňovanému sledování televize, ale jsou ideálními společníky i k dalším činnostem, kupříkladu k online nákupům. Během doby, kdy budete prohlížet různé e-shopy a hledat slevové kódy, můžete si jednou rukou zobat právě kešu oříšky.

Skladujeme kešu oříšky

Pokud si pořídíte velikou zásobu kešu oříšků a nejste si jisti, kde je skladovat, nejlepší je vzduchotěsná nádoba a chladné, tmavé místo. Podávat je můžete například v malých servírovacích miskách a odsypávat je z velké mísy, ve které je budete skladovat přikryté fólií buď ve spíži nebo v lednici. Takto uložené vám vydrží až půl roku.

Až vás příště přepadne chuť na něco dobrého a budete si chtít zamlsat s pytlíkem brambůrků, sáhněte raději po oříšcích kešu. Dodají vám energii, postarají se o zdraví vašich kostí a zubů, lépe po nich budete regenerovat, a ještě navíc vás příjemně zasytí a nebudete po jejich konzumaci hledat další pochoutku.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.