Jak si spravit žaludek po letních radovánkách? | Moje zdraví

Jak si spravit žaludek po letních radovánkách?

Jak si spravit žaludek po letních radovánkách?
Po nezdravé hostině nás tělo "odmění" bolestmi. • Autor: istock.com
1. září 2021 • 14:00

Prázdniny, letní měsíce prožíváme v duchu mnoha radovánek. Mezi ně patří i ty labužnické. Dopřáváme si dobroty, na které během roku nemáme čas anebo se držíme zkrátka. V létě a hlavně o dovolené se ovšem rádi rozmazlujeme. Někdy je ovšem třeba dostat namlsaný žaludek opět do normálu.

Jak si představujete ideální dovolenou? Když jste v zahraničí, musíte okusit místní speciality. Bez ohledu na to, jestli držíte dietu, láká vás ochutnat i kaloricky náročnější jídla. Za těmito gastro neřestmi nemusíte ovšem ani za hranice. Poslední roky si Češi neumí léto představit bez grilovaček. Griluje se na chatách, u sousedů, doma a klidně i na balkoně bytu. Co se ovšem upravuje na rožni? Tučné sýry, burgery, krkovička nebo jiné masíčko, ze kterého odkapává mastnota. Naše zažívání je tak vystaveno zatěžkávací zkoušce. Stoly se navíc prohýbají pod nejrůznějšími omáčkami, přílohami a i něčím dobrým na zapití. Pokud to budeme příliš kombinovat, můžeme skončit s nepříjemnými bolestmi břicha. Většinou se nejedná o nic vážného, z plného žaludku se vyspíme a můžeme začít nanovo. Stejně by si ale po takovém období žaludek zasloužil restart. Jak mu jej dopřát?

Voda, zelenina a ovoce

Začněme pitným režimem. Ideální je zařadit minerální vodu, která doplní živiny a tělo nastartuje. Pomůžete si, když budete myslet na očistu už při hostině a na talíř si dáte více zeleniny, čerstvé, křupavé nebo dušené, nikoli však z grilu. A ke svačině si místo dezertu dejte některý z druhů ovoce. Celkové odlehčení jídelníčku vás pak nabije energií a snáze se vám vykročí do sychravého podzimu. „Vyvážená strava je základem zdraví. Samozřejmě, že jedna dvě grilovačky nám nenadělají v těle nevratnou paseku, ale je třeba myslet na to, že všeho s mírou. Neustálá a nekontrolovaná konzumace grilovaných pokrmů už by nám potíže způsobit mohla. Naše tělo má dobrou paměť a může nám to pak vrátit i s úroky. Proto je důležité dopřát svému zažívání i menší oddech,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

Pomáhají probiotika

Potřebujete trošku pomoct se zažíváním? Správnou funkci zažívacího traktu podpořte užíváním probiotik. Ta totiž pomohou s uchováním mikrobiální rovnováhy ve střevech, a právě díky správné funkci střev jsme schopni vstřebávat potřebné živiny. Probiotika pomáhají i k lepšímu trávení a regulují ukládání tuků v těle, takže jsou prospěšné i k udržení optimální linie.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.