Afrodiziaka: Jaká známe a jak přesně je můžeme využít? | Moje zdraví

Afrodiziaka: Jaká známe a jak přesně je můžeme využít?

Afrodiziaka: Jaká známe a jak přesně je můžeme využít?
Čokoláda je vhodná i jako prevence osteoporózy. • Autor: iStock.com
15. června 2023 • 06:00

O afrodiziakách, jako jsou čokoláda nebo ústřice, slyšel asi každý. Jaká další máme a na co se hodí nejvíce?

Obecně platí, že afrodiziakum je látka nebo potravina, která zvyšuje sexuální touhu a zlepšuje sexuální výkonnost.

Video se připravuje ...
Z jakého jídla mají celebrity orgazmus?VIDEO 

Afrodiziaka lze rozdělit na ta, která zvyšují potenci, například intenzitu erekce, na ta, která zvyšují sexuální potěšení, a nakonec na ta, která umocňují sexuální touhu.

Pokud jde o potraviny, pak mezi afrodiziakální potraviny lze kromě ústřic a čokolády zařadit také med, bylinné doplňky stravy jako tribulus, maca nebo ženšen. A nakonec i léky na předpis, které pomáhají zvyšovat sexuální touhu i výkonnost, jako je Viagra.

Jak fungují?

Afrodiziaka zvyšují sexuální potenci, například posilují erekci, tím dochází k nárůstu sexuálního apetitu, který se projeví lepším prožitkem během sexu.

Děje se tak na základě zvýšeného průtoku krve. Ten je způsoben vazodilatací. Laicky řečeno, dojde ke zvýšení průtoku krve jen v těch částech těla, kde se to má, např. v penisu.

Jaké jsou další výhody afrodiziak?

Afrodiziaka zvýší sexuální touhu. Tím však pracují také s tím, že vytváří jakousi přirozenou lubrikaci v oblasti genitálií. Zvyšují také citlivost intimních oblastí.

Afrodiziaka zvyšují hladiny pohlavních hormonů, jako jsou testosteron a estrogen. Působí také na neurotransmitery mající vliv na sexuální touhu, jako jsou dopamin či serotonin.

Je důležité mít na paměti, že užívání rostlinných doplňků nebo jiných léků může interagovat s léky, které současně užíváte. Než vyzkoušíte nový doplněk stravy nebo lék, poraďte se se svým lékařem.

Mnoho potravin, bylin, léků a rekreačních drog je považováno za afrodiziaka.

Mezi potraviny mající afrodiziakální účinky patří čokoláda, káva, jahody, med, syrové ústřice, pistácie a jablka.

Z tohoto seznamu mají nejvíce důkazů o afrodiziakálních vlastnostech jablka. Jedna studie zjistila, že konzumace jednoho jablka denně zlepšila celkové sexuální zdraví u vzorku více než 700 žen ve věku 18–43 let.

Bylinky jako afrodiziakum

Existuje mnoho bylin a koření, které údajně zvyšují sexuální touhu, sexuální potěšení a sexuální výkonnost. Patří mezi ně Tribulus terrestris, maca, ginkgo, Panax ginseng, muškátový oříšek nebo šafrán setý.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.