Artroskopie: Jak probíhá neinvazivní operace kolene? | Moje zdraví

Artroskopie

Artroskopie je endoskopická vyšetřovací metoda, která umožňuje přesnou diagnostiku onemocnění či poranění kloubů. Během tohoto procesu je možné ihned provést případné ošetření zjištěných poranění, eventuálně ihned na místě řešit některé stavy. Artroskopie, stejně jako jiné endoskopické metody, znamená pro pacienta minimální zátěž, neboť nejde o otevřenou operaci.

Co je artroskopie

Artroskopie se provádí uvnitř kloubu, bez jeho otevření, za optické kontroly přenosem z kamery na obrazovku. Výhodou této metody je především minimální zátěž pro pacienta a možnost ambulantního provedení výkonu.

Ve srovnání s dříve prováděnými otevřenými operacemi kloubů je pooperační období nesrovnatelně zkráceno. Pacient se velmi brzy navrací nejen k běžné činnosti, ale také ke sportu.

Artroskopie se provádí nejčastěji u kolenního kloubu.

Kdy se provádí artroskopie

Nejčastější indikace k zákroku jsou poškození zevního nebo vnitřního menisku (častý problém u sportovců, menisky bývají poškozeny také při artróze), poškození kloubní chrupavky (nejčastěji degenerativní, méně často v důsledku úrazu), poranění vazů kolenního kloubu (například v důsledku úrazu), nestabilita čéšky. Artroskopicky je možné ošetřit různá další postižení kolenního kloubu.

Jak probíhá artroskopie

Vyšetření se provádí v krátké celkové nebo spinální anestézii pomocí artroskopu. Tento nástroj se skládá z tenké kovové trubičky zakončené miniaturní kamerou a zdrojem světla. Artroskop se zavádí přímo do vyšetřovaného kloubu zhruba 1 cm velkým řezem. Druhým řezem na opačné straně kolenního kloubu se zavádějí různé speciální operační nástroje přizpůsobené k práci v malém kloubním prostoru. Pro dobré zobrazení je zapotřebí naplnit prohlížený kloub tekutinou, jež jej zároveň proplachuje. Lékař za pomoci optiky prohlédne kolenní kloub v několika polohách. Průběh zákroku přitom sleduje na monitoru, kam je obraz přenášen pomocí optického kabelu. Doba zákroku závisí na typu vyšetření a trvá obvykle od 20 do 60 minut.

Po zákroku je doporučen klidový režim na lůžku, operované koleno je fixováno ortézou. Chůze je zpočátku možná jen s berlemi. Podávají se léky proti bolesti. Kontrola u lékaře bývá obvykle za týden.

Kombinace vyšetření s nachlazením

Artroskopie nesmí být provedena, je-li pacient nachlazený, má kašel nebo teplotu a má-li v těle ložisko infekce (například zánět zubů, močová infekce, hnisavý zánět krčních mandlí).

Co dělat před vyšetřením

Do zdravotnického zařízení se dostavíte obvykle jeden den před výkonem. Jedná se o zákrok v anestézii, je proto potřeba absolvovat předoperační vyšetření. Posledním jídlem je večeře, do půlnoci smíte ještě pít a užívat nejnutnější léky. 30 minut před výkonem dostanete léky na zklidnění.

Co nedělat před vyšetřením

Od půlnoci před vyšetřením nejíst, nepít a nekouřit.

V těhotenství

Artroskopie se v těhotenství neprovádí.

Komplikace

U méně než 1 procenta se během operace nebo po jejím skončení mohou objevit komplikace (infekce, krevní sraženina, nadměrný otok, krvácení, poškození periferních cév nebo nervů, vzácně může dojít k trombóze. Ta může vzniknout jako následek znehybnění končetiny, kdy dochází ke zpomalení průtoku cévami a vzniku krevní sraženiny. Ta se může uvolnit až do plicního řečiště a způsobit embolii. Jde o stav, kdy je neprodleně nutné vyhledat lékařskou pomoc. Obecně lze říci, že riziko komplikací je při artroskopii mnohem nižší než při otevřené operaci.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.