Kdy opravdu potřebujete antibiotika? Už neplatí, že CRP je vodítko, říká lékař | Moje zdraví

Kdy opravdu potřebujete antibiotika? Už neplatí, že CRP je vodítko, říká lékař

Kdy opravdu potřebujete antibiotika? Už neplatí, že CRP je vodítko, říká lékař
CRP vyšetření přesně neřekne, zda potřebujete antibiotik • Autor: Profimedia.cz
17. listopadu 2023 • 05:00

Když před dvaceti lety přišel pacient po třech dnech s teplotou k praktickému lékaři, neudělal mu CRP test, ale spíše výtěr z krku. Následovalo pak období, kdy se CRP přístroje zavedly do téměř všech ordinací a věřilo se jim až slepě. Ukazuje se ale, že to není tak jednoduché.

Článek odborně garantoval: MUDr. Lukáš Kohout z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol

Rychlé vyšetření z prstu (CRP), které má k dispozici většina lékařů, výrazně pomohlo k tomu, aby se dala rychle odlišit virová onemocnění od bakteriálních. Zjednodušilo to rozhodování, zda předepsat antibiotika, či nikoli. Nadužívání antibiotik je velmi zásadní celosvětový problém, a v budoucnu tak hrozí, že běžná bakteriální onemocnění (například angíny či záněty kůže) nebudou reagovat na běžná antibiotika.

Proč antibiotika ztrácejí sílu? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
.VIDEO 

Nejvyšší spotřeba ATB byla v ČR zaznamenána v roce 2015 a poté klesala až do roku 2019. Pak se ale výrazně zvýšila s covidovou pandemií. Mezi roky 2022 až 2023 o více než 47 procent.

CRP může být vysoké i u viróz

Vysoké CRP neznamená, že potřebujete vždy antibiotika. Tento ukazatel může být vysoký i při nemocech způsobených viry. Covid-19, chřipka, RS viry, rinoviry (způsobují běžné nachlazení), všechny tyto viry mohou zvedat CRP velmi rychle.

 Zvýšené CRP může být vyšší u autoimunitních chorob (například akutní vzplanutí revmatoidní artritidy nebo nespecifických střevních zánětů – Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy). Zvýšené hodnoty jsou časté také po operacích, porodu, úrazu či infarktu. Nezřídka i u nádorových onemocnění.

Doposud se CRP orientačně hodnotilo tak, že při hodnotě nad 100 mg/l se téměř automaticky předpokládalo, že potřebujete antibiotika. Nemusí to tak být a může to být také naopak – nízké CRP neznamená, že antibiotika nepotřebujete.

Kdy potřebujete antibiotika?

Jak se vyznat v tom, zda se jedná o bakteriální zánět a antibiotika jsou lékem první volby? "Přiznejme si, není to vždy snadné," říká MUDr. Lukáš Kohout z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol.

„Během covidové pandemie jsme běžně vídali hodnoty i kolem tří set. U těchto pacientů poklesla hodnota CRP spontánně i bez nasazení antibiotik za 2 až 3 dny. Při velkém podezření na bakteriální infekci nasedající ke covid-19 jsme antibiotickou terapii ale nasadili. Mohlo se jednat třeba o současně probíhající močovou infekci,“ popisuje MUDr. Lukáš Kohout.

Naopak někdy lokálně probíhající bakteriální zánět může CRP zvedat jen nepatrně. Může jít například o začínající infekci zánětu patrových mandlí nebo boreliózu.

CRP je, jak říká doktor Kohout, často přeceňovaný a nespolehlivý ukazatel. Nemůžeme deklarovat existenci hranice, která rozliší bakteriální a virovou infekci. "I hodnota CRP kolem 30 mg/l může být spojena s velmi těžkou bakteriální infekcí s ohrožením života pacienta,” vysvětluje lékař. Typicky se to stává u invazivního meningokokového onemocnění.

K odlišení bakteriální a virové infekce pak lékaři musí pomoct další vyšetření, jako jsou třeba krevní obraz, detailní prohlídka pacienta, a další informace, které lékař dokáže vyšetřeními zjistit.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.